Digitaliseringen af ​​slagmarken må ikke glemme GPS-oplevelsen

Den tyske RheinMetall præsenteret på AFCEA Show i Bonn, dens nye TacNets slagmarkens digitalisering og taktiske ledelsessystem. Ligesom sine alter-egoer, såsom det franske program SCORPION, gør TacNets det muligt at skabe et detekterings- og transmissionsnet af information fra alle enheder for at detektere, forbinde og reagere (dette er systemets basislinje). Systemet er designet til at integrere nye sensorer, essentiel skalerbarhed i et hurtigt skiftende miljø, især siden ankomsten af ​​taktiske droner. Det giver også, ligesom sociale netværk, mulighed for at oprette applikationer for at udvide mulighederne for specifikke analyser.

Digitaliseringen af ​​slagmarken er blevet et af generalstabenes store arbejdsemner. Dets funktionsprincip er relativt simpelt: tillad flere sensorer og aktører at samarbejde og udveksle data på engagementszonen, skabe et detekterings- og dataudvekslingsnet, konsolidere kvaliteten af ​​disse data, udvide analysemulighederne i et robust system, der er modstandsdygtigt over for nedslidning. Dette er typisk tilfældet med SCORPION-systemet, som vil udstyre kampkøretøjer og infanterister fra den franske hær fra næste år.

Denne teknologi vil ikke kun gøre det muligt at udsende en klar og præcis vision af slagmarken til alle styrkens komponenter, men også at koordinere taktiske handlinger, maksimere deres effektivitet og samtidig minimere risici. 

Sådanne løfter minder dog om dem, der blev givet om brugen af ​​GPS-styrede våben og selve navigationssystemet. GPS, der var i stand til at positionere sig selv i forhold til måleren, revolutionerede navigationen, uanset om den er luft-, flåde- eller på land, og gav anledning til adskillige familier af guidet ammunition, som, ved præcist deres position og målets position, nogle gange endda kan føre dertil ved at bruge terrænet at skjule sin ankomst. Systemet var så godt, at mange væbnede styrker forsømte at træne deres styrker i et GPS-frit miljø. 

Overraskelsen var derfor total, da modstanderen indsatte enheder, der var i stand til at blokere GPS-signalet over store områder, som det var tilfældet i Donbass, hvor de ukrainske styrker konfronterede pro-russiske oprørere og paramilitære udstyret og trænet af den russiske hær. Således fandt ukrainske taktiske droner, fremstillet i USA, sig ude af stand til at navigere eller transmittere nyttig information, når de ikke blot faldt i hænderne på modstanderen. Og faktisk har Rusland, ligesom Kina, nu kapacitet til at skabe betydelige GPS-jamming-bobler. Dette blev især demonstreret under Zapad-2017-øvelsen, hvor GPS i Polen, de baltiske lande og Finland blev gjort ubrugelige i et par timer på grund af satellitsignaljamming, hvis oprindelse blev tilskrevet russiske styrker i manøvre.  

Pludselig indså generalstaben, at størstedelen af ​​luftammunitionslagre var GPS-styret, eller at piloter og soldater ikke længere vidste, hvordan de skulle navigere uden den dyrebare nøgle. Med andre ord, en hel del af de vestlige styrkers militære kapaciteter var ubrugelige eller gjort ineffektive på grund af denial of service pålagt af russisk jamming.

Historien vil sandsynligvis gentage sig selv, hvis militærpersonale, men også producenter, lægger for stor vægt på digitaliseringen af ​​slagmarken. Som med GPS, kan forbindelserne til disse systemer blive fastklemt, eller endda hacket eller opsnappet. Tyskerne var helt sikre på, at Enigma var ukrænkelig, men alligevel havde Allan Turings hold formået at dechifrere den i 1942. Det er derfor essentielt, at hære opretholder taktiske kapaciteter i degraderet tilstand, uden at ty til disse systemer, og derfor at have det nødvendige udstyr og træning for denne hypotese.

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler