Den fransk-britiske kampdrones skæbne ser ud til at være kompromitteret

I sit interview givet til ugebladet "Le Point" meddelte ministeren for de væbnede styrker, Florence Parly, at briterne havde ændret holdning til stealth drone-projektet, som skulle udvikles i samarbejde med Frankrig. Således ser briterne nu ud til at bevæge sig i retning af en rekognosceringsdrone, og ikke en kampdrone, som projektet oprindeligt blev defineret. Faktisk vil projektet udvikle sig i retning af det fælles design af elementære byggeklodser, der kan bruges af det britiske projekt og det franske projekt, og ikke længere en fælles drone for de to lande.

Stealth combat drone-projektet, lanceret af Lancaster House-aftalerne, tjente som en ramme for designet af to demonstranter, Taranis på den britiske side og Neuron på den franske side, som samlede 5 andre europæiske lande (Grækenland, Italien) , Schweiz, Sverige og Spanien). Den blev suspenderet af de britiske myndigheder i et år efter afstemningen til fordel for Brexit, inden den blev relanceret for 2 måneder siden. Udmeldingen fra forsvarsministeren er derfor en åbenlys skuffelse fra fransk side, som arbejder på at bevare tætte bånd mellem Storbritannien og EU som led i opbygningen af ​​Forsvarseuropa.

Hvis denne meddelelse er en skuffelse, er det ikke en overraskelse. Det Forenede Kongerige er faktisk blevet omdrejningspunktet for den europæiske strategi vedrørende F-35, en position, der forstærkes af valgsejren for partier, der er fjendtlige over for projektet i Italien.

Mens der for blot et par måneder siden blev rejst mange stemmer på tværs af kanalen vedrørende de overdrevne omkostninger ved F-35-programmet, ser det i dag ud til, at både RAF og den britiske regering fungerer som magtfulde salgsrepræsentanter for det amerikanske jagerfly.

Under disse forhold ser designet af en stealth kampdrone, en drone, der er beregnet til først at komme ind i en stærkt forsvaret zone for at eliminere fjendens detektionsmidler og luftværnsforsvar, ud til at være et angreb på kundeløftet fra F-35, som er netop baseret på denne kapacitet. 

Omvendt er udviklingen af ​​en kampdrone et operationelt imperativ for Frankrig med en kort tidsplan, da den skal i drift i 2030. En sådan drone vil faktisk tillade Rafales fransk for at bevare denne essentielle evne til at komme ind først, selv i lyset af meget avancerede antiluftværnsnetværk, såsom den kommende russiske S500.

Det skal bemærkes, at designet af kampdroner er forskelligt fra første generations stealth kampfly, såsom F22 eller F35, hvilket gør dem sværere at opdage, især af radarer i VHF- eller UHF-båndet. Disse radarer forventes dog at blive brugt mere og mere i de kommende år, hvilket gør stealth af disse fly mindre og mindre effektiv.

På den anden side, hvis Tyskland bekræfter sin beslutning om at erstatte sine Tornados med Typhoon, er det sandsynligt, at hun vil deltage i det franske program, med de samme behov. Faktisk er det sandsynligt, at kampdronen bliver integreret i det fransk-tyske FCAS-program. I sidste ende vil det fransk-britiske FCAS-projekt, som skulle skabe en stealth-kampdrone og derefter en ny generation af kampfly, have udviklet sig til det fransk-tyske FCAS-program, med nøjagtig samme omfang...

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler