Et første billede af det koreanske KF-X-jagerprojekt

Ligesom Japan og Tyrkiet har Sydkorea lanceret sit eget kampflyprogram på 4/5-generationsspektret. Planlagt at tage i brug omkring 2030, det koreanske KF-X-projekt er baseret på en celle med lavt radarbillede, men har ikke en intern våbenbås, hvilket placerer den mere i 4,5 generationen end i 5. generationen. 

Koreanerens beslutning om at udvikle sit eget fly hænger ligesom japaneren sammen med USA's afvisning af at eksportere F-22, og kun at tilbyde F-35 som et alternativ. Sidstnævnte forbliver dog et enmotors fly med kort rækkevidde. For Sydkorea, som for Japan, var der behov for en udskiftning af F-15-flåderne, et fly, der var meget værdsat af piloterne og staben i begge lande. Derudover udgør prisen på F-35 betydelige problemer, både i Korea og i Japan, især da disse omkostninger i første omgang var blevet stramt kontraktstyret.

I øjeblikket er oplysninger om ydeevne eller priser på projekter i asiatiske lande fragmentariske og upålidelige. Det synes dog klart, at den europæiske kampflyforsyning i 2030 vil være forældet i lyset af den globale konkurrence, indtil FCAS i 2040. Og selv på den dato er det mere end sandsynligt, at i de første 5 år i hvert fald, FCAS-produktionen vil være tiltænkt de franske og tyske luftvåben, samt projektets europæiske partnere.

Dette er ikke et spørgsmål om at sætte spørgsmålstegn ved FCAS-projektet, som naturligvis er et flagskibsprojekt inden for europæisk luftfart. Men ved at nægte enhver fleksibilitet omkring projektet, risikerer det at få de samme negative effekter på den europæiske forsvarsindustri som F-35. Hvad værre er, det risikerer på trods af sig selv at svække den europæiske og franske luftmagt meget markant i omkring femten år.

Designet og fremstillingen af ​​et enmotors jagerfly inden 2030 vil gøre det muligt at håndtere risici, samtidig med at det potentielle marked, som den europæiske forsvarsindustri kan adressere, udvides, og teknologisk relaterede risici reduceres ved at opdele udviklingen over 2 projekter og ikke kun ét.

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler