Atomvåben er igen ved at blive et prioriteret emne, og det er bekymrende

Med afslutningen på den kolde krig forsvandt afskrækkelsens rolle og dens atomvåben langsomt sammen med risikoen for større konflikter mellem teknologisk avancerede stater. Blandt atommagterne virkede Rusland faktisk viklet ind i en uløselig økonomisk krise, som underminerede dets forsvarsredskaber, og Kina virkede meget mere optaget af sin økonomiske vækst end af sin militære magt. Kun sekundære nukleare programmer, såsom dem i Nordkorea, Iran eller Libyen, ville sandsynligvis skabe en trussel, selv om den var ret relativ i fravær af en interkontinental vektor, og omhandlede mere en logisk ikke-spredning end afskrækkelse.

Men siden midten af ​​2010'erne har spørgsmålet om afskrækkelse gradvist fundet sig selv i centrum for prioriteterne for staben for alle de permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd. Rusland har været det mest produktive på området og udviklet adskillige nukleare vektorer på meget kort tid, lige fra Kinjal hypersoniske missil til Iskander kortrækkende overflade-til-overflade missil, hvorfra det er afledt, til det sub-lancerede Bulava interkontinentale missiler, sømænd eller Sarmat opsendt fra landkøretøjer.

I alt er der omkring ti nye generationer af nukleare vektorer, der er blevet udviklet af russisk industri i løbet af de sidste ti år. Derudover annoncerede den russiske regering et program for at modernisere sin flåde af Tu-160 Blackjack langtrækkende strategiske bombefly og 60 Tu-22M3 langrækkende flådebombefly, hver i stand til at implementere missiler atomdrevne krydstogter. Derudover annoncerede den udviklingen af ​​et nyt stealth strategisk bombefly, kendt under koden PAK DA, som forventes at gå i drift i 2030. 

Kina er ikke udeladt, med udviklingen af ​​det nye DF-41 interkontinentale ballistiske missil, der er affyret, ligesom Sarmat, fra et landkøretøj, og JL-2, dets ubådslancerede modstykke. Det påtog sig også for omkring ti år siden at udvikle et stealth strategisk bombefly beregnet til at erstatte H-6 i øjeblikket i drift, afledt af den ærværdige, men meget gamle, russiske Tu-16.

På den vestlige side implementerede Frankrig for nylig en ny vektor, det interkontinentale missil M51, som nu udstyrer en del af den franske flådes missilaffyringsubåde. Derudover annoncerede det arbejde med at udvikle en efterfølger til det luftbårne ASMPA-atommissil med ASN4G-projektet, som dog ikke vil tages i brug før 2035. Hvad angår USA, var moderniseringen af ​​dets afskrækkelse begrænset til dets Tridents. ballistiske missiler afsendt fra ubåde, og udviklingen af ​​en ny B-21 Raider stealth strategisk bombefly, der skulle tage over fra B1 Launcher.

Det ser derfor ud til, at der er ved at danne sig en betydelig teknologisk gradient med hensyn til afskrækkelse mellem den kinesisk-russiske blok og den vestlige blok. Denne gradient er så meget desto vigtigere, da Rusland og Kina allerede har testet hypersoniske atmosfæriske re-entry-svævefly beregnet til at erstatte MIRV'er, hvilket gør aflytning meget vanskeligere, samtidig med at de udvikler anti-ballistiske systemer. Desuden ser Rusland også ud til at have udviklet nye vektorer, såsom den autonome oceaniske atomtorpedo Poseidon, der er i stand til at krydse Atlanterhavet, og Burevestnik-krydsermissilet, der er i stand til at cirkulere jorden flere gange.

Dette er grunden til, at i Washington som i Paris eller London, er problemet med afskrækkelse igen ved at blive en central bekymring for generalstaben, og at budgetter og programmer, der skal styrke og modernisere denne afskrækkelse, vil blive øgetog accelereret, for hurtigt at lukke det teknologiske hul, der ser ud til at dukke op i de kommende år. Fordi afskrækkelse har, lad os huske, kun én dokumenteret funktion: at forhindre den potentielle modstander i at bruge den eller true med at gøre det. 

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler