Det amerikanske luftvåben afviser interesse i andre fly end F-35

Mens de to store amerikanske producenter, Boeing og Lockheed, begge havde kommunikeret om et nyt fly for at styrke F-22'eren og manglerne ved F-35'eren, var det amerikanske luftvåben gennem dets udenrigsminister, Heather Wilson, nægtet at være interesseret i en af ​​de to tilbudte enheder.

Ifølge hende ville det amerikanske luftvåben ikke have nogen interesse i at være interesseret i et fly som 15. generation F4X, mens dets mål er at øge forholdet mellem 5. generations fly til 50 % af flåden. Det skal dog bemærkes, at de bestilte 1750 F-35A'er og de 180 F22'ere i kø, potentielt repræsenterer mange flere fordele end 50 % af det amerikanske luftvåbens jagerflåde på 2500 jagerfly. På den anden side ville dette være egnet til en effektiv ordre på 1150 som forudset i rapporten fra marts 2018). 

Faktum er, at Boeing, ligesom Lockheed, ikke stillede sig på et sådant tilbud uden grund. Det er tydeligt, at flere og flere stemmer bliver rejst over Atlanten for at sætte spørgsmålstegn ved fordelene ved et luftvåben, der hovedsageligt består af et fly som F-35. Programmerne i F-35 kundelande, såsom den britiske Tempest, den japanske F3 eller den koreanske K-FX, opfylder alle de samme krav til overlegen luftfartsydelse, selvom det betyder, at man skal ofre en del af stealth, der betragtes som mindre og mindre effektiv.

Ved at gøre dette benægtelse forbliver det amerikanske luftvåben frem for alt tro mod den position, det har fastholdt i 15 års ubetinget støtte til F35, en position som spillede en afgørende rolle for flyets succes i især Europa. 

Vi kan ikke undgå at bemærke den betydelige kløft, der skabes mellem vestlige og kinesisk-russiske styrker, hvad angår fordeling mellem fly med overlegenhed i luften og multi-purpose og angrebsfly. For de russiske styrker repræsenterer angrebsfly (Su-24/25/34) kun 20% af flåden, mens luftoverlegenhedsjagere (Su27/30/35) repræsenterer næsten 65% af de 1300 kampfly, der er i kraft. Tallene er væsentligt ens i Kina, med 60 % overlegne fly (Su27-30-35, J-11-16 og J-20). Omvendt, for det amerikanske luftvåben, er kun 20% af flyene (F-22 og F-15C) dedikeret til luftoverlegenhed. I Europa, takket være programmet Typhoon optimeret til luftforsvar repræsenterer luftoverlegne fly 40 % af flåden (Typhoon, mirage2000 C/-5), resten er hovedsageligt sammensat af multi-purpose fly (F16, F35, JAS39 og Rafale). Angrebsfly er i dag meget få i antal (Tornado, harriers og nogle få Su22-montører)

I sidste ende har NATO's luftstyrker i dag færre luftoverlegne fly end det kinesisk-russiske par, en meget overraskende faktor, når vi ved, i hvilket omfang luftoverlegenhed anses for strategisk og kritisk i NATO's forsvarsplaner.

Det ville ikke være overraskende, i den nærmeste fremtid, end vi forestiller os, hvis Boeing og Lockheeds projekter kom tilbage til forkant for at udfylde dette voksende hul.

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler