The Racer, en genistreg fra Airbus Hélicopters

Den næste generation af militærhelikoptere vil uden tvivl være en afvigelse fra tidligere generationer. Der er to hovedårsager til dette: den meget bemærkelsesværdige styrkelse af detektions- og engagementsressourcer mod land- og flådemål, tvinger helikoptere, der opererer fra disse steder til at rejse længere afstande for at udføre deres missioner, og øget ydeevne. antiluftfartøjssystemer, tvinger helikoptere for at minimere deres tilstedeværelsestid over indgrebszoner, og om nødvendigt at flygte fra dem så hurtigt som muligt. Med andre ord bliver hastighed og rækkevidde nøglefaktorerne for overlevelsesevnen og ydeevnen for en morgendagens militærhelikopter. 

For at reagere på disse udfordringer lancerede den amerikanske hær programmet Future Vertical Lift, der skulle erstatte hele dens flåde af helikoptere, fra OH-58 Kiowa rekognosceringen til tungtransporten Chinook. FVL var oprindeligt dedikeret til at erstatte UH-60 Black Hawk, manøvreringshelikopteren leveret til den amerikanske hær, og to projekter blev udvalgt til at reagere på dette: V-280 fra Bell og S-97 Sikorsky Raider. V280 bruger tilt-rotor teknologi, som Marine Corps Osprey. Løsningen har vist sine fordele, især med hensyn til hastighed, men også sine risici, med et betydeligt antal ulykker i overgangsfaserne. Sykorsys S97 valgte på sin side en løsning med modsat roterende rotorer og fremdrivende propel, i en blanding mellem russiske produktioner fra Kamov og AH-56 Cheyenne, der stadig er født i begyndelsen af ​​70'erne. det vil sige kraften, som gør, at indretningen ikke roterer på sig selv på grund af hovedrotorens rotation, tilvejebringes af de 2 hovedrotorer, der roterer i modsatte retninger. Løsningen giver helt sikkert et højt niveau af ydeevne, men også et meget højt niveau af teknikalitet, derfor af vedligeholdelse, og derfor af omkostninger.

Sikorsky S97 Raider 2 Defense News | Tyskland | Konstruktion af militærhelikoptere
Sikorskys S97 Raider bruger en modsat roterende rotor og skubbepropelkonfiguration

Selvom den ikke deltog i FVL-konkurrencen, fordi dens ansøgning blev afvist af de amerikanske myndigheder, studerede den fransk-tyske helikopterproducent Airbus Helicopters også problemer med høj hastighed, med X3-demonstratoren udstyret med hybrid fremdrift ved hjælp af 2 trækpropeller fordelt på hver side af skrog, hvis energi fanges på hovedlinjen, og giver både anti-drejningsmoment gennem dets påførte differentiale og øget tryk for at nå høje hastigheder. Demonstranten nåede således hastigheden på 472 km/t i en højde af 10.000 fod, mere end 150 km/t mere end Dauphin, som den var baseret på.

Denne tilgang er særlig genial, da den er baseret på en relativt simpel teknologi, der ikke multiplicerer de bevægelige dele af en helikopter mere end nødvendigt, samtidig med at den giver et højt præstationsniveau, forenkler vedligeholdelsen og reducerer omkostningerne ved enheden. . Airbus Helicopters forpligtede sig i 2017 til at udvikle en ny demonstrator baseret på denne teknologi, Racer for hurtige omkostningseffektive Rotorcraft, denne gang ved hjælp af to fremdriftsnaceller, der ifølge Airbus gør det muligt at spare op til 10 % brændstof, samtidig med at man garanterer en marchhastighed på mere end 200 kts eller 400 km/t.

X3 Airbus Defense News | Tyskland | Konstruktion af militærhelikoptere
I modsætning til Racer brugte X3-demonstratoren trækkraftige, ikke fremdrivende, propeller.

Overraskende nok er den europæiske demonstrator først og fremmest rettet mod off-shore-markedet, en traditionel afsætningsmulighed for Airbus-helikoptere, og militære anvendelser af teknologien er i øjeblikket ikke udviklet. Denne beslutning er et resultat af den europæiske finansieringsmetode, som flyproducenten har valgt, og som kun vedrører civilt udstyr. Men den logik, som presser de amerikanske hære til at søge større hastighed og rækkevidde af deres roterende vinger, gælder også for europæerne, især Frankrig, som implementerer 3 projektions- og amfibiske angrebsskibe, der til dels bruger helikoptere til at indsætte styrker på jord. 

Det er stadig uvist, om de franske og europæiske hære vil støtte denne bemærkelsesværdige teknologi, både fra et operationelt og kommercielt synspunkt. Meget ofte i Frankrig og mere generelt i Europa bevirker den tid, der går mellem idéen og anvendelsen af ​​idéen, en stor del af ideens relevans og eksklusive fordele tabt.  

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler