Kina ønsker at detektere ubåde via satellit op til 500 m dyb

Kina fortsætter med at komme med meddelelser om forsvarsteknologier, hver især mere overraskende end den sidste. Efter kvanteradaren og den elektromagnetiske raketkaster har Beijing besluttet at finansiere et program, der tager sigte på at designe en satellit, der skulle kunne detektere en ubåd på op til 500 m dyb.

For at gøre dette ville satellitten bruge en højeffektlaser, der ifølge kinesiske forskere er i stand til at overskride tærsklen på 200 m, ud over hvilken intet dagslys længere trænger ind i havene.

Der er mange forbehold over for teknologiens levedygtighed, selv i Kina, hvor nogle videnskabsmænd mener, at dette mål er uopnåeligt. Faktum er, at selv hvis dybden på 500 m ikke blev nået, vil eksperimenter med denne tilgang sandsynligvis give mere end interessant information inden for antiubådskrigsførelse, især da andre teknologier bliver undersøgt, såsom en MAD (magnetisk anomalidetektor) meget mere følsom end dem, der er brugt indtil nu, hvilket gør det muligt at detektere metalliske masser dybere eller i højere højde.

Et gennembrud på disse områder vil dog sandsynligvis forstyrre balancen mellem afskrækkende kræfter på planetarisk skala. I dag består de fleste af afskrækkelsesmidlerne af nukleare ballistiske missil-ubåde, eller SSBN'er, som opererer i dybet på en meget diskret måde for at kunne skyde, hvis ordren kommer, uden at risikere at blive opsnappet eller ødelagt af modstanderen. Hvis det skulle blive afsløret, ville et SSBN miste en meget stor del af sin interesse.

Ligeledes ville vestlig flådemagt, der i vid udstrækning er afhængig af de yderst dygtige konventionelle og nukleare ubådsflåder fra USA, NATO og de allierede i Stillehavsområdet, finde sig selv i vid udstrækning undermineret og endda potentielt i en ulempe overfor den kinesiske flåde. 

Det er for tidligt at vurdere disse teknologiers dokumenterede evner, især da Kina ikke tøver med bevidst at forvirre spørgsmålet for ikke at være læsbart. Men i betragtning af den kinesiske stats indsats med hensyn til grundforskning, kan vi ikke tvivle på, at blandt alle disse teknologiske fremskridt, der er annonceret i de seneste måneder af de kinesiske myndigheder, er nogle gyldige og snart vil finde sig selv i hænderne på PLA.

Under disse forhold vil selvoverbevisning vedrørende kinesisk teknologis middelmådige ydeevne hurtigt vise sine grænser, og det teknologiske frafald risikerer at blive ekstremt voldsomt.

- Annonce -

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler