EU siger nej til de amerikanske krav til PESCO

De seneste uger har tonen været stigende mellem de amerikanske myndigheder og EU. Det drejer sig om de begrænsninger, som europæerne har sat på finansieringen ydet af PESCO-programmet[efn_note]Permanent Structured Cooperation[/efn_note], FED-programmet[efn_note]European Defence Fund[/efn_note] og PEDID-programmet[efn_note]Programme Européen de Développement Industriel de la Défense[/efn_note], som kræver, at virksomheder, der hævder det, faktisk ejes af europæiske interesser. Faktisk er store amerikanske virksomheder, men også britiske efter Brexit, udelukket fra det.

Og det er ikke efter de amerikanske myndigheders smag, der ved sin ambassadør i Den Europæiske Union, Gordan Sodland, og i tråd med Donald Trumps forhandlingsmetoder gav indtil juni 10 til EU for at "gennemgå sin kopi", hvad der er nødvendigt, ville USA indføre "protektionistiske" foranstaltninger for at forhindre europæiske virksomheder i at få adgang til det amerikanske marked. Ud over sit næppe diplomatiske aspekt ringer truslen også lidt hul, for så vidt som Laurent Lagneau understreger det i hans artikel, det gensidige er allerede på plads i De Forenede Stater ... siden 1933!

Under alle omstændigheder, og på trods af de mere amerikanofile holdninger i visse lande, såsom Sverige, der deltager med Boeing i TX-programmet til at erstatte T38'erne fra det amerikanske luftvåben, eller Holland, der traditionelt er meget knyttet til USA, svarede svaret fra Europa-Kommissionens næstformand, Federica Mogherini, lod ikke vente på sig. I anledning af en pressemøde den 14. maj, gjorde hun meget ud af at forklare, at USA allerede nød godt af 81 % af forsvarets importkontrakter tildelt af europæiske stater, og at de europæiske programmer ikke på nogen måde udgjorde en "Buy European Act", men et struktureret værktøj til at øge de europæiske forsvarsindustriers udviklingskapaciteter, for at styrke dens medlemmers forsvarskapaciteter og derfor være i stand til at øge deres deltagelse i det kollektive forsvar, som anmodet af NATO.

Men selv om den metode, den amerikanske ambassadør brugte, i høj grad er tvivlsom, mangler den amerikanske "efterspørgsel" ikke grundlag. I dag er Europa i høj grad afhængig af USA for sit forsvar, især i lyset af fremkomsten af ​​russisk militærmagt. De amerikanske hære står for en stor del af genforsikringsstyrkerne i de baltiske lande, Polen og Rumænien. De opretholder mere end 120.000 mand i Europa og næsten 120 kampfly, det vil sige et antal større end de tyske væbnede styrker, selvom de er det største land på kontinentet. De har netop genaktiveret 2. flåde for at opretholde en permanent flådetilstedeværelse i Nordatlanten og Europa, og forhandler i øjeblikket om at indsætte en permanent panserbrigade til Polen. Med andre ord er USA massivt involveret i forsvaret af det gamle kontinent.

Denne udsendelse af styrker giver bestemt Washington afgørende vægt i NATO, som i EU-anliggender. Ganske vist køber europæiske lande næsten 10 milliarder euro årligt forsvarsudstyr på tværs af Atlanten. Men vi kan forstå, at fra et vist synspunkt kan den europæiske beslutning om at begrænse PESCO til kun at omfatte europæiske virksomheder, fremstå som en åbenlys mangel på anerkendelse af Washingtons indsats i forsvaret af det europæiske kontinent. Det kan desuden give en følelse af, at europæerne kun er interesserede i forsvaret, når det vedrører industri og erhvervsliv, og ikke når det drejer sig om operationelle styrker. En følelse, som vi, franskmænd, godt kender, fordi vi ofte beskylder vores naboer, især Tyskland, for det.

Faktisk ville det eneste svar, der ikke ville acceptere nogen udfordring fra nogen, være at øge de europæiske forsvarsstyrker markant i takt med styrkelsen af ​​europæiske industrifonde, for ikke længere at være afhængig af amerikansk militær magt for at kunne afskrække en potentiel modstander, herunder Rusland.

Men i øjeblikket ser dette mål omhyggeligt afvist af europæiske ledere... Måske ønsker de virkelig, som den amerikanske ambassadør foreslog, at have det nemt...

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler