Mellem fantasi og konservatisme er der plads til en europæisk hær?

- Annonce -

På denne sidste dag i valgkampagnen for europæiske kvinder vender ideen om oprettelse af en europæisk hær tilbage til scenens front medoffentliggørelse af et forum medunderskrevet af mere end tres stedfortrædere og senatorer fra præsidentens flertal og forsvarede en europæisk hær for at garantere fred på det gamle kontinent. Tribune fordømte og kritiserede straks af oppositionens aktører og vurderede det meningsløst og på en måde falsk.

Det er slående at bemærke i dette dossier, at langt størstedelen af ​​de udtrykte holdninger er baseret på det eneste udtryk for personlig overbevisning, og at der på intet tidspunkt er foretaget en objektiv refleksion for at vide, om ja eller nej en sådan projektet var gennemførligt, og i så fald i hvilken form. Tilhængere af ideen fremsatte sandsynlige makropolitiske fordele på meget lang sigt og ignorerede virkeligheden af ​​europæiske forskelle om emnet. Modstanderne lister på deres side disse forskelle og de vanskeligheder, som et sådant projekt kan støde på, og nøjes med at betragte dem for vigtige til at kunne overvindes. Emnet blev desto mere dårligt behandlet, politisk og mediatisk, da Emmanuel Macron ligesom Angela Merkel talte for dette projekt uden at være i stand til at skitsere det og give frie tøjler til alle mulige fortolkninger og derfor til alle modsætninger.

Behovet for en hurtig og massiv styrkelse af de europæiske forsvarskapaciteter er dog næppe i tvivl i dag mellem den russiske militærstyrke, et land, der er 4 gange mindre befolket og 10 gange mindre velhavende end Frankrig. Den Europæiske Union, og alligevel i dag i stand til at feje væk alle de konventionelle europæiske styrker, som er meget sårbare uden hjælp fra De Forenede Stater; Kina, der udvikler en militærstyrke, der vil svare til eller endog overstige amerikansk magt på mindre end tre årtier; Tyrkiet, hvis NATO-medlemskab synes at være mere og mere kompromitteret, og hvis præsident kommer tættere på V. Putin og Xi Jinping hver dag; eller den sunnimuslimske alliance, der består af alle de sunnimonarkier i den Persiske Golf og en galakse af overvejende sunnimuslimske lande, såsom Egypten, som løbende styrker sin militære styrke som sin forsvarsindustri og tager mere hver dag uafhængighed; for kun at nævne de mest direkte trusler. Hertil kommer USA, hvis adfærd er uregelmæssig og kræver af europæerne en svigende troskab, som det fremgår af de nylige spændinger over europæiske midler dedikeret til forsvarsindustrien, og som frem for alt bliver nødt til at koncentrere sig mere hvert år. Stillehavet for at kontrollere kinesisk militærmagt, hvilket de facto reducerer det anvendelige militære potentiale i Europa.

- Annonce -

Under disse forhold, og vel vidende, at intet europæisk land i dag har kapacitet til at modsætte sig disse trusler alene, eller til at påtvinge sig selv i Europa som et samlende element i en sammenhængende forsvarsindsats på nationalt plan, logikken i en "europæisk hær". giver mening, og kan ikke nøjes med et simpelt afslag, uden at foreslå en effektiv og effektiv alternativ løsning.

På den anden side forstår vi, at risikoen, der skal håndteres, ikke er polymorf, og den går ud på at være i stand til at beskytte kontinentet som alle medlemmer af Den Europæiske Union, der står over for en modstander, der er i stand til at lede konflikten på egen hånd. jord. Behovet er derfor rent defensivt og skal i sagens natur stå i forhold til at være fuldstændig afskrækkende, uanset fjenden. Derfor er det ikke nødvendigt at søge at udforme en føderalisering af europæiske hære, et projekt, der bestrides af flertallet af europæiske ledere, og som udgør hovedangrebsvinklen for modstandere af det europæiske hærprojekt.

Det er på den anden side muligt at designe en ny militærstyrke, der består af reservister, i en logik af matrixkontrol mellem stater og Europa, og hvis funktion ville være begrænset til forsvaret af kontinentet og Unionens medlemmer, til billedet af den amerikanske nationalgarde, hvis tilsyn og brug er delt mellem staterne og den føderale regering. I denne tilgang vil hver europæisk stat beholde sine nationale styrker med fuldstændig autonomi i brugen og kunne om nødvendigt kalde på sin egen komponent af nationalgarden. Styringen af ​​Den Europæiske Union, som skal tilpasses, vil også kunne mobilisere denne " europæisk garde"for at reagere på eksistentielle trusler, uden at dette af vores naboer opfattes som en trussel, idet værktøjet strukturelt er tvunget til at begrænse sin indgriben til kun europæisk territorium. Desuden ville en sådan model gøre det muligt at balancere forsvarsindsatsen mellem europæiske lande på en mere subtil måde og tilpasset de økonomiske, sociale og demografiske realiteter i hvert land, meget mere effektivt end et simpelt udgiftsmål i forhold til BNP, som tabte meget mening, da verden genoprustede sig selv.

- Annonce -

Som vi kan se, kræver Defense Europe og princippet om den europæiske hær en metodisk og objektiv tilgang til at reagere på udfordringerne for europæisk sikkerhed i de kommende årtier. Der er ingen tvivl om, i en simpel artikel, at foreslå en komplet model til at bygge en sådan hær. På den anden side, som vi lige har set, er det muligt at forestille sig modeller, der potentielt reagerer på udfordringerne og i tråd med den europæiske virkelighed i dag, så længe vi er enige om at bevæge os væk fra politiske og dogmatiske holdninger, og at vi er enige om at se på spørgsmålene, risiciene såvel som midlerne med ønsket om at garantere Unionens og dermed franskmændenes sikkerhed.

- Annonce -

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler