Tyrkiske ambitioner afsløret med TF-X-modellen

- Annonce -

Det blev annonceret, at Turkish Aerospace Industries ville afsløre en model i fuld størrelse af sit 5. generations TF-X jagerprogram på Paris Air Show. Hvis dette ikke afslører noget, som vi ikke allerede ved, et fly tæt på F35 i form, men dobbeltmotorer, giver de tyrkiske myndigheders erklæringer ved denne lejlighed os mulighed for bedre at forstå landets ambitioner på det militære luftfartsfelt for de kommende år.

I øjeblikket er T-FX designet af tyrkiske designkontorer med betydelig støtte fra britiske industrier, BAe til flystellet og flyvesystemet, og Rolls-Royce til motorerne, samt franske, tyrkiske ingeniører, der bruger Dassault Systèmes design og simuleringssoftware. Flyet var oprindeligt beregnet til at erstatte det tyrkiske luftvåbens 250 F16 fra 2026, men denne tidsplan og disse mål risikerer at blive forstyrret af den sandsynlige udelukkelse af landet fra F35-programmet, en konsekvens af den kommende levering af den første S400 batterier fra Rusland.

Derfor har de tyrkiske myndigheder i dag en dobbelt diskurs, idet de overvejer, som en Schrodingers kat, samtidig at være i og uden for vestblokken, for ikke at tale om NATO. I det nu usandsynlige tilfælde, at S400-krisen ikke fører til en splittelse med de vestlige lande, og i særdeleshed programmets europæiske partnere, ønsker Ankara at fastholde sin nuværende organisation for at være i en position i anden halvdel af årtiet i fremtiden , at tilbyde et effektivt og billigt apparat til NATO-lande såvel som til landets øvrige partnere på et vestligt teknologisk grundlag.

- Annonce -

Ellers tøver landet ikke længere med offentligt at tale om en mulig tilnærmelse til Rusland og Kina for at gennemføre sit program. Således er muligheden for Izdellie 117-motoren, som skal udstyre Su57, allerede blevet drøftet med de russiske myndigheder for at erstatte motoren, der stammer fra Rolls-Royce EJ200-motoren, der er udstyret med Typhoon. Og hvis denne mulighed blev bibeholdt, ville det også virke konsekvent, at Ankaras valg om at erstatte sin F4 Phantom-flåde, som skulle erstattes af F35A, ville være russiske Su57'er, for at reagere på den operationelle nødsituation, og samtidig konsolidere båndene til Moskva.

Det er stadig uvist, om den tyrkiske industri, selv med støtte fra russisk og kinesisk knowhow, rent faktisk ville være i stand til at designe og derefter bygge et 5. generationsfly, vel vidende at det til dato aldrig har designet kampfly. Det vil tiden vise...

- Annonce -

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler