Irak ønsker at samarbejde med Iran om antiluftskyts forsvar

Det er klart, at succesen registreret af iranske antiluftskyts forsvarssystemer mod den amerikanske MALE-drone for et par dage siden, vil have vakt interesse blandt sine naboer. De irakiske myndigheder har således tilkendegivet, at de ønsker at samarbejde med Iran på dette område og derfor tilegne sig de nødvendige systemer og knowhow fra sin nabo.

Dette ønske om samarbejde blev dog ikke født for få dage siden. Faktisk sendte de irakiske væbnede styrker en delegation til Iran for to måneder siden for at vurdere de indfødte systemers ydeevne samt mulighederne for samarbejde. Muligheder, som ikke ville være begrænset til luftværn alene, da Bagdad ville diskutere med Teheran inden for områderne artilleri, radarer, droner og elektronisk krigsførelse.

Denne mulige tilnærmelse er også et signal sendt til USA, hvis indflydelse i stigende grad bestrides blandt de irakiske myndigheder, især siden den shiitiske nationalist Moqtada al Sadrs valgsejr under parlamentsvalget i 2018.

Ud over rene politiske overvejelser afslører denne meddelelse også de dokumenterede fremskridt, som iranske forsvarsindustrier har gjort, især med hensyn til antiluftskyts forsvar. Husk, at hvis Teheran blev nægtet levering af S400-systemer af Moskva, er dette ikke tilfældet for Bagdad, hvilket er i de russiske myndigheders gode nåde. Der er ingen grund til at tro, at Rusland vil gøre indsigelse mod salget af mellemdistance-BUK-systemer til Irak. Derfor kan vi med rimelighed tro, at iranske systemer i det mindste er, hvis ikke ækvivalente med russiske systemer tilstrækkeligt effektivt til at sikre et effektivt antiluftskyts forsvar.

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler