Ny dødsulykke om bord på en russisk atomubåd

Ifølge en rapport fra Reuters, bekræftet af en artikel iTass bureau, led en russisk "forsknings"-ubåd en brand den 1. juli, der kostede 14 sømænd livet om bord, forgiftet af forbrændingsdampe. Besætningen formåede at bringe katastrofen under kontrol, og undervandsfartøjet blev bugseret til sin driftsbase i Severomorsk i Barentzhavet, hvortil forsvarsminister Sergei Shoigou gik for at igangsætte efterforskningen. De overlevende blev indlagt.

Selvom det ikke er bekræftet af Moskva, menes den pågældende ubåd at være Losharik, en 1600 tons forskningsubåd udstyret med en E17-atomreaktor, og bevæbnet af 25 besætningsmedlemmer fra den russiske militære efterretningstjeneste, GRU. Ubåden, der blev søsat i 1988, ville tillade dybvandsdykning og ville blive brugt til efterretningsmissioner. Det kan også bruges mod havkommunikationskabler.

Et spørgsmål er tilbage, om ulykken fandt sted i norsk farvand, som nogle medier hævder, eller i russisk territorialfarvand under et batymetrisk dyk, ifølge den officielle version fra Moskva.

Den russiske atomubådsflåde har oplevet adskillige hændelser og ulykker i løbet af de sidste 20 år:

  • 12. august 2000: eksplosion i torpedorummet i Kursk, der førte til tab af ubåden og de 118 besætningsmedlemmer
  • 6. september 2006: den Daniel Moskovsky, en Victor III-type atomangrebsubåd, blev ramt af en brand ombord, der dræbte to besætningsmedlemmer
  • 8. november 2008: K-152 Nerpa, en atomangrebsubåd af Akula-typen, led en brand, der dræbte 20 besætningsmedlemmer og sårede 41. Den samme bygning, som blev flådeindianerens INS Charkra, vil blive offer for en kollision, mens man kom ind i den indiske havn i Visakhapatnam, og ødelægger skibets front, såvel som dets sonar.
  • 29. december 2011 udbrød en brand om bord på atommissil-ubåden K-84 Ekaterinburg mens den var i våddok, sænkede skibet delvist uden at forårsage skader.

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler