Su-35, Su-57 og TFX på forhandlingsbordet mellem Ankara og Moskva

Ifølge direktøren for føderale tjenester for russisk militært og teknologisk samarbejde, Dmitry Shugayev, udtrykte præsident RT Erdogan et ønske om at uddybe Tyrkiets samarbejde med den russiske forsvarsindustri, især inden for luftfartsområdet. Og tilføjede, at under de næste møder med hans tyrkiske modpart, levering af S-400-systemerne, samt mulige leverancer af Su-35 og Su-57 til det tyrkiske luftvåben, og avanceret samarbejde for det tyrkisk-designede 5. generations jagerprogram, TFX.

Hvis vi allerede vidste, at Moskva var klar til at drage fordel af udelukkelsen fra Tyrkiets F35-program besluttet af Washington efter anskaffelsen og leveringen af ​​S400-systemer, får denne hypotese en officiel dimension med meddelelsen fra Dmitry Shugayev efter mødet mellem Tyrkiske og russiske præsidenter på sidelinjen af ​​MAKS2019-luftopvisningen, hvorunder Vladimir Putin præsenterede Su-57 for sin modpart. Men det er frem for alt koblingen mellem Tyrkiets mulige opkøb af russiske fly og inddragelsen af ​​den russiske forsvarsindustri i TFX-programmet, som giver substans til denne tilgang.

S400 Türkiye levering Forsvarsnyheder | Jagerfly | Konstruktion af militærfly
Levering af de første S400-systemer til Tyrkiet udløste ikke hårde gengældelser fra Washington

Tyrkiet er i en meget unik position i dag. Landet havde faktisk planlagt anskaffelsen af ​​omkring hundrede F35A'er og sandsynligvis et par dusin F35B'er for at bevæbne sin LHD. Det har derfor ressourcerne og behovet for at anskaffe et meget betydeligt antal nye generationers enheder. Denne type behov var indtil nu forbeholdt lande som Indien, hvor vi ved, hvor svært det er at afslutte en fast ordre. Ankara repræsenterer derfor et uventet marked for den russiske Su-57E, med et potentielt marked på omkring hundrede eksempler. Da Su-57 potentielt er billigere end F35A, kan dette antal endda forventes at stige i betragtning af den tyrkiske præsidents ambitioner om at etablere sig på den regionale scene.

Og Moskva er allerede begyndt at vise sine akkreditiver, da Vladimir Putin under pressekonferencen, der fulgte efter mødet mellem de to præsidenter, erklærede, at det overvejede princippet om en sikkerhedsstribe på den tyrkisk-syriske grænse under kontrol af den tyrkiske hær, som deltager i stabiliseringen af ​​Syrien, en meget mere forsonende holdning end den, der har været hans indtil nu. Hertil kommer udtalelser til fordel for avanceret samarbejde mellem russisk industri ift af TFX-programmet, kaldet til at erstatte den cirka 250 F16 i tjeneste i de tyrkiske luftstyrker fra midten af ​​det næste årti, vil sandsynligvis tiltrække støtte fra de osmanniske myndigheder.

Kunstnerens indtryk af det tyrkiske 5. generations TFX-flyprogram Defense News | Jagerfly | Konstruktion af militærfly
TFX-programmet er ikke begrænset til én enhed, men vil bestå af en række enheder for at imødekomme alle krav fra hjemme- og eksportmarkedet

Som vi nævnte i går, vil Tyrkiets teknologiske tilnærmelse til den russiske forsvarsindustri næppe være mulig, hvis Ankara ønsker at bevare sin plads i NATO, hvor hverken Moskva eller Washington kan acceptere en sådan holdning. Hvis RT Erdogan besluttede at forlade NATO, på trods af den amerikanske administrations relativt afmålte positioner efter leveringen af ​​det første S400-batteri denne sommer, ville landet risikere at lide under alvorlige økonomiske repressalier i henhold til CAATSA-lovgivningen. På den anden side, ved at forblive i NATO, vil Moskva sandsynligvis ikke gå med til at levere sit mest moderne jagerfly, vel vidende at det højst sandsynligt vil blive studeret i detaljer af NATO-styrker for at fastslå dets fejl og svagheder. Men i dette tilfælde ville Ankara ikke have nogen alternativ løsning til F35A bortset fra europæiske fly som f.eks. Rafale eller Typhoon, mens landet foretrækker 5. generations enheder.

Det kan dog ikke udelukkes, at disse forhandlinger kun har til formål at lægge pres på de amerikanske myndigheder for at tilskynde dem til at revidere deres holdninger vedrørende levering af F35'er til tyrkiske styrker. Som nævnt ovenfor har forholdet mellem Washington og Ankara faktisk ikke kendt katastrofen lovet af præsident Trump og den amerikanske kongres hvis Tyrkiet skulle acceptere levering af S400-batterier. Tværtimod har hvert land vist stor selvkontrol og har endda startet diskussioner om at organisere oprettelsen af ​​en sikkerhedsstribe ved den tyrkisk-syriske grænse i overensstemmelse med den tyrkiske præsidents krav uden en ensidig tyrkisk militæroperation. ville true de amerikanske og europæiske styrker til stede sammen med deres kurdiske Peshmerga-allierede.

Det er derfor sandsynligt, at de kommende måneder vil bringe ny udvikling og afklaring af Tyrkiets og dets præsidents reelle mål. Det kan dog ikke nægtes, at landet på få år har indtaget en afgørende position i verdens geopolitik.

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler