Bruxelles og kunstig intelligens: mod en europæisk retlig ramme?

Mens nyhederne er fyldt med tilfælde af brug af data fra ansigtsgenkendelse ved hjælp af kunstig intelligens – især i Asien – overvejer EU at vedtage specifik lovgivning, der har til formål at regulere brugen af ​​disse teknologier for yderligere at styrke beskyttelsen af ​​europæiske personoplysninger. borgere.

Opmærksomhed

I opløsning vedtaget den 12. februar 2019 om "en omfattende europæisk industripolitik om kunstig intelligens og robotteknologi" (2018/2088(INI)), definerer Europa-Parlamentet kunstig intelligens som en strategisk teknologi af den XNUMX.e århundrede ved at understrege det tvingende behov for at bygge bro over den kløft, der adskiller Europa fra Nordamerika og Asien-Stillehavsområdet og ønsker at fremme en koordineret tilgang på europæisk plan "for at være i stand til at konkurrere med de massive investeringer foretaget af tredjelande, især USA og Kina .

Europa-Parlamentet fremhæver den forsinkelse, Europa har akkumuleret i form af private investeringer i AI-relaterede teknologier (2,4-3,2 mia. EUR i 2016, sammenlignet med 6,5-9,7 mia. EUR i Asien-Stillehavsområdet og 12,1-18,6 mia. EUR i Nordamerika). planlægger at imødegå denne udfordring ved at tilskynde til en global tilgang baseret på et strategisk reguleringsmiljø for kunstig intelligens og samtidig udvikle en stærk brugerbeskyttelse.

I hele denne beslutning bemærker Europa-Parlamentet, at "de eksisterende ordninger og doktriner let kan anvendes", der allerede danner et reguleringssæt, der er i stand til at styre driften af ​​teknologier knyttet til AI, styring og sikkerhed af databaser og applikationslaget - den egentlige rygrad i denne teknologi – og personlige data, som er underlagt specifikke bestemmelser såsom GDPR.

Men fraværet af en ansvarsbestemmelse kompromitterer retssikkerheden. Selve arten af ​​denne teknologi gør uundgåeligt civile bestemmelser utilstrækkelige eller endda forældede.

Europa-Parlamentets beslutning 2018/2088(INI) sigter også mod harmonisering af nationale regler, idet det bemærkes, at nogle lande allerede har lovgivet, hvilket kan føre til "overdreven regulering i robotteknologi og AI-systemer".

Teksten fokuserer også på spørgsmålet om cybersikkerhed, et andet afgørende aspekt af kunstig intelligens. En dobbeltteknologi, der både kan bekæmpe og være genstand for cyberangreb, anser Parlamentet for at være væsentligt at forhindre mangler og misbrug af kunstig intelligens ved at anvende "produktsikkerhedskontrol fra markedsovervågningsmyndigheder og regulatorer." forbrugerbeskyttelsesregler. For at gøre dette anbefaler den, at Den Europæiske Union udvikler kapacitet og strukturel teknologisk uafhængighed (datacenter, systemer og cloud-komponent) samt it-komponenter, især processorer. Dette sidste punkt er prisværdigt i ånden, men synes ikke desto mindre at være en besværgelse i lyset af den nuværende situation.

Resolutionen foreslår derfor, at der etableres en juridisk ramme baseret på begrebet etik og fremme af "ethic-by-design"-teknologier i et format tæt på "privacy-by-design"-modellen, udviklet af de generelle bestemmelser om databeskyttelse (GDPR) ).

På vej mod reguleringsinitiativet

i en artikel af 22. august 2019, Financial Times afslører, at EU-Kommissionen efter sigende undersøger muligheden for at indføre restriktive foranstaltninger for private og offentlige aktørers brug af ansigtsgenkendelsesovervågningsteknologier. I dette tilfælde vil institutionen overveje at udarbejde forordninger – på fællesskabsplan – med henblik på at give udtrykkelige rettigheder vedrørende brugen af ​​data, der er et resultat af ansigtsgenkendelse af europæiske borgere.

Som en påmindelse har denne førende institution på EU-plan, oprettet ved Rom-traktaten i 1957 (artikel 155 og 163), til opgave at tage lovgivningsinitiativer og gennemføre fællesskabspolitikker. Selv om den spiller en central rolle i at sikre den almene interesse i Unionen, er dens medlemmer ikke desto mindre trukket fra den almindelige valgret. Består af én EU-kommissær pr. medlemsstat (dvs. 27 kommissærer plus én for Det Forenede Kongerige), disse foreslås af stats- eller regeringscheferne i hvert land i Det Europæiske Råd og godkendt af Europa-Parlamentet.

Europa-Parlamentets forsvarsanalyse | Forsvarets institutionelle kommunikation | Europa
Europa-Parlamentet har det tunge ansvar for at definere den retlige ramme for disse følsomme og strategiske spørgsmål.

Ifølge kilderne til det britiske økonomiske og finansielle dagblad ville dette initiativ være en del af Kommissionens erklærede ønske om at støtte en lovgivningsmæssig revision af den måde, hvorpå Unionen regulerer brugen af ​​teknologier knyttet til kunstig intelligens. borgere at "vide, hvornår data [fra ansigtsgenkendelse] bruges, med undtagelse af eventuelle restriktioner, der er strengt overvåget for at sikre passende brug [af disse data]".

Mens Kommissionen i dag nyder auraen af ​​pionerer efter vedtagelsen i april 2016 af den generelle databeskyttelsesforordning (GDPR eller Generel databeskyttelsesforordning – GDPR), sigter dette nu mod at skabe en ramme (fælles for medlemsstaterne) af etiske love, der regulerer kunstig intelligens (AI). Ifølge en embedsmand interviewet af Financial Times målet ville være at "fremme offentlighedens tillid og accept" med hensyn til nye teknologier "som indebærer specifikke risici [med hensyn til beskyttelse af personoplysninger]". Den Europæiske Union søger at gentage virkningerne af GDPR og etablerer "en global standard for regulering af kunstig intelligens [ved at opstille] klare, forudsigelige og ensartede regler, der tilstrækkeligt beskytter enkeltpersoner".

Disse initiativer afspejler det faktum, at europæiske institutioner mere end nogensinde stræber efter at positionere sig i AI-sektoren ved at vedtage en unik tilgang, baseret på involvering af interessenter, så de i fremtiden kan bidrage effektivt til udviklingen af ​​reguleringer.

Første anbefalinger

Disse erklæringer følger en klar acceleration i det initiativ, som den europæiske lovgiver har taget om disse emner. I juni 2018 havde Europa-Kommissionen allerede dannet en gruppe af eksperter på højt niveau med det formål at støtte implementeringen af ​​den europæiske strategi for kunstig intelligens, især gennem anbefalinger om udvikling af politikker vedrørende fremtidens etiske, juridiske og samfundsmæssige spørgsmål om kunstig intelligens, herunder socioøkonomiske udfordringer.

Består af 52 uafhængige eksperter fra akademiske og industrielle kredse samt civilsamfundet Ekspertgruppe på højt niveau om kunstig intelligens (AI HLEG) offentliggjort i juni a første rapport specificering af en række etiske retningslinjer vedrørende kunstig intelligens: lovlighed (overholdelse af gældende love og regler), etik (garanti for absolut respekt for etiske værdier) og robusthed.

AI HLEG tilbyder en tilgang menneskecentreret (menneskecentreret) AI og lister anbefalinger til lovgivning og investeringspolitikker samt en liste over syv nøglekrav, som systemer skal opfylde for at være "troværdige":

  1. Menneskelig organisation og supervision : Herunder grundlæggende rettigheder, handling og menneskelig overvågning af kunstig intelligens;
  2. Sikkerhed og teknisk robusthed : Inklusive angrebsmodstandsdygtighed og sikkerhed, beskyttelsesbestemmelser, nøjagtighed, pålidelighed og reproducerbarhed;
  3. Privatlivsbeskyttelse og dataforvaltning : Herunder respekt for privatlivets fred, datakvalitet og integritet og adgang til data;
  4. Gennemsigtighed : Herunder sporbarhed, udnyttelse og kommunikation af de indsamlede data;
  5. Mangfoldighed, ikke-diskrimination og lighed : Herunder forebyggelse af misbrug, tilgængelighed og universelt design, samt interessenters deltagelse;
  6. Samfundets og miljøets trivsel : Herunder levedygtighed, bæredygtighed og respekt for miljøet samt social, samfundsmæssig og demokratisk påvirkning;
  7. responsabilité : Herunder revision, minimering og rapportering af negative påvirkninger, voldgifte og appeller.

Selvom disse anbefalinger og retningslinjer kan virke relativt teoretiske, har Europa-Kommissionen gjort en særlig indsats med hensyn til politikanvendelser og investeringer ved at formulere omkring 33 anbefalinger, der sigter mod at opnå en tillidsramme for AI.

Dette er faktisk en nødvendig forudsætning, som – i sidste ende – vil spille en nøglerolle i opbygningen af ​​den fremtidige europæiske lovgivningsramme for kunstig intelligens.

Gennem dette initiativ sigter EU og dets institutioner på at fremme forskning og debat om skabelsen af ​​en etisk ramme for denne teknologi. Ved at fortsætte en reel lobbyaktion med multilaterale organer, især OECD og G20, ønsker de 27 at påvirke det internationale arbejde for at kunne garantere, at Unionen kan forblive konkurrencedygtig, samtidig med at de drager størst mulig fordel af følgerne af udviklingen i disse teknologier.

Næste skridt kunne være politisk. Ursula Gertrud von der Leyen (CDU) efterfølger Luxembourgs Jean-Claude Juncker i spidsen for Europa-Kommissionen, indvies den 1.er næste november. Tyskeren har allerede erklæret, at hun – i løbet af de første 100 dage af sit mandat – vil løfte sløret for lovgivning, der skal give "en koordineret europæisk tilgang til de menneskelige og etiske implikationer af kunstig intelligens".


Jean Lebougre

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler