Ønsker præsident Erdogan at give Tyrkiet atomvåben?

- Annonce -

Udtalelserne fra den tyrkiske præsident RT Erdogan fremsatte under et politisk møde i byen Sivas onsdag den 4. september havde effekten af ​​en bombe. Faktisk nævnte sidstnævnte Tyrkiets mulighed for at erhverve atomvåben, "som alle store nationer" sagde han. Han tog også eksemplet med Israel, som ifølge ham ville skræmme alle dets naboer og ville autorisere sig selv til adskillige handlinger på grund af dets besiddelse af atomvåben.

Denne erklæring, ud over den medieeffekt, den kan skabe, rejser mange spørgsmål om den tyrkiske præsidents mål med hensyn til sit lands fremtid. Ved offentligt og åbent at tage emnet op, tilføjer han et niveau af pres på USA og NATO, især i de igangværende forhandlinger vedrørende F35. Faktisk balancerer det implicitte budskab, som denne erklæring formidler, Tyrkiets medlemskab af NATO og derfor i den vestlige lejr med muligheden for at udvikle sit eget atomprogram, hvis det skulle forlade landet. Men i dag har alle disse spændinger og spørgsmål udkrystalliseret sig omkring udelukkelsen af ​​Tyrkiet fra F35-programmet besluttet af Washington.

Den første af 100 F35A'er i tyrkiske farver vil sandsynligvis ikke blive overført til Tyrkiet Defense News | Atomvåben | Forsvarets institutionelle kommunikation
Denne meddelelse fortsætter med at øge presset på USA for at ophæve embargoen på F35A mod Tyrkiet

Det er imidlertid vanskeligt at afgøre, om dette blot er et yderligere forhandlingsargument, der har til formål at få USA til at suspendere embargoen på F35'erne, eller om det er en dybere ambition. , der sigter mod effektivt at gøre Tyrkiet til en militært magtfuld nation fri fra begrænsninger i den vestlige lejr og i stand til at udføre den ekspansionistiske politik, som præsident Erdogan gentagne gange har udviklet under hans politiske møder. Lad os i denne forbindelse erindre, at et af præsident Erdogans vigtigste erklærede mål, og som til dels bidrog til hans valgsucces, var at genetablere Tyrkiet inden for disse 1912-grænser.

- Annonce -

På den anden side er teknologien, der muliggør design og implementering af atomvåben, i dag inden for rækkevidde af et betydeligt antal stater, som ikke erhverver den alene på grund af det internationale pres, der ville resultere i. I 2018 erklærede prins Mohammed Ben Salman, at hvis Iran erhvervede atomvåben, Saudi-Arabien ville gøre det samme, og det ser ud til, at arbejdet i denne retning er startet med støtte fra Trump-administrationen. Som sådan erklærede de iranske myndigheder i dag ikke længere begrænse dig til de forpligtelser, der blev givet under Wien-aftalen i 2015, på grund af manglen på konkrete resultater fra europæerne for alternativer til amerikanske sanktioner. Selv det meget fredelige Tyskland har set denne debat genopstå for nylig, hvor flere politiske ledere mener, at landet på denne måde var nødt til at sikre sin egen sikkerhed.

Territoriale ændringer af det osmanniske imperium 1913b Forsvarsnyheder | Atomvåben | Forsvarets institutionelle kommunikation
Det Osmanniske Riges grænser i 1913, da præsident Erdogan erklærede, at han ønskede at genoprette dem efter hans valg

Faktum er, at mange verdensledere har i tankerne fremtiden for Irak og Libyen (og deres ledere), to lande har opgivet deres atomprogrammer, mens Nordkoreas regime, selv om det er meget truende, stadig er på plads. Endvidere giver atomkraft lande, der hverken demografisk, teknologisk eller endda økonomisk repræsentative, verdensmagt, som derfor forekommer unødvendigt. Det er faktisk svært at retfærdiggøre Ruslands globale vægt, med kun 145 millioner indbyggere og et BNP på 1.600 milliarder dollars lavere end Italiens, bortset fra de 12.000 atomsprænghoveder, det besidder, kun et for hver 12.000 indbyggere, eller endda et hoved pr. 100 soldater... Faktisk vil det være meget vanskeligt i de kommende årtier, som vil se planetens geopolitiske, økonomiske og demografiske landskab radikalt forvandle sig, at forhindre spredning af atomvåben på det simple ikke-spredningsparadigme .

Ved at tage fat på emnet ville præsident Erdogan kun åbne lidt mere en Pandoras æske, der allerede er ulåst og genstand for meget begær...

- Annonce -

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler