De første amerikanske Abrams-tanke modtager deres aktive beskyttelsessystem Trophy

Udbredelsen af ​​panserværnssystemer i dag udgør en betydelig trussel mod moderne pansrede køretøjer, uanset om de er modstandere af teknologisk avancerede modstandere eller ej. De israelske væbnede styrker var blandt de første til at vurdere, at denne risiko sandsynligvis ville hæmme effektiviteten af ​​aktionen udført af en pansret gruppe. Det var i 2007, at de første Trophy aktive beskyttelsessystemer, designet af virksomhederne Raphael og Elda Systems, blev installeret på Merkava Mk III og Mk IV kampvogne, samt på Namer pansrede mandskabsvogne, fra de israelske væbnede styrker. Ifølge de israelske myndigheder har systemet aldrig været fejlbehæftet siden og har ved flere lejligheder opsnappet raketter og panserværnsmissiler brugt mod hebraisk rustning, især 9M133 Kornet og 9M113 Konkurs missiler.

Merkava-kampvognene havde allerede et Soft-kill-system, der detekterede trusler og iværksatte, om nødvendigt, passende modforanstaltninger, såsom en elektromagnetisk jammer, en laserjammer, infrarøde lokkemidler eller indsættelse af en røgbombe. Trophy er et Hard-Kill-system, som opsnapper missilet eller raketten fra en sikker afstand takket være en retningsbestemt ammunition sendt imod den. Ifølge Raphael er trofæet blevet brugt i mere end 500.000 kumulative timer i drift af den israelske hærens enheder.

abrams trophy Forsvarsnyheder | MBT kampvogne | Forsvarskontrakter og udbud
Nærbillede af Trophy-sensorerne, der flankerer Abrams-tårnet

Det samme Trophy-system blev udvalgt af den amerikanske hær til at udstyre et vist antal Abrams kampvogne fra den amerikanske hær og marinekorpset for en ordre på 193 millioner dollars tildelt Raphael i samarbejde med den italienske Leonardo, som repræsenterer mellem 150 og 200 kampvogne, Trofæet har en pris på $900.000. Denne midlertidige løsning, i afventning af ankomsten af ​​det lokalt fremstillede Modular Active Protection System, begynder derfor at blive implementeret, med Raphael og Leonardo's levering af det første Trophy Kit til den amerikanske hær til installation.

Et andet aktivt beskyttelsessystem, kaldet Iron Fist, designet af det israelske IMI, og som også udstyrer israelske Namer APC'er, blev erklæret vinderen af ​​en konkurrence arrangeret af den amerikanske hær med henblik på at beskytte kampkøretøjer Bradley M2/3 infanteri af en panserbrigade, eller 138 pansrede køretøjer. Dette er igen en midlertidig løsning i afventning af ibrugtagningen af ​​Bradley-erstatningen, som også vil blive udstyret med MAPS-systemet. På den anden side kunne hverken Trofæet eller Iron Fist kvalificeres til at udstyre de amerikanske Strykers, idet installationerne anses for at være for restriktive og for tunge til det 15-tons pansrede køretøj.

Nærbillede af APS Afghanit Defense News | MBT kampvogne | Forsvarskontrakter og udbud
Nærbillede af Afghanit APS, som udstyrer den nye generation russiske T14, T15, Kurganet 25 og Boomerang, som kommer i drift fra næste år.

Mange lande konverterer også deres tunge panserflåde til aktive beskyttelsessystemer, såsom Holland og Tyskland. Rusland har integreret et APS (Active Protection System) i alle moderniserede og nye generationers versioner af sine kampvogne og tunge pansrede køretøjer, som f.eks. T14/15 Armata og Kurganet 25 som har Afghanit aktive beskyttelsessystem, men også T72B3M, T80BVM og T90M, som nu går i tjeneste med en hastighed på 150 til 200 kampvogne om året i de russiske styrker, og som er udstyret med Arena-M eller Afghanit-systemet. DET kinesiske kampvogne er også udstyret med denne type beskyttelse.

På trods af dets nu uundværlige aspekt, er der ikke planlagt nogen APS i den igangværende modernisering af de 200 Leclerc kampvogne i tjeneste med den franske hær. De nye EBRC Jaguar og VBMR Griffon er kun udstyret med Soft-Kill-systemer, der er beregnet til at blokere mulige missiler, der har målrettet dem. En beslutning, der er svær at retfærdiggøre i lyset af den hurtige udvikling af trusler, hvad enten det drejer sig om såkaldt "høj intensitet"-kamp, ​​med stadig mere effektive panserværnsmissiler i tjeneste i stort antal i et stort antal væbnede styrker, men også i mindre intensive teatre, givet udbredelsen af ​​effektive panserværnssystemer i hænderne på ukonventionelle styrker.

- Annonce -

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler