Europæisk patruljekorvette: Grækenland i permanent struktureret samarbejde?

Det fransk-italienske projekt European Patrol Corvette modtog Det Europæiske Råds godkendelse den 12. november 2019 og er derfor integreret i den tredje bølge af Permanent Structured Cooperation (CSP eller Permanent struktureret samarbejde (PESCO) på engelsk). Paris og Rom håber, at et eller flere andre medlemslande vil tilslutte sig. På grund af vanskelighederne med at genopbygge sin overfladeflåde med hensyn til at bevare formatet (13 fregatter) sammenlignet med Tyrkiet (16), er der en sjælden mulighed for Athen til at integrere et program til gavn for den europæiske militære indsats.

Behovene for fornyelse af den hellenske overfladeflåde

Den hellenske flådes overfladeflåde (Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) er stærk 32 enheder (13 fregatter, 19 hurtige missilpatruljebåde), alle er udstyret med antiskibsmissiler. Kun 20 af disse skibe har antiluftfartøjskapacitet, mens dette antal er begrænset til 11 bygninger besidder moderne luftværnsmissiler, og at ingen af ​​dem har kapaciteter, der tillader luftforsvaret af en dannet flådegruppe. De 13 græske fregatter er delt mellem Elli-klassen (9) – hollandsk Kortenaer-klasse (7) plus en underklasse (2) – og Hydra (4), som for det meste er ude af alder: 38,3 år for Elli (9) og 22,75 år for Hydra-klassen (4).

De 19 hurtige missilpatruljebåde er opdelt i følgende klasser:

  • Roussen (7) med en gennemsnitsalder på 7,6 år;
  • Laskos (4) eller La Combattante III med en gennemsnitsalder på 41,75 år;
  • Votsis (3) eller La Combattante IIIa med en gennemsnitsalder på 45,6 år;
  • Kavaloudis (5) eller La Combattante IIIb med en gennemsnitsalder på 38,4 år.

Som vi kan se, har 21 ud af 32 bygninger stort set nået den rimelige aldersgrænse for et kampfartøj. Hydra-klassens fregatter (4) vil snart nyde godt af en moderniseringsprogram på omfanget af et midtvejseftersyn. Mens introduktionen af ​​2 til 4 FDI vil igangsætte udskiftningen af ​​Elli (9), håber de græske myndigheder at fastholde formatet for den hellenske flåde på 12 fregatter i 2030. Athen håber, ser det ud til, at øge Roussen-serien fra 7 til 10 enheder, men skæbnen for de 9 andre missilpatruljebåde, forudsat en identisk fornyelse, er ikke for øjeblikket ikke styret.

En af de geostrategiske udfordringer for Grækenland er at understøtte og fastholde sammenligningen fra et flådesynspunkt med Tyrkiet, hvis overfladeflåde vil være stærk i slutningen af ​​det næste årti af 16 nye eller moderniserede fregatter samt 10 korvetter og 18 hurtige missilpatruljebåde, dvs. 44 enheder. Imidlertid kan og vil flådeparitet med Tyrkiet ikke længere opretholdes ud over 2030'erne. på grund af økonomiske uligheder mellem de to lande og de græske bygningers tidsalder. Det er derfor meget sandsynligt, at Grækenland vil udvikle sig med hensyn til valgene for at strukturere sin flåde på grund af for eksempel den kommende afbrydelse mellem de to landes ubådsvåben (12 tyrkiske ubåde mod gradvist 12 til 4 ubåde grækere, mangel på nye programmer) kunne motivere en formatets udvikling af overfladeflåden.

Fra FDI-programmet til programmet European Patrol Corvette

Som en del af interessetilkendegivelserne og derefter de fransk-græske diskussioner omkring, successivt, FREMM (European Multi-Mission FREgates), FTI (Intermediate Size Fregates) og endelig FDI (Forsvars- og interventionsfregatter) mellem 2005 og 2019 havde Paris således foreslået korvetten i 2018 Gowind 2500. På to andre kommercielle tilgange til Georgien og De Forenede Arabiske Emirater havde DCNS foreslået Hurtigvind, det vil sige en korvet af typen Gowind 2500, der er i stand til at nå mere end 40 nœuds takket være muskuløs fremdrift og to vandstråler.

Det er derfor, spørgsmålet om korvetten allerede er opstået mellem Paris og Athen. Det ville være logisk, endda forventet, at Frankrig præsenterede projektet – hvis dette ikke allerede er blevet gjort siden 2018 – European Patrol Corvette i Athen. Jo hurtigere Grækenland tilslutter sig dette permanente strukturerede samarbejde, jo hurtigere kan det påvirke definitionen af denne flådeplatform, og har derfor en arkitektur så tæt som muligt på græske behov og krav.

Athen kunne således påbegynde udskiftningen af ​​de 9 ældste hurtige missilpatruljebåde af klasserne Laskos (4) og Kavaloudis (5), fartøjer som ikke ville blive berørt af en yderligere ordre til Roussen-klassenheder. Denne programmatiske evolution, ved at introducere korvetter i stedet for patruljebåde hurtige missilaffyrere, ville også gøre det muligt at have yderligere anti-ubådskrigsfartøjer, der sandsynligvis vil kompensere for den fremtidige ulighed mellem græske og tyrkiske ubåde og derfor supplere de 4 Hydra-klasse fregatter og 2 til 4 FDI. Eksistensen af Hurtigvind viser, at det er muligt at få fat i et fartøj, der er i stand til at opretholde høje hastigheder fra en eksisterende korvet, og derfor med samme skib sikre missionerne for hurtige missilpatruljebåde og kampkorvetternes ASM.

Familie af bygninger ALS Naval Ship Designs Forsvarsnyheder | Forsvarets budgetter og forsvarsindsats | Militære flådekonstruktioner

Derudover har Grækenland særlige industrielle færdigheder at bringe i anvendelse på dette område for at slutte sig til Paris og Rom. Mellem 2009 og 2015 arbejdede Hellenic Shipyards skibsværft, tilknyttet ALS Naval Ship Designs designkontorer, på en familie af overfladeskibe lige fra den hurtige missilpatruljebåd til luftforsvarsfregatten, i det optiske for at tilbyde dem til den hellenske flåde (det Klasse 100 Littoral kampskib tjener som illustration til dette kort). Hvis intet budget tillod den mindste start på arbejdet, havde denne øvelse ikke desto mindre fordelen af ​​at opretholde færdigheder.

Omfattende politiske, økonomiske og operationelle interesser

Indførelsen af ​​en flådeplatform som følge af dette permanente strukturerede samarbejde ville give to politisk-strategiske fordele, som fortjener at blive overvejet:

For det første vil et program, der gennemføres inden for denne ramme, få en mere gunstig politisk modtagelse end inden for rammerne af en traditionel opkøb, fordi det vil indebære at deltage i styrkelsen af ​​europæiske militære kapaciteter og samtidig rationalisere og optimere indsatsen fra alle. Faktisk ville Grækenlands erhvervelse af yderligere kampfartøjer blive delvist udvandet af den positive karakter af tilgangen på trods af landets økonomiske og finansielle omvæltninger. På et strategisk plan ville denne ændring i opfattelsen af ​​græske forsvarsprogrammer være langt fra ubetydelig med henblik på at sikre flådeparitet med Tyrkiet.

Den anden politisk-strategiske fordel påvirker indirekte Future Anti-Ship Missile / Future Cruise Missile (FMAN/FMC) eller Fremtidig krydstogt og antiskibsvåben (FC/ASW) på engelsk. Ved at lade franske og derefter fransk-italienske flådeplatforme tages i brug, ville Athens skridt til at erhverve disse fremtidige antiskibsmissiler (supersoniske og manøvrerbare (Mach 3+) blive meget forenklet. Tyrkiet har endnu ikke udsigt til at indrømme et sammenligneligt våben system til at servicere, ville Grækenland opnå en afgørende strategisk fordel i mange år.

Desuden en hurtig græsk beslutning vedr European Patrol Corvette ville udvide rammerne for fransk-græske beslutninger udført indtil 31. januar 2020 for at definere den græske version af de to FDI kommanderet af Athen. Hvis den sandsynlige hypotese om en anmodning fra det hellenske admiralitet om at øge antallet af on-board missiler blev bevist, ville det være let at foreslå udviklingen af ​​SYLVER A35 for at kunne rumme VL-MICA missiler til FDI som for Europæiske Patrol Corvettes, eller at studere udviklingen af ​​siloing med to eller endda tre VL-MICA-missiler inden for SYLVER A50. Denne seneste løfteraket ville også gøre det muligt at udstyre korvetter med ASTER 15-missiler og derfor udvide omfanget af de trusler, som disse skibe håndterer. De således udstyret korvetter kunne således slutte sig til FDI i form af en udvidet samarbejdsevne, for at udnytte SeaFire 500-radarens detekteringsydelse fuldt ud.

Bemærk også, at kalenderen for European Patrol Corvette svarer til MICA-NG-programmet (2026 – 2031), som foreslår materielle udviklinger, der kan adskille det meget væsentligt fraUdviklet Havspurv (ESSM) såsom for eksempel en selvstyrer med en AESA-radar, en dobbelt-puls-thruster, der gør det muligt at forfølge et meget manøvredygtigt mål i slutningen af ​​dets kurs, muligheden for missilet til at transmittere information fra dets direktør via et datalink til den platform, der affyrede det, samt en bredere rækkevidde. Athen ville således udstyre sig selv med et missil med meget højere ydeevne end sammenlignelige systemer i tjeneste på det tidspunkt i den tyrkiske flåde.

Konklusion

La European Patrol Corvette Det ser derfor ud til at være en strategisk mulighed for Grækenland at gribe for at fremskynde fornyelsen af ​​sin overfladeflåde, samtidig med at man undgår kritik af landets militærudgifter i en vanskelig periode. Disse flådeplatforme, komplementære til FDI, ville lette skridt til at udstyre sidstnævnte med missiler, der kunne gøre en forskel for Tyrkiet på et strategisk niveau. Det er også en sjælden mulighed for europæiske producenter at tilbyde alternativer til Grækenland, hvis flåde i dag er et bundet marked med hensyn til luftværnsmissiler, alle amerikansk fremstillet. Faktisk igangsætte fornyelsen af ​​hurtige missilpatruljebåde i forbindelse med programmet FDI ville åbne for Grækenland som for europæerne muligheden for at forny hele den græske flådes luftforsvar.

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler