Donald Trump mellem ambolten og den hammer, han selv smedede: CAATSA

- Annonce -

Vedtaget den 24. juli 2017 er Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, eller CAATSA, en af ​​præsident Trumps første store handlinger på den internationale scene efter hans valg til Det Hvide Hus. Denne lov bemyndiger USA til at implementere økonomiske og teknologiske sanktioner mod et land, der køber forsvarsudstyr fra nationer, der anses for "fjender af USA", såsom Rusland, Nordkorea eller Iran. . Denne trussel er siden jævnligt blevet fremhævet af udenrigsministeriet, når et land overvejede at anskaffe fly, krigsskibe eller pansrede køretøjer fra Rusland. Men i dag forårsager de uoverensstemmelser, der er specifikke for denne lov, meget dårligt kalibreret til at gælde i finessen i internationale forbindelser, politiske spændinger i USA og diplomatiske spændinger mellem Washington og dets allierede.

Hvis CAATSA ved flere lejligheder har været bruges til at true et land, der forsøger at erhverve russisk udstyr, den er faktisk kun blevet anvendt én gang, og i begrænset omfang, mod People's China, vedrørende Beijings erhvervelse af den anden tranche af Su-35 kampfly (10 fly) og S-400 systemer. Konkret er disse sanktioner gået ubemærket hen i miljøet af økonomiske spændinger, som er imod de to lande, ved hjælp af toldafgifter på hundredvis af milliarder af dollars af udvekslede varer. På den anden side, mens Indien har bestilt fra Rusland, siden 2017, fregatter af Grigorovich-klassen, missiler af forskellige typer, Kalashnikov-angrebsrifler, helikoptere, S400 batterier og for nylig, 490 T90 kampvogne, er der ikke blevet implementeret sanktioner mod New Delhi, landet, der repræsenterer en partner, der er alt for værdifuld til, at Washington kan dæmme op for den kinesiske magts fremgang, samt en vigtig afsætningsmulighed for dets forsvarsindustri (Apache-helikoptere) , Maritime patruljefly P8, F16V og F18 E/F i konkurrence for IAF og den indiske flåde osv.).

T90 Indien Forsvarsnyheder | Militære alliancer | Embargo og militær blokade
For to uger siden afgav Indien en ordre på 490 russiske T90 kampvogne, som logisk burde være sanktioneret af CAATSA

I 2019 forventer Moskva et samlet volumen påeksport af sit forsvarsudstyr til en værdi af 13,2 mia, dvs. omtrent det samme beløb som i 2018 og 2017, dækkende mere end fyrre internationale kunder. Logisk set burde alle disse lande være omfattet af CAATSA-lovgivningen. Faktisk har ingen været det, med undtagelse af Kina, som vi har set. Blandt disse lande, udover Kina og Indien, er den Persiske Golf-monarki, Jeg er egypte, Vietnam, Algeriet, Marokko, mange afrikanske lande og endda europæiske lande, såsom Serbien. Moskva har også implementeret siden i år, nye betalingsmåder internationale ordrer uden at gå gennem SWIFT-interbanksystemet af amerikansk oprindelse, og heller ikke bruge den amerikanske dollar som referencevaluta.

- Annonce -

Det er rigtigt, at en ukvalificeret anvendelse af disse sanktioner uden den mindste tvivl ville føre til meget værre konsekvenser end dem, der følger af indkøb af russisk udstyr. Således befinder Donald Trump sig i dag mellem den Hammer, som CAATSA repræsenterer, og ambolten af ​​præsident RT Erdogans Tyrkiet, som erhvervede 4 batterier af S400-systemer fra Rusland, systemer, der er blevet leveret af Moskva mellem juli og november 2019. Efter at have truet med at ødelægge Tyrkisk økonomi, og have udelukket landet fra F35-programmet, ser præsident Trump sig selv i dag presset af dets parlament, og især af det amerikanske senat dog med et republikansk flertal, for at anvende CAATSA mod Ankara. Men, og præsident Erdogan har gentaget dette ved flere lejligheder, hvis Tyrkiet blev mål for CAATSA, ville det straks vende sig mod andre partnere, herunder Rusland og Kina, især til fortsætte sine egne forsvarsudstyrsprogrammer. Og selvom truslen aldrig er blevet formuleret af Ankara, frygter Det Hvide Hus, at Tyrkiet vil forlade NATO for at komme tættere på det kinesisk-russiske par, som vi ved er tættere på præsident Erdogans regeringsideer end dets nuværende europæiske allierede.

erdogan putin Forsvarsnyheder | Militære alliancer | Embargo og militær blokade
En god taktiker, RT Erdogan ved, hvordan man spiller på modsætningerne mellem Rusland, Kina, USA og europæere for at forsøge at løfte Tyrkiet op i rækken af ​​verdens store nationer.

Donald Trump finder derfor sig selv uden nogen acceptabel løsning i denne sag : enten "giver den efter" for Ankara og sender straks et budskab om svaghed eller vilkårlig lovgivning til alle de lande, der i øjeblikket er truet af CAATSA, eller også anvender det sanktioner med risiko for at presse Tyrkiet ind i den "modsatrettede" lejr. Med bevidsthed om denne umulige ligning efterligner præsident Erdogan som en god politiker samtidig perfekt hengivenhed til NATO, uden at han tøver med at true Alliancen med blokering, hvor sidstnævnte ikke giver efter for sine krav i Syrien, især ved at nægte at klassificere YPG, Syriske kurdere, sammen med hvem franske og amerikanske styrker har bekæmpet Daesh siden 2015, på listen over terrororganisationer, samtidig med at de har gennemført nye udrensninger mod soldater, der mistænkes for at have samarbejdet i kupforsøget i 2016.

Løsningen ville naturligvis være at fjerne denne lov som følge af en meget dårlig forståelse af de mekanismer, der virker i internationale relationer. Men i betragtning af, hvad præsident Trump har vist om sin tilgang til international politik, er det usandsynligt, at en sådan udfordring vil blive overvejet. Uoverensstemmelserne og pludselige og vilkårlige vendinger vil derfor sandsynligvis fortsætte i de kommende år og i sidste ende kun konsolidere forbindelsen mellem Moskva og Beijing og den militære, økonomiske og internationale magt, som denne nye globale magtpol repræsenterer. Det eneste alternativ ville være, som den franske præsident foreslog, atindlede en direkte, ærlig og frivillig diskussion mellem europæere, eller nogle af dem, og Moskva, for at bevare et alternativ til den bipolære verden i evig spænding, der opstår i dag.

- Annonce -

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler