Den ukrainske motorproducent Motor Sich kommer under kinesisk kontrol

Den ukrainske luftfartsindustri er en af ​​de mest effektive i Europa, især for store flymotorer såsom D-18 turbojet, der driver Antonov An-124 og An-225, eller D-346 turbojet, der driver Yak -46 og An-72. På grund af den ukrainske embargo, der er lagt på denne type udstyr mod Rusland, har det ukrainske firma kæmpet for at finde afsætningsmuligheder siden 2014, og truer nu sine 20.000 ansatte i Zaporizhia-regionen. På trods af adskillige taler, der bekendtgjorde europæernes ønske om at hjælpe Ukraine, ser den europæiske luftfartsindustri ikke ud til at være interesseret i disse virksomheder, lidt ligesom hvad der sker med mange luftfartsindustrier fra Østeuropa.

Og hvad der skulle ske, skete!

To kinesiske virksomheder, Tianjiao Aviation Industry Investment Co (Skyrizon Aircraft) og Xinwei Group, tog kontrol over den ukrainske motorproducent ved at erhverve mere end 50 % af aktierne. Transaktionen blev godkendt af holdingselskabet UkrOboronProm samt den ukrainske antimonopolkomité. Det eneste, der nu er tilbage, er, at den ukrainske regering går med til overdragelsen. I mangel af alternative løsninger, med risiko for at se virksomheden kollapse, og på trods af Motor Sichs strategiske rolle i det ukrainske industrilandskab, er det usandsynligt, at Kiev vil nedlægge veto.

An124 su35 Forsvarsnyheder | Transport Luftfart | Industriel konsolidering forsvar
Den ukrainske D18-motor udstyret i særdeleshed med den meget store An-124-vogn

For kinesisk industri, dette opkøb er en uventet mulighed. Det er faktisk en meget vanskelig færdighed at tilegne sig at bygge højtydende store flymotorer. Den kinesiske luftfartsindustri sigter dog efter hurtigt at positionere sig på markedet for korte og mellemdistance civile fly, der konkurrerer med en stor del af Airbus/Bombardier-serien og Boeing. Derudover har Motor Sich også en enorm knowhow om turbiner til helikoptere, igen et område med et meget højt vækstpotentiale i de kommende år for den kinesiske industri, som især retter sig mod markedsflertallet hos Airbus.Helikoptre.

Gennem dette opkøb vinder den kinesiske luftfartsindustri adskillige år med hensyn til F&U og adskillige årtier med hensyn til sit pålidelighedsimage. Selvom ukrainske motorer i Vesteuropa ikke opfattes som særlig pålidelige, har de været udstyret med russiske Mi- og Kamov-helikoptere i mere end 50 år, ligesom størstedelen af ​​militære og civile transportfly, der var i tjeneste i Warszawa-pagten, og bl.a. sine allierede. For en stor del af verden er pålideligheden af ​​disse motorer derfor kendt og anerkendt.

Helikopter Mi 24 Hind Defense News | Transport Luftfart | Industriel konsolidering forsvar
Motor Sich designer og fremstiller også turbiner til helikoptere, såsom denne russiske Mi-24 Hind

Ved ikke at positionere sig til at overtage og udvikle den ukrainske virksomhed har europæere som Safran, Rolls-Royce eller MTU, ligesom amerikanere som General Electric og Pratt & Whitney, derfor netop ladet Kina tage et kæmpe skridt fremad for at kunne, i en relativt kort tid, positionere sig på nøglemarkeder, som understøtter 185.000 direkte ansatte i Europa og mere end 500.000 i USA. Vi kan derfor spekulere på, om dette ikke repræsenterer en monumental strategisk fejl med konsekvenser på mellemlang sigt, hvis omfang stadig er svær at forestille sig...

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler