Disse teknologier, som vil være i stand til at registrere en F35 fra 2030

første F35 Rpyal Norwegian Air Force e1618931646813

Siden brugen af ​​F117 under den første Golfkrig i 1991, er stealth blevet betragtet som det væsentlige kendetegn ved et kampfly, for at kunne møde det moderne antiluftskyts forsvar af en beslutsom modstander. . Og oberstløjtnant Zelkos fly skudt ned af et batteri af S-175-missiler (SA-3 i NATO-klassifikationen), da det netop havde åbnet sin ammunitionsluge den 27. marts 1999 over Serbien, ændrede sig ikke meget.

Stealth var blevet den hellige gral for flyfabrikanter og staben fra verdens luftvåben. Fra da af blev der udviklet adskillige programmer baseret på denne egenskab inden for kampfly som den amerikanske F22 og F35, den russiske Su57 eller den kinesiske J20, samt strategiske bombefly, lige fra de amerikanske B2 Spirit og B21 Raider til fremtidens HH -20 kinesiske og russiske Pak-DA.

Som altid, mens teknologierne til at reducere det effektive radarområde i et fly fortsatte med at udvikle sig, udviklede andre hold af forskere teknologier til at imødegå dem og opdage disse enheder på trods af deres formodede radarusynlighedskappe. Empirisk i starten er disse nye counter-stealth-teknologier nu ved at nå niveauer af pålidelighed, der gør deres operationelle brug mulig. I 2030 vil mange af dem faktisk være i drift, hvilket gør den passive stealth, der bruges på enheder som F35, Su57 eller J20, hvis ikke forældede, under alle omstændigheder meget mindre effektiv.

2020: multistatisme

Multistatisme er baseret på den fysiske adskillelse af radarsender og modtager. Det er et stealth-fly faktisk aldrig, og når det nærmer sig under en vis afstand fra en radar, ender det med at blive opdaget. For F35A anslår de offentlige data således, at en A-3 Sentry ville være i stand til at detektere den på en afstand af 30 km, mens den er i stand til at detektere en Su-30 eller en F-15 ud over 200 km.

F35 italiensk
Stealth af F35 vil ikke være fuldt effektiv i et par år mere, hvorefter nye detektionsteknologier neutraliserer fordelene.

Men når man nærmer sig radarmodtageren til målet, øges detektionsområdet i forhold til senderen, idet signalstyrken falder med kvadratet på afstanden mellem sender og mål, såvel som mellem mål og modtager. Denne teknologi forudsætter, at man kan synkronisere og få fjernsendere og -modtagere til at samarbejde, men gør det muligt at give et indledende svar baseret på brugen af ​​eksisterende radarteknologier, for at imødegå passiv stealth. Det opleves også af mange væbnede styrker rundt om i verden, herunder i Europa.

2025: Lavfrekvente radarer


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus