Vil elektromagnetisme være det 21. århundredes sorte pulver?

Ankomsten til Europa af sortkrudt, en meget eksplosiv og eksoterm blanding af svovl, salpeter (kaliumnitrat) og trækul, introduceret af mongolerne i det 13. århundrede, men brugt i Kina siden det 7. århundrede, førte til en hurtig og dyb omvæltning i militære teknologier, samt taktik og strategier.

Ballistas og Scorpions blev hurtigt erstattet af kanoner og bombarder, da soldater byttede deres armbrøster og buer ud med de første bærbare skydevåben, hvilket bragte mere end 2000 års militærteknologi til ophør på kun to århundreder.

800 år senere fortsætter krudt med at være kernen i moderne engagementer og udgør en del af næsten alt kampudstyr, lige fra infanteristens kampriffel eller kampflyets indbyggede kanon til artillerisystemer. , uanset om det er flåde eller land. Men de fremskridt, der er gjort i de senere år i beherskelsen af ​​elektromagnetisme, kan meget vel vise sig at være lige så revolutionerende for hære som ankomsten af ​​sortkrudt, forbrændingsmotoren eller den første transistor.

Kinesisk brandhane fra det 15. århundrede Militære elektromagnetiske systemer | Forsvarsanalyse | EMP elektromagnetiske pulsvåben
Ankomsten af ​​de første mund eller ild til Europa lancerede en dyb omvæltning i militærstrategi og teknologier.

Hvad er elektromagnetisme?

Elektromagnetisme er en af ​​de fire elementære vekselvirkninger, der er identificeret af moderne fysik, med den stærke vekselvirkning, som tillader stof at eksistere, den svage vekselvirkning, som genererer radioaktivitet og beta-stråler, og tyngdekraften, kendt fra alle. Den er også en af ​​de mest kraftfulde, for hvis den er 100 gange svagere end den stærke interaktion, forbliver den 1000 gange kraftigere end den svage interaktion, og 10 (power) 36 stærkere end tyngdekraften.

Den er baseret på de vekselvirkninger og kræfter, der gør sig gældende mellem elektrisk ladede partikler. Uden at gå i detaljer er det denne kraft, som blandt andet er kernen i alle elektriske motorer eller generatorer, men også radiobølger, lys eller kompassernes funktion.

De teknologiske og teoretiske fremskridt, der er gjort i de senere år, gør det nu muligt at tage et nyt skridt, der åbner vejen for nye militære applikationer, der er i stand til dybtgående og varigt at transformere udstyr og doktriner.

Elektromagnetiske kanoner

Princippet for den elektromagnetiske kanon er relativt simpelt: I stedet for at fremdrive projektilet af stigningen i tryk, der genereres ved forbrænding af pulver i bagenden af ​​en kanon, accelereres projektilet af et meget kraftigt elektromagnetisk felt. Der er faktisk ikke én, men to elektromagnetiske pistolteknologier:

  • le magnetisk pistol, eller Gauss-pistol, bruger det magnetiske felt skabt af spoler, der omgiver pistolen, til at accelerere et elektrisk ladet projektil, enten ved tiltrækning eller frastødning. Denne teknologi er blevet testet siden begyndelsen af ​​århundredet, men præsenterer adskillige begrænsninger. På den anden side bruges en lignende teknologi til EMALS elektromagnetiske katapulter fra det amerikanske hangarskib USS Gerald Ford og det fremtidige franske hangarskib PANG.
  • Le elektrisk kanon, eller railgun, bruger Laplaces lov, der udnytter kraften skabt af et magnetfelt på en elektrisk leder. To skinner skaber modsatrettede magnetfelter og driver lederen, som lukker kredsløbet mellem de to kredsløb. De, der har gennemført en BAC i naturvidenskab, vil huske kraften orienteret i henhold til magnetfeltet og strømmens retning og repræsenteret af de berømte "tre fingre på højre hånd".

Det er åbenbart den elektriske pistol, der i dag koncentrerer det meste af forskningen. Således gjorde US Navy-tests i 2010'erne det muligt at opnå en mundingsudgangshastighed større end Mach 7 for at ramme et mål på 5 m² ved 160 km.

Ingeniører vurderer også, at ved at nå en hastighed på 10 Mach, ville det være muligt at nå mål næsten 400 km væk. Kina skabte en overraskelse i 2018 på dette område, da billeder af en skinnepistol monteret på et tanktransportskib blev lækket.

Senere bekræftede Beijing, at det faktisk var et spørgsmål om at teste en Railgun-model, og at de første flådeenheder udstyret med denne pistol, måske anden generation af Type 055-krydsere, ville komme i drift i 2025, uden at vi siden har været i stand til at bekræfte disse påstande ved eventuelle visuelle observationer.

Elektromagnetisk skinnepistol
Den amerikanske flådes prototype Railgun

Ud over sin betydelige rækkevidde inducerer Railgun også en meget høj frigivelse af kinetisk energi ved stød, hvilket gør det muligt at skabe meget alvorlige skader på målet uden brug af sprængstoffer. På den anden side gør dens høje starthastighed det til et våben, der er velegnet til anti-missilkrigsførelse, selv til at modvirke hypersoniske våben. Teknologien har dog nogle ulemper, som er svære at ignorere.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære elektromagnetiske systemer | Forsvarsanalyse | EMP elektromagnetiske pulsvåben

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler