Vil USA fjerne den franske forsvarsindustri?

I de senere år har USA ofte stjålet store forsvarskontrakter fra Frankrigs næse og skæg, nogle gange endda presset kunden til at vælge en anden tjenesteudbyder, så længe sidstnævnte ikke var fransk. Uanset om det er polske Caracal-helikoptere, belgiske eller schweiziske F-35'er, Qatari-korvetter eller helt for nylig, australske ubåde, har successive amerikanske administrationer vist et reelt ønske om at forhindre Frankrig i at få adgang til visse internationale markeder og gå så vidt som til at gennemføre massive operationer for at skubbe Paris ud, som f.eks i Grækenland om fregatter og Rafale -ordren. For nogle observatører er dette kun en forretningsstrategi, der bekvemt opsummeres af en "business is business", som ville retfærdiggøre USA's aggressivitet mod Frankrig.

Men ved at observere de anvendte strategier og beslutsomheden vist af USA i disse sager forstår vi, at indsatsen går langt ud over de blotte kommercielle kriterier, at strække sig til en reel strategi for kontrol af udenrigspolitik og forsvar af den vestlige sfære især i Europa synes et område, hvor Frankrig og dets positioner, der er nedarvet fra gaullisme, at være en hindring, endda en trussel, for USA. I denne artikel vil vi se, hvorfor og hvordan Washington artikulerer denne strategi, og vi vil studere de løsninger, Frankrig har til rådighed for at forsøge at modstå den.

En unik industri i Vesten

Uden for USA er den franske forsvarsindustri unik i Vesten, for så vidt som den er den eneste, der er i stand til at designe og fremstille alle forsvarssystemer for en moderne væbnet styrke, uden afhængighed, i flere kritiske områder af amerikansk materiale. Med undtagelse af noget specifikt udstyr, såsom E-2C Hawkeye-ombordvagningsflyene eller katapulterne, der udstyre Charles de Gaulle-hangarskibet, er den franske industri faktisk i stand til at producere alt det nødvendige udstyr. Til sine væbnede styrker, lige fra rustning til kampfly, ubåde til helikoptere, missiler, radarer og rumsystemer. Det er også, sammen med Storbritannien, det eneste europæiske land, der har sin egen atomafskrækkende styrke, baseret på 4 atomubåde, der affyrer missiler udstyret med interkontinentale ballistiske missiler og på to eskadroner af Rafale udstyret med luftbårne supersoniske atomraketter.

Bortset fra USA og snart Kina er Frankrig det eneste land, der har implementeret et atomflybærer udstyret med katapulter og stoptråde, der tilbyder powerprojektionsmuligheder uden sammenligning med flyets stativer ved hjælp af lodrette eller korte startfly, såsom F35B , J-15 eller Mig-29.

Det er ikke kun autonomt på dette område, men dets udstyr matcher og overgår undertiden endda deres amerikanske modparter, samtidig med at det oftere end ikke er mere økonomisk at købe til brug ved samme eller bedre ydeevne. Således erhverves en ubåd af atomvåben i Suffren-klasse for lidt over 1 milliard euro af den franske stat, hvor den amerikanske flåde bruger 3,5 milliarder dollars til en Virginia, ganske vist bedre udstyret i krydstogtsraketter, men ikke mere effektiv end den franske ubåd i dens primære funktion som jæger-morder, jagt ubåde og fjendtlige skibe. Det samme gælder Rafale-kampflyet, der overgår F-35 på mange områder (manøvredygtighed, rækkevidde, lav højdeindtrængning osv.), Og som i sin F4-version vil se sin ydeevne i datafusion for at indhente det dem i det amerikanske fly, til en ejeromkostning halvt mindre.

For at opnå dette og i betragtning af de franske økonomiske og demografiske grænser er det vigtigt for Paris at stole på vigtige eksportmarkeder, idet den nationale efterspørgsel ikke er tilstrækkelig til at stimulere en sådan industriel udtømmelse. Følgelig er 40% af den årlige omsætning registreret af den franske industrielle teknologiske og forsvarsbase, eller BITD, knyttet til eksport af forsvarsmateriel, hvilket repræsenterer 80.000 direkte job og 120.000 indirekte og inducerede job i landet, og betingelserne for denne industris fleksibilitet til udvikle sig og trives. Faktisk og ligesom målsætningerne i den amerikanske CAATSA -lovgivning, der har til formål at fratage Moskva eksportindtægter fra sin forsvarsindustri for at hæmme sin egen evne til at understøtte fuld strategisk autonomi, synes Washington at forsøge at fratage Paris sine eksportmarkeder, til samme formål, men med mindre indlysende metoder.

Målrettede, gentagne og ødelæggende angreb


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Alle abonnementer er uforpligtende.


Hæld en savoir plus