Ukraine, Taiwan: ændrer USA sin holdning over for Rusland og Kina?

makirova

Det globale geopolitiske kort i dag er stadig i høj grad betinget af aftaler underskrevet under eller lige efter den kolde krig, og er meget effektivt blevet iscenesat af Moskva og Beijing gennem de sidste 20 år, uden at hverken USA eller Vesten generelt har vist nogen vilje til at modsætte sig det. Sådan blev de kinesisk-amerikanske aftaler omkring sagen om øen Taiwan forhandlet fra begyndelsen af ​​70'erne med det formål at fjerne Beijing fra den kolde krigs og den sovjetiske lejrs ligning, og dette selvom øen havde ingen intention om at tilslutte sig Folkerepublikken Kina. Begrebet indflydelsessfære, som er arvet fra forhandlingerne efter den kolde krig i Østeuropa, har også været kernen i russisk politik i Ukraine, Moldova, Hviderusland og Georgien, såvel som i mange tidligere sovjetrepublikker i Kaukasus og Centralasien.

I de senere år har både Beijing og Moskva i høj grad intensiveret deres territoriale og geopolitiske krav, uden at hverken USA, europæerne eller landene, der grænser op til det kinesiske hav, har modarbejdet dem med magt og ikke har ønsket at true de frugtbare kommercielle forbindelser med Kina. , eller afhængigheden af ​​russisk gas, der overlader lederne af de to lande til at hærde deres krav og går så langt som til at tale om en "rød linje", hvis Vesten skulle udfordre dem på disse emner. Det er netop det, Washington, men også NATO, ser ud til at ville sætte en stopper for i dag, flere nylige udtalelser går tydeligvis i denne retning, mens spændingerne fortsætter med at stige mod disse to lande. Disse udtalelser tyder på, at Vesten under USA's fremdrift nu er klar til at skærpe tonen mod Moskva og Beijing, selvom det betyder at krydse de berømte røde linjer, som Vladimir Putin og Xi Jinping har trukket.

Ukraines NATO-medlemskab for at begrænse Rusland

I Europa var det NATOs generalsekretær, den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg, der således i anledning af en pressekonference efter sit besøg i Washington for at møde den amerikanske forsvarsminister Lloyd Austin erklærede, at Alliancen måtte nu udvikle sin forlængelsespolitik for at håndtere den voksende russiske trussel. Og at tilføje, at forestillingen om en russisk indflydelsessfære arvet fra den kolde krig ikke længere stemte overens med den politiske virkelighed i Europa, og at NATO derfor ikke længere skulle afholde sig fra at byde nye allierede velkommen, selvom det skulle krydse rødt. linjer trukket af den russiske ledelse. Selvfølgelig taler vi her først og fremmest om Ukraine, som har banket på døren til NATO og i mindre grad EU siden dets annektering i 2014. , Krim af russiske styrker og den betydelige støtte givet af Moskva til løsriverne i Donbass. Det skal siges, at med 255.000 aktive soldater og 900.000 reservister kan de ukrainske væbnede styrker repræsentere en stærk allieret for NATOs østfront, forudsat at Alliancen går med til at hjælpe Kiev med at modernisere sit udstyr.

ukrainske væbnede styrker
De ukrainske hære er numerisk større end de franske, britiske, tyske eller italienske hære. På den anden side har de stort set kun forældet udstyr, der er arvet fra sovjettiden.

For et par dage siden gentog den ukrainske præsident, Volodymyr Zelensky, således sin hensigt om at integrere sit land i Atlanterhavsalliancen, men også at finde de 25 milliarder dollars, som han anser for nødvendige for moderniseringen af ​​dets væbnede styrker. Kyivs kandidatur modtog, samtidig med Jens Stoltenbergs erklæringer, stærk støtte fra den polske præsident Andrzej Duda i anledning af Warszawas sikkerhedsforum afholdt den 5. oktober. Derudover opfordrede sidstnævnte til et større samarbejde mellem NATO og EU for at håndtere den voksende trussel fra Rusland, i betragtning af at den nu truede ikke kun Alliancens østfront, men også dens sydlige og nordlige fronter. Og for at vurdere, at hvis den Atlantiske Alliances væbnede styrker selv i dag overgik de russiske hære, havde disse en kapacitet til mobilisering og indsættelse, hvilket gav dem en taktisk og endda global fordel i Europa. Intet overraskende i dette, da de russiske hære har vist, at de er i stand til at mobilisere og udstationere på 3 uger mere end 120.000 mand på den ukrainske grænse, hvor NATO kun er i stand til at mobilisere dem.40.000 i bedste fald på en lignende relæ til indsætte dem på dets østlige grænser. Under disse forhold kunne de ukrainske væbnede styrker naturligvis tilføre en afgørende merværdi for at afholde Moskva fra ethvert uheldigt initiativ i Europa, selv hvis USA skulle engageres i Stillehavet.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus