Er de franske hære klar til "Høj intensitet"?

Efter Sovjetunionens fald visnede behovet for at have en militærstyrke designet til større engagementer mod en modstander med de samme avancerede militære kapaciteter gradvist bort, selve forestillingen om konflikt mellem store nationers militære var stort set blevet mindre. I Frankrig, som i mange europæiske lande, dukkede princippet om "fredens fordele" så op, hvilket gjorde det muligt at reducere størrelsen af ​​hærene i forhold til reduktionen af ​​truslen. Lidt efter lidt udviklede de franske hære sig til en militær styrke baseret på to principper, nuklear afskrækkelse for at neutralisere store trusler, og en global ekspeditionsstyrke til at udføre eksterne operationer, herunder i autonomi, i lyset af potentielle modstandere, der ikke har kapacitet til at engagere sig i en "højintensitets"-konflikt, dvs.

Siden begyndelsen af ​​2010'erne har flere lande i verden, såsom Rusland og Kina, dog efterhånden fået en stor militær magt, der netop er i stand til at udføre denne type engagement. Således gik de russiske væbnede styrker fra 15 kampbrigader til mere end 65 på mindre end 10 år og modtog i processen mere end 1500 moderniserede tunge kampvogne og 450 moderne kampfly i samme periode. Kina har på sin side erhvervet en stærk luftstyrke på mere end 800 moderne jagerfly og en flåde på 350 krigsskibe, herunder 140 store kampfartøjer. Derudover, uanset om det er Ukraine, Syrien, Taiwan eller Det Sydkinesiske Hav, fortsætter emnerne for spænding med disse lande med at vokse og vokse, hvilket forårsager gensynet med spøgelset af "højintensitets" engagement for vestlige hære, herunder franske hære, uanset om de er i koalition og autonomt.

Russisk kampvogn analyserer forsvar | Forsvarets budgetter og forsvarsindsats | Forsvarsinstitutionel kommunikation
De russiske væbnede styrker opstiller nu næsten 3000 tunge kampvogne, hvoraf mere end 1800 er moderniserede versioner af T72, T80 og T90, med betydeligt øgede indgrebsevner.

Faktisk er High Intensity de seneste to år kommet ind i kommunikationssproget i de franske hære, og der går nu næppe en uge, uden at der finder en kvalificeret "høj intensitet"-øvelse sted. Selv militærparaden den 14. juli 2021 var under dette tema for at vise, at de franske hære var smukke og godt forberedte til denne eventualitet. Men er dette virkelig tilfældet? Ifølge mange analytikere lider de franske hære faktisk af adskillige mangler, som i væsentlig grad kan påvirke deres evne til at støtte et sådant engagement, hvad enten det skyldes en kapacitet og et teknologisk hul, eller pga. af et alt for begrænset format, der ikke tillader virkningerne af en konflikt af denne type at blive absorberet. Som ofte er virkeligheden meget mere nuanceret, og et entydigt svar på et sådant spørgsmål ville være ufuldstændigt.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Forsvarets budgetter og forsvarsindsats | Forsvarets institutionelle kommunikation

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler