SCAF, MGCS... Kommer det nye europæiske militærudstyr for sent?

dans et interview givet til hjemmesiden lesecho.fr, Franck Haun, administrerende direktør for KNDS-gruppen, som samler den tyske Krauss Maffei Wegman og den franske Nexter, opfordrede de franske og tyske regeringer til at fremskynde programmet Main Ground Combat System eller MGCS, som ifølge ham ikke bør nå frem til en levering før 2040 og endda 2045. Hvis Franck Hauns overvejelser frem for alt er industrielle, kræver det især at udvide programmet på den europæiske scene, er det ikke desto mindre sandt, at en objektiv analyse af kalendere for aktuelle programmer, MGCS som SCAF, den nye generation af kampflyprogram, der samler Frankrig, Tyskland og Spanien, og som heller ikke forudser en operationel indtræden før 2040, viser, at de ikke længere svarer til fremtidige behovshære eller til verdens industrielle og teknologiske rytme, som har været stærkt oprørt i de senere år af Rusland og Kina.

Faktisk, selvom internationale spændinger fortsætter med at vokse, med deadlines for potentiel konflikt på mellemlang og endda kort sigt, har både Moskva og Beijing dybt ændret tempoet, men også selve formålet med de igangværende militærprogrammer. Således for Moskva, Su-57 jagerfly, S70 Ohnotnik B tung kampdrone eller den nye generation af pansrede køretøjer, der samler Armata-familiens tunge panservogneden mellembælte pansrede køretøjer af Kurganet familien, og les mellempansrede køretøjer på hjul af Bumerang-familien, alle er designet til at komme i brug i de næste par år, selvom arbejdet med en ny generation af kampfly og pansrede køretøjer i 2040 allerede er i gang. Det samme er tilfældet i Kina, hvor 20. generations J-35 og J-5 kampfly, og pansrede køretøjer er udstyret såsom Type-99A eller Type-15, som også selv skal erstattes af en ny generation af udstyr pr. 2040.

T-14 Armata kampvognen skal træde i tjeneste i 2023 med de russiske væbnede styrker og tilbyder kapaciteter, der mindst svarer til, og ofte betydeligt overlegne, i forhold til de bedste vestlige kampvogne i tjeneste.

Men hverken Rafale- og Typhoon-jagerflyene eller Leclerc- eller Leopard 2-tunge kampvogne, uanset deres planlagte moderniseringsgrad, er eller vil ikke være i stand til at tage den teknologiske overhøjde over Su-57, J-35 og andre Armata, som på en fuldstændig forudsigelig måde vil efterlade de europæiske hære i en situation med alvorlig operativ underlegenhed i løbet af de kommende to årtier, udklasset numerisk og uden nævneværdig teknologisk fordel i forhold til de russiske styrker, kinesiske, men også dem, som de kunne udstyre i form af fuldmagt. Under disse forhold synes spørgsmålet, der stilles i titlen, nemlig om MGCS- og SCAF-programmerne, men også alle de europæiske forsvarsprogrammer, kommer for sent, ud til at finde et oplagt svar.

Men konsekvenserne af denne forsinkelse vil sandsynligvis gå langt ud over en sårbarhedsperiode på ti eller femten år. Faktisk ser det ud til, at Beijing, Moskva men også Washington har integreret den dybe ændring i det teknologiske tempo for forsvarsmateriel i en ny form for kold krig, som åbenbart endnu ikke er blevet assimileret af europæiske ledere. Faktisk har de nuværende programmer i disse lande alle relativt kortsigtede mål, mens de forventer en ny generation af materialer på mellemlang sigt. Dette indebærer, at generationslevetiden for dette nye udstyr konceptuelt er steget fra de 30 til 40 år, som var normen i perioden efter den kolde krig, i en periode på 15 til 20 år, det samme som det, der herskede i slutningen af ​​den kolde krig.

Rafale er designet til at få overtaget over Flanker-familiens fly, men det vil i bedste fald kunne konkurrere med Su-57 og det nye kinesiske fly.

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra webstedet – Abonnementer og værktøjer sektionen


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW