Swiss F-35: Stigende priser og faldende industrikompensation

- Annonce -

Knap 5 måneder efter valget af Lockheed-Martin F-35A til at erstatte det schweiziske luftvåbens F-5 og F/A 18, akkumuleres annonceringer og desillusioner for producenterne, men også for de schweiziske skatteydere, som bliver nødt til at lægge deres hænder på porteføljen meget mere end oprindeligt annonceret for at erhverve de 36 amerikanske kampfly. I anledning af offentliggørelsen af ​​de kontraktlige data foreslået af USA i Bern som en del af denne kontrakt, er de første glidninger allerede synlige, og de vil højst sandsynligt veje tungt på borgernes afstemning, som er ved at dukke op, såvel som på den parlamentariske undersøgelse, der blev iværksat for et par dage siden.

For det første så det ud til, at den budgetramme, der var afsat til anskaffelsen af ​​de 36 enheder, havde kendt en markant stigning mellem juni og november på næsten 20 %, hvilket bringer den af ​​Lockheed-Martin anmodede pris op på 6 milliarder schweizerfranc, officielt tilskrevet inflationsudsigterne i 2031. Overraskende nok forblev kontrakten om erhvervelsen af ​​Patriot antiluftskyts missilbatterier den samme på SF 1,9 milliarder. Det er klart, at inflationsrisikoen er meget sektorbestemt på tværs af Atlanten. Derudover er der i kontrakten foreslået af Washington optrådt en morderisk kontraktklausul, hvorefter eventuelle ekstra driftsomkostninger, som i første omgang skulle afholdes af den amerikanske sælger, kun vil blive afholdt indtil 2031. Velvidende, at flåden erhvervet af Berne er forventes at være i drift i de næste 50 år, og at leveringen af ​​enhederne først begynder i 2026, er den budgetmæssige risiko minimal for USA, og den åbenlyse fælde for schweizerne selv.

Første norske F35 landing Forsvarsnyheder | Jagerfly | Konstruktion af militærfly
For Norges vedkommende repræsenterer de priser, Lockheed-Martin har annonceret under de seneste handelsforhandlinger i Schweiz eller Belgien, ikke realiteterne af de omkostninger, landet selv står over for.

Ud over den ekstra milliard schweizerfranc, som 36 F-35A vil koste, havde schweiziske producenter den ubehagelige overraskelse at bemærke, at den industrielle kompensation knyttet til kontrakten, som oprindeligt skulle repræsentere 3,6 milliarder schweizerfranc, heraf 1,1 milliarder schweizerfranc. francs i fransktalende Schweiz, var blevet reduceret til kun 2,9 mia. CHF. Mens de skulle, kontraktmæssigt repræsenterer 60 % af værdien af ​​den endelige kontrakt, de repræsenterer nu kun 48 % af dette beløb uden hensyntagen til vedligeholdelsesomkostningerne, det vil sige en mangel på 700 millioner schweizerfranc. Ikke alene vil dette føre til et socialt underskud med hensyn til beskæftigelse og industriel aktivitet for den schweiziske økonomi, men med en gennemsnitlig afgiftssats på 43 % vil underskuddet for schweiziske offentlige finanser stige i form af ham til 300 millioner schweizerfranc, til hvilket skal tillægges kontraktens yderligere 1 milliard schweizerfranc. Sammenlignet med ca. 2,2 millioner schweiziske skattehusholdninger vil denne stigning repræsentere en meromkostning på næsten 600 SF pr. husstand. Desværre drejer det sig dog kun om opkøbskomponenten, og andre ubehagelige overraskelser venter de schweiziske skatteydere i de kommende måneder.

- Annonce -

LOGO meta forsvar 70 Forsvarsnyheder | Jagerfly | Konstruktion af militærfly

75% af denne artikel er tilbage at læse,
Abonner for at få adgang til det!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 6,90 €.


Nyhedsbrev abonnement

- Annonce -

Tilmeld dig Meta-Defense nyhedsbrev at modtage
seneste modeartikler dagligt eller ugentligt

- Annonce -

For yderligere

2 Kommentarer

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler