4 bæredygtige budgetmodeller for modernisering og udvidelse af de væbnede styrker

I et overraskende lavmælt mediemiljø finder adskillige store kriser, der potentielt kan udvikle sig til væbnet konflikt mellem stormagter, sted samtidigt på planeten, uanset om det er krisen mellem Ukraine og Rusland, der potentielt involverer NATO, den mellem Israel og Iran. emnet for sidstnævntes atomprogram eller krisen mellem Beijing og Taiwan, hver af dem bærer begyndelsen på en storstilet international konflikt, der kan involvere Europa og især Frankrig . I denne sammenhæng ser det ud til, at de midler, der er til rådighed for de franske hære i dag, er utilstrækkelige i kvantitet og kvalitativt uegnede til at klare dem. Faktisk blev den nuværende model for hærene defineret på grundlag af paradigmer om global fred og fjerntliggende kriser af lav intensitet, som Frankrig havde til hensigt at reagere på med en projekterbar ekspeditionsstyrke, samtidig med at den sikrede sin egen sikkerhed gennem atomafskrækkelse.

I dag er dette format og denne doktrin imidlertid ikke længere egnet, og de franske hære må, ligesom alle deres vestlige allierede, foretage en dybtgående forandring for at kunne afsløre den udfordring, som lande som Rusland har pålagt. , Kina, men også tungt bevæbnede mellemlande som Iran eller Tyrkiet for at garantere dets statsborgeres sikkerhed, dets territoriums integritet og bevarelsen af ​​dets interesser. Behovene på dette område er enorme, lige så meget for hæren, den franske flåde, luft- og rumhæren og endda for udviklingen af ​​den nationale forsvarsindustri. Men i den nuværende økonomiske og sociale kontekst kan det synes vanskeligt, hvis ikke umuligt, at gennemføre de budgetmæssige bestræbelser, der er nødvendige for i tide at reagere på de væbnede styrkers reelle behov, i det mindste er det den almindeligt accepterede opfattelse, som forklarer stærk modstand noteret af politiske og økonomiske myndigheder på dette område. Og selvom konsekvenserne af en krise i Ukraine på økonomien og sociale og samfundsmæssige balancer i Europa ville være langt større end de investeringer, der kræves for at begrænse den, ser den politiske doxa ud til at holde fast, og foretrækker at påtage sig den eksogene risiko end at '' tage ansvar for den besluttede handling.

De russiske væbnede styrker har nu betydelige operative midler, der er i stand til at overgå det forsvar, som europæiske lande kan indsætte, selv i en kollektiv forsvarsindsats koordineret af NATO eller EU

Imidlertid er der i dag adskillige modeller, som ville gøre det muligt at frigive de nødvendige investeringer, i det mindste med hensyn til moderniseringen af ​​de væbnede styrker, samtidig med at de eksisterende budgetmæssige begrænsninger respekteres, og især behovet for ikke at øge underskuddene. offentlig. Disse modeller, 4 i antal med princippet om positiv værdiansættelse af forsvarsindsatsen, den operative buffer, forsvarsbasen og den europæiske forsvarsrekapitaliseringsplan, tilbyder hver deres fordele og deres egne begrænsninger, men alle ville gøre det muligt for nutidens hui at opfylde udfordrer både teknologisk og industrielt for at styrke de nationale væbnede styrker og dermed landets sikkerhed som dets naboers sikkerhed.

1- Princippet om positiv værdiansættelse af forsvarsindsatsen

Den første model er også den enkleste og mindst restriktive at implementere. Princippet om positiv værdiansættelse af forsvarsindsats, også kaldet Positivt værdiansættelsesforsvar, baseret på den sociale og budgetmæssige effektivitet af statens investeringer i forsvarsindustrien, samtidig med at der skabes en god budgetcyklus inden for selve statsbudgettet. Sammenfattende går hver million euro, som staten investerer i den nationale forsvarsindustri skabe 25 arbejdspladser i et år, job, som for deres del på en syntetisk måde vil generere 0,6 mio. € i skatte- og socialindtægter og 0,45 mio. € i sociale besparelser, alt sammen belastet statsbudgettet. I alt vil den investerede million derfor generere 1,05 millioner euro i budgetmæssigt afkast til staten, hvilket er mere end det koster. Tager man de gennemsnitlige eksportmængder i betragtning, når antallet af job skabt eller fastholdt over et år op på 37, og budgetafkastet er begrænset til 1,6 mio. € pr. investeret mio.

Hvorfor skynder staten sig under disse betingelser ikke med at investere i dette område, især da den har forsikringen om ikke at skabe yderligere statsgæld, og at den i øvrigt vil skabe 37 job pr. million investeret euro om året , dvs. tre gange den observerede gennemsnitlige effektivitet af statens økonomiske handlinger? Svaret er både enkelt og komplekst. De budgetmæssige mekanismer tillader i dag ikke staten at placere en del af sine investeringer i en selvbærende økonomisk boble, afbalanceret af de indtægter, de kunne generere. For tilhængere af budgetmæssig stramhed er den samme opfattelse af en selvbærende sektoriseret økonomisk investering budgetmæssigt kætteri. Derudover vil implementeringen af ​​mekanismer til at udjævne indtægter og budgetbesparelser kræve flere år, hvor staten delvist skal dække visse underskud for at finansiere vækstfasen. Endelig er denne tilgang i strid med de regnskabsregler, som de europæiske myndigheder har pålagt, især inden for rammerne af euroen.

Den franske forsvarsindustri genererer et budgetmæssigt afkast på mere end 100 % i forhold til investeringerne for den franske stat

Selv om det er økonomisk meget enkelt at implementere, er princippet om positiv værdiansættelse af forsvarsindsatsen i sig selv en eminent politisk handling og ikke en teknisk. Det forudsætter en stærk vilje hos den udøvende magt på dette område, for over for en offentlig mening, der oftest er meget dårligt informeret om både sikkerheds- og industrispørgsmål på området, at retfærdiggøre en frivillig skiltning af investeringer i forsvarsindustrien. På den anden side, så længe betingelserne er påkrævet, er det utvivlsomt en meget effektiv politisk strategi, både fra et økonomisk og socialt synspunkt, og frem for alt for at give hærene midlerne til over tid at sikre deres missioner.

2- Den operationelle buffer

Hvis positiv værdiansættelse frem for alt er en politisk tilgang, den operationelle buffer, det er en rent teknisk tilgang. Dens mekanisme er næppe kompliceret, da den indebærer finansiering af overskydende udstyr inden for de væbnede styrker, som kan eksporteres med kort varsel og til fordelagtige priser til internationale kunder. Det finder sin berettigelse i den hurtige udvikling af den internationale sikkerhedssituation, som ofte skaber en karakter af hastende karakter i udførelsen af ​​internationale forsvarskontrakter, som næppe er forenelige med den industrielle virkelighed. For at afhjælpe dette foreslår den operationelle buffer at skabe en ad hoc-struktur, som vil finansiere levering af udstyr, der sandsynligvis vil finde købere på kort eller mellemlang sigt på den internationale scene, og som i mellemtiden vil udleje dem til franskmændene. Hære, som så ville drage fordel af en flåde eller en større flåde af deres udstyr, hvilket tillader bedre hensyntagen til operationelle behov.

Den operationelle buffer gør det muligt at øge antallet af udstyr, der er til rådighed for de franske hære til enhver tid, ved at foregribe brugteksportmarkedet på en selvbærende økonomisk model i budgetmæssig henseende.

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter - fra €1 den første måned

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer“. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Alle abonnementer er uforpligtende.


Hæld en savoir plus

Kommentarer er lukket.

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW