Indien, Sydkorea: Frankrig i offensiven inden for atomubåde

Ministeren for de franske væbnede styrker, Florence Parly, rejser til Indien i weekenden for at møde sin indiske kollega Shri Rajnath Singh samt andre embedsmænd fra New Delhi for at diskutere flere emner inden for samarbejde, strategisk og industriel. forholdet mellem de to lande, partnere og langvarige allierede. Ud over spørgsmålet om en eventuel tillægsbestilling af Rafale-fly, samarbejde inden for helikoptere med sigtelinje, en mulig kontrakt om at udstyre den indiske kystvagt med Caracal-helikoptere og spørgsmål om strategisk samarbejde i teatret Pacific rystet i de seneste måneder af både Kina og den nye Aukus-alliance, der samler USA, Storbritannien og Australien, ville den franske minister også have mandat til at diskutere med sin indiske modpart et muligt samarbejde mellem de to lande inden for atomangrebsubåde, og endda en mulig eksport af Barracuda, den mest moderne franske atomangrebsubåd. Samtidig, omkring 4000 km væk, siges der at være andre forhandlinger i gang mellem Frankrig og denne gang de sydkoreanske myndigheder for at give Seoul mulighed for at udstyre sin nye AIP KSS-III drevne ubåd med et atomfyrrum lokalt faktureret. Det er klart, at de franske myndigheder, såvel som Naval Group, er i offensiven inden for eksport af atomdrevne angrebsubåde.

Den ynkelige episode af annulleringen af ​​den australske kontrakt om design af 12 konventionelt drevne Shortfin Barracuda-ubåde af den franske flådegruppe og deres udskiftning med 8 amerikanske eller britiske atomangrebsubåde med modellen og kalenderen endnu ikke fastlagt, fik en masse blæk til at flyde i september sidste år. For nogle analytikere var det endda et kritisk slag for Naval Group, som opfordrede til en omorganisering af den militære ubådsproduktionssektor i Europa. Det kan dog meget vel være, at virkningerne af denne aflysning og af den amerikansk-britiske beslutning om at acceptere eksportsalget af atomdrevne ubåde til Australien har skabt en yderst gunstig kontekst for den franske flådegruppe, der sandsynligvis vil påtvinge sig selv på dette nye, men meget lovende marked.

Annulleringen af ​​de 12 Shortfin Barracuda af Canberra kunne være en unik mulighed for Naval Group

Faktisk ved at tillade eksport af atomdrevne ubåde, Joe Biden, Boris Johnson og Scott Morrison har åbnet en dør, der hidtil har været lukket af de 5 medlemmer af Sikkerhedsrådet fra FN, vogtere af denne meget specielle teknologi. Gennem et meget tvivlsomt argument og udnytter et gabende hul i ikke-spredningstraktaten, har de 3 lande retfærdiggjort denne udvikling, brudt 40 års hjertelig forståelse på dette område og åbner nu vejen for, at andre lande med denne knowhow, Rusland, Kina og Frankrig, kan foreslå design af understrukturer. motordrevne marinefartøjer på eksportmarkedet.

Nuklear fremdriftsteknologi byder på mange fordele for en ubåd, hvad enten det er en angrebsubåd, det vil sige designet til at ødelægge fjendtlige skibe og ubåde, eller en missil launcher, det vil sige at bære ballistiske missiler til nuklear afskrækkelse. I modsætning til hvad der nogle gange hævdes, gør det ikke ubåde mere diskrete, i betydningen mere støjsvage, det ville endda være det modsatte, eftersom en batteridrevet ubåd ikke udsender nogen parasitisk støj i modsætning til dem, der udsendes af atomkedelrummet. På den anden side har en atomdrevet ubåd en meget stor og næsten ubegrænset energikilde, der gør det muligt for skibet at bevæge sig med høj hastighed over meget lang tid, uden at skulle dukke op igen. En konventionel ubåd har derimod kun energien lagret i sine batterier, så den enten kan gå hurtigt eller forblive nedsænket i lang tid (fra flere dage til flere uger for de fleste AIP-systemer) effektivt), men ikke begge dele. Det er således almindeligt at sige, at en atomubåd kan alt, hvad en konventionel ubåd kan, men at det omvendte ikke er sandt. Og jo større operationsteatret er, som i tilfældet med Stillehavet eller det indiske teater, jo mere nuklear fremdrift er det berettiget for flåderne at operere der.

SNA'erne i Suffren-klassen tilbyder i dag et præstationsniveau, der i det mindste er identisk med det, der tilbydes af den angelsaksiske Virginia og klog.

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artiklerne i fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyse, nyheder og syntese. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra hjemmesiden - afsnittet Abonnementer og værktøjer


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW