Thailand regner med at F-35A vil være billigere end svenske JAS-39 Gripen E

Det er en udtalelse, der skal have skadet Saabs hovedkvarter i Linköping. Ifølge kommentarerne rapporteret af Bangkok PostDet thailandske luftvåbens stabschef Air Chief Marshal Napadej Dhupatemiya har angiveligt sagt, at han prioriterede anskaffelsen af ​​8 F-35A Lightning II'ere for at erstatte en del af de ældste F-5'er og F-16'er fra Royal Thai Air Force frem for at anskaffe en anden Gripen-eskadrille fra den svenske Saab, hvoraf 7 JAS 39C-fly dog ​​allerede er i tjeneste med N°7-eskadrille Surat Thani. Han tager dermed det direkte modsatte af sin forgænger, Air Chief Marshal Maanat Wongwat, som i 2019 udelukkede F-35A fra mulighederne for at erstatte den thailandske F5 og F-16. Hvad angår hovedargumentet fra ACM Napadej, er det intet andet end budgetmæssigt.

Faktisk, ifølge den thailandske generalofficer, tilbydes F-35A nu til en enhedspris på 82 millioner dollars, langt fra de 142 millioner dollars, der blev anmodet om, da den blev bragt på markedet, og burde endda gå ned til 70 millioner dollars i de kommende måneder og år, mens det svenske fly på sin side tilbydes til 85 mio. $ pr. enhed, uden håb om at se enhedsprisen falde i den nærmeste fremtid. Faktisk har han til hensigt at medtage i 2030-budgettet, som vil blive etableret i oktober 2022, de nødvendige midler til at erhverve 8 F-35A fra USA, hvilket tyder på, at han også kunne tage én mulighed ud af 4. yderligere enheder, kl. afslutningen på en undersøgelse foretaget i mellemtiden af ​​et panel, der skulle begrunde anmodningen om investering af luftvåbnet. Ud over denne ambition har ACM Napadej også til hensigt at komme tættere på Australien for eventuelt at deltage i Loyal Wingmen-programmet ledet af Canberra med støtte fra det amerikanske Boeing.

Gripen E brazil Fighters fly | Konstruktion af militærfly | Forsvarskontrakter og udbud
Brasilien er den dag i dag den eneste eksportkunde af JAS 39 E/F Gripen NG.

Alligevel er flere aspekter forvirrende i udtalelsen fra den thailandske generalofficer. For det første er der ingen garanti for, at Washington vil tillade eksport af sin F-35A til Bangkok. Thailand er faktisk, selv om det var en meget trofast allieret med USA under Den Kolde Krig, og især under Vietnamkrigen, også en vigtig kunde for den kinesiske forsvarsindustri, med især nyligt anskaffelse af S26T ubåde eller VT4 tunge tank ordren. Derudover har thailandske Gripen ført an øver direkte med luftstyrkerne i People's Liberation Army, især ved at konfrontere de kinesiske Su-27 og J-10. Det forekommer usandsynligt, at de amerikanske myndigheder vil tillade eksport af deres dyrebare teknologiske jolly til en kunde så tæt på Beijing, medmindre Bangkok er i stand til at give meget seriøse garantier på disse områder.

Desuden synes der ikke at være nogen garanti for, at prisen på F-35A kan falde yderligere ud over dens nuværende tærskel. Ankomsten af ​​den nye Block IV-standard og udskiftningen af ​​komponenter produceret i Tyrkiet har en tendens til at øge produktionsomkostningerne for enheden, mens den betydelige inflation i USA, selvom den forventes at falde, normaliseres i løbet af år 2022, snarere ville have en tendens til at trække priserne opad eller i bedste fald opveje de produktivitetsgevinster, man håbede på ved overgangen til fuld industriel produktion af 160 enheder om året, mod 145 i 2021. På dette tidspunkt, hvis vi derfor tager de anvendte ekstra omkostninger i betragtning til den schweiziske kontrakt ville inflationen, der tages i betragtning for de næste 10 år og anvendes på anskaffelsessummen, være i størrelsesordenen 3,5 % til 4 %, og ikke til fordel for et fald i priserne.

rtaf gripen elephant walk2 Fighters fly | Konstruktion af militærfly | Forsvarskontrakter og udbud
Det thailandske luftvåben beskæftiger nu 7 JAS 39C og 4 JAS 39D to-sæders træning

Faktum er, at ud over de fremførte argumenter og den hypotetiske eksporttilladelse givet af Washington til at eksportere sin F-35A til Bangkok, giver ACM Napadej Dhupatemiyas erklæringer genklang som et kæmpe slag for Saab, efter den store skuffelse med den finske voldgift i fordel for Lighting II, og ikke Gripen E/F fra sin svenske nabo og allierede. Ligesom F/A-18-brugerne ser det ud til, at flere luftstyrker, der oprindeligt havde valgt Gripen, da flyet blev frigivet, opgiver sin nye generationsversion til fordel for F-35A, som det er tilfældet i dag i Thailand, og også som det ser ud til at være tilfældet i Tjekkiet. Kilet ind mellem F-35 på den ene side Rafale og F-16Viper på den anden, det nye svenske jagerfly, som Saab havde store forhåbninger til, synes i dag ude af stand til at overbevise, også i Europa, på grund af en utilstrækkeligt differentierende enhedspris sammenlignet med skruer andre fly, hvilket efterlader Saab med det svenske og Brasilianske luftvåben som sine eneste kunder, og ingen nye eksportkontrakter underskrevet i mere end 6 år. Det er svært at vide, under disse forhold, hvad fremtiden for den svenske militærluftfartssektor vil være i de kommende år efter et så hårdt slag.

For yderligere

1 KOMMENTAR

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler