Vil Rafale være arvingen til Mirage III for fremtiden for den franske luftfartsindustri?

Hurtig, adræt, kraftfuld og velbevæbnet, Mirage III er utvivlsomt en legende inden for militær jagerflyvning rundt om i verden. I hænderne på israelske piloter sejrede Dassault Aviations enmotorede delta-vinge jagerfly over arabiske MiG'er og jægere under seksdages- og Yom Kippur-krigene og spillede en afgørende rolle i den jødiske stats sejr i disse to konflikter, og prydede den fly med en aura af effektivitet og ydeevne, der byggede sin eksportsucces med 1400 bygget fly (Mirage III og V), og som gennem flere årtier fik Dassault Aviations kampfly på det internationale marked. Mirage III/V blev således eksporteret til 13 lande, dens efterfølger Mirage F1 til 10 lande, og Mirage 2000 til 8 lande. Hvert af disse fly beholdt de vigtigste fordele ved Mirage III, nemlig høj ydeevne for et kompakt og økonomisk fly at købe og betjene sammenlignet med størstedelen af ​​amerikanske fly, såsom F-100 Super Sabre og F-104 Starfighter til Mirage III, til F-4 Phantom II til Mirage F1, og til Tornado, F-15 og F-18 for 2000, selv om de to sidstnævnte led under ankomsten af ​​F-16 American Falcon, præcist designet som en let og økonomisk fighter som de franske jagerfly, og ikke i den traditionelle angelsaksiske trend.

Med Rafale tog Dassault Aviation en betydelig risiko ved ikke at målrette sit yndlingsfelt, højtydende enmotorede jagerfly, men et alsidigt tomotoret jagerfly, et felt hvor amerikanerne og briterne havde etableret sig i Vesten i adskillige årtier, med F-4 Phantom og derefter F-14, F-15, Tornado og F-18, og da de udviklede nye modeller af denne type med Typhoon fra Eurofighter-konsortiet, F-22 fra Lockheed- Martin og Boeings F/A-18 E/F Super Hornet. Efter næsten to årtier med magre køer præget af rungende eksportfejl mod F-16 (Marokko), F-35 (Holland, Danmark) og endda den svenske Gripen (Brasilien), lykkedes det endelig Rafale at overbevise sine tre første eksportkunder i 2015, Egypten for 24 fly, Qatar for 24 fly (+12 optioner udnyttet i 2017) og Indien med 36 fly. Men den virkelige indvielse til Rafale kom i 2021, da Grækenland (18+ 6 enheder), Kroatien (12 fly), Egypten (30 fly) et De Forenede Arabiske Emirater (80 fly) meddelte deres ordrer, fulgte i 2022 af Indonesien (42 fly), hvilket gør det franske jagerfly til den største eksportsucces i sin generation, der langt overgår Typhoon, Super Hornet, Eagle II og Su-35, og transformerer det, der længe blev opfattet selv i Frankrig som en kostbar fiasko, til en reel international succes.

Mirage III skabte billedet og succesen for den franske forsvarsluftfartsindustri i flere årtier

Andre lande er i forhandlinger med Dassault Aviation om nye ordrer, selvom den franske producent har lært af disse fejl, og forbliver særlig diskret med hensyn til emnet. Derved, Rafale anses for at være meget godt placeret i konkurrencen, der modsætter sig Super Hornet at udstyre indiske hangarskibe, især da fremtiden for det andet nu er beseglet med annulleringen af ​​den tyske ordre og den amerikanske flådes afvisning af at bestille nye fly i 2023, mens en ny ordre fra det indiske luftvåben er under diskussion, og at Rafale også betragtes som en meget seriøs kandidat til MMRCA 2-superkontrakten, der involverer 114 fly. Grækenland som Egypten har også antydet, at en ny Rafale-orden kunne forekomme i fremtiden, især da den annoncerede ydeevne af Rafale F4 og forventningerne til mulighederne for F5-standarden er af interesse for især disse lande. Qatar skal også mægle om den resterende mulighed for 24 fly, mens Irak også synes interesseret i det franske fly som led i moderniseringen af ​​sit luftvåben. Den franske jagerfly tilbydes endelig til andre lande på en mere eller mindre understøttet måde, mens den meget velinformerede Michel Cabirol i en artikel offentliggjort i dag foreslår, at Serbien ville også være interesseret i, at Rafale erstatter dets sovjetiske fly med 12 franske fly.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra webstedet – Abonnementer og værktøjer sektionen


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW