Top Gun: Maverick, den længe ventede film af vestlige luftstyrker

Det er sjældent, at en film alene har haft så stor en indvirkning på en hel generation af unge piloter. Siden udgivelsen i 1986, og stadig i dag, har langt de fleste kandidater til militærpilotudvalg i USA, Europa og mere generelt i hele den vestlige verden været mere end påvirket af denne film. Mens vestlige luftstyrker for det meste og i flere år har stået over for en betydelig mangel på kandidater, er den forestående ankomst af Top Gun: Maverick derfor et vigtigt og utilsløret håb, selvom spændingerne i verden konstant vokser, og at luftvåbenkomponenten bliver mere og mere teknisk og kræver profiler i overensstemmelse hermed, og at rekrutteringskampagner har haft svært ved at reagere på dette de seneste år.

I 1991, da jeg deltog i udtagelserne til pilotkurset i den franske flådeflyvning, var der ikke en kandidat, der ikke kunne filmen udenad, og som ikke drømte om at være om bord på et af disse fly. Senere, efter at have bestået udvælgelserne under flyvningen og sluttet sig til den fælles kerne med luftvåbnet i Cognac, bar alle pilotstuderende jakker og solbriller, som de knap satte foden ud af luftbasen. Et par år senere, en gang i en operativ enhed, bemærkede jeg, at filmens indflydelse gik langt ud over den lille kreds af piloter og havde påvirket alle nytilkomne, uanset om de fløj eller ej, inden for flådeluftfart, som i luftvåbnet. Fænomenet var det samme overalt i Europa og USA, med en massiv og konstant tilstrømning af kandidater til alle specialer relateret til luftfart i mange år.

skyfighter 2011 Nyheder Forsvar | Jagerfly | Forsvarsinstitutionel kommunikation
Den kinesiske film Sky Fighter fra 2011 bruger mange koder fra Top Gun (1986), herunder i manuskriptet

For den franske flåde såvel som for luftvåbenet, det amerikanske luftvåben og den amerikanske flåde havde denne film faktisk udgjort den bedste forfremmelses- og rekrutteringskampagne, der nogensinde er blevet organiseret, og dette så meget som dens effektivitet varede i mere end et årti, og som sagt i introduktionen, kan det endda mærkes mere end 35 år efter udgivelsen i mørke rum. Desuden har mange hære forsøgt at gengive metoden med andre film, uanset om Rusland med den nylige Nebo (2021), Kina med Sky Fighter (2011), Sydkorea med Windfighter (2013) eller Frankrig med Knights of Heaven (2005). Ud over det eneste emne jagerfly har hærene ved flere lejligheder støttet filmprojekter netop for at vække kald, som det var tilfældet for den amerikanske flåde med 2018-ubådsfilmen Hunter-Killer, men også gennem tv-serier, såsom The Last Ship (2014-2018) og JAG (1995-2005) for den amerikanske flåde, eller den fremragende Sea Patrol (2007-2011) fra Royal Australian Navy, uden at glemme de to franske serier Les Chevaliers du Ciel (1967-1970 og 1988) .


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheder | Jagerfly | Forsvarsinstitutionel kommunikation

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

1 KOMMENTAR

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler