Kan Tyskland blive den første konventionelle væbnede styrke i Europa?

Starten på den russiske offensiv i Ukraine provokerede et dybt elektrisk stød i det tyske samfund, som overalt i Europa : Pludselig blev risikoen for krig meget mere presserende på det gamle kontinent, og den offentlige mening vendte sig ivrigt til visse emner, især om deres væbnede styrkers kapacitet til at beskytte dem mod, hvad der dengang ofte blev præsenteret som en potentiel bølge af russisk ildkraft og tanke. Dagen efter starten af ​​denne offensiv, den tyske stabschef, Generalløjtnant Alfons Mais offentliggjorde et opslag på det sociale netværk LinkedIn, der rystede et tysk firma yderligere næret i 30 år på fordelene ved blød magt og nytteløsheden af ​​militær magt, og meddelte, at Bundeswehr, den tyske hær, i den nuværende tilstand ikke var i stand til at lede en sådan kamp, ​​handicappet af årtiers budgetmæssige og politiske voldgifte har dybt forringet kapaciteten af ​​det, der på højden af ​​Den Kolde Krig var den mest magtfulde konventionelle vestlige hær i Europa, med dobbelt så mange kampvogne og 2 % flere kampe end Frankrig eller Storbritannien.

Siden da har tingene udviklet sig meget i Berlin. Knap få dage efter general Mais' post fremlagde den nye tyske kansler, Olaf Scholz, en meget ambitiøs investeringsplan for Forbundsdagen, hvori han lovede en øjeblikkelig ramme på 100 milliarder euro til at afhjælpe de mest kritiske mangler ved de væbnede styrker. , og lavede en indsats for nå et investeringsniveau, der overstiger tærsklen på 2 % af BNP i 2025. De første udstyrskontrakter blev hurtigt offentliggjort, med ordren på 35 F-35 og en ny version af Typhoon dedikeret til den elektroniske krigsførelse mission at erstatte Tornado, der stadig udfører denne mission, ordren på et nyt parti Puma infanteri kampkøretøjer og moderniseringen af ​​de første 350 leverede enheder, anskaffelsen af 2 nye Type 212CN angrebsubåde, 7 nye P-8A maritime patruljefly, Eller CH-47F Chinook tunge helikoptere og langrækkende antiluftfartøjssystemer. Derudover vil 20 milliarder euro blive afsat til rekapitalisering af lagre af ammunition og reservedele for at afhjælpe nogle af de væsentligste mangler ved Bundeswehr, som i flere år har udvist katastrofale utilgængelighedsrater for sit vigtigste udstyr, både i land-, luft- eller flådedomæne.

Tyskland anskaffer 35 F_35A Lighting 2-fly til NATO-atomdelingsmissioner

Denne nye dynamik, der blev indledt knap 4 måneder på tværs af Rhinen, ser ud til at have givet vinger til kansler Scholz, som efter at have udvist ekstrem forsigtighed over for Moskva i begyndelsen af ​​konflikten, især for at bevare gasforsyninger og olie fra Rusland, afgørende for landet, viser sig nu at være mest offensiv og lover ved flere lejligheder, at Tyskland vil være omdrejningspunktet med hensyn til europæiske forsvarskapaciteter inden for NATO, og at landet vil snart have den mest magtfulde konventionelle væbnede styrke på det gamle kontinent. Men ud over de politiske muligheder for at fremsætte sådanne erklæringer over for et Østeuropa, der mangler tryghed, og USA, der er ivrig efter ikke at forpligte sig for meget på det gamle kontinent for at opretholde de nødvendige og tilstrækkelige kapaciteter til at møde Kina, man kan undre sig over den faktiske væsentlighed af disse erklæringer og over muligheden for Berlin for at indtage en så central position i Europa på det militære plan.

Dets budgetmæssige midler til sine ambitioner

For at bygge denne super-Bundeswehr, som Olaf Scholz drømmer om, kan den tyske kansler stole på landets største styrke, dets meget dynamiske eksportøkonomi og på en budgetsundhed, der misundes af mange andre europæere. Ved at afsætte "mere end 2 %" af sit BNP til sin forsvarsindsats, vil Tyskland være i stand til at allokere mere end 75 milliarder euro hvert år til sine hære, hvilket placerer landet i tredje position på verdensplan på dette område, for lidt at andre store nationer som Rusland, Indien, Saudi-Arabien eller Japan øger heller ikke deres egne investeringer. Derudover har Berlin betydelige budgetreserver, da landets offentlige gæld ikke overstiger 70 % af BNP i dag (sammenlignet med 113 % for Frankrig), og den offentlige gæld pr. indbygger er 40 % lavere -Rhinen. Udsigterne er også mere gunstige i dag for Tyskland end for Frankrig, bortset fra energihensyn, da den tyske eksportøkonomi udnytter en svag euro fuldt ud.

Bundeswehrs Puma VCI

Med andre ord har Tyskland ikke kun den budgetmæssige kapacitet til at øge sin forsvarsindsats uden at destabilisere sine budgetbalancer på kort eller mellemlang sigt, men det har også en meget højere gældskapacitet end andre europæiske lande. , som også står over for den samme vanskelige ligning. oprustning i slutningen af ​​Covid-krisen og midt i en energi- og inflationskrise. Landet har også en forsvarsindustri, der er i stand til at understøtte denne ekspansion, og som også har betydelig eksportkapacitet i visse områder, såsom pansrede køretøjer, ubåde, korvetter og missiler. Endelig vil Berlin helt sikkert have mulighed for at øge den budgetmæssige værdi af sine fremtidige investeringer, herunder i form af import af amerikansk udstyr, idet Washington i sagens natur er tilbøjelig til at støtte, hvad der kan sætte det i stand til at kontrollere fremkomsten af ​​konkurrenter, der er for indflydelsesrige på globale våbenmarked.

En central geografisk position og europæisk lederskab


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra webstedet – Abonnementer og værktøjer sektionen


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW