Tyrkiet lancerer konkurrence om motoren til næste generations TF-X jagerfly

Ved Paris Air Show 2019, modellen præsenteret af Tyrkiet af TF-X-programmet sigte på at udvikle et nyt mellemstort kampfly med egenskaber tæt på 5. generation, havde vakt sensation, især da det dengang virkede meget mere gennemført end det, som Frankrig, Tyskland og Spanien præsenterede med stor fanfare angående FCAS-programmet. Men mellem konsekvenserne af Covid-krisen, og især vestlige sanktioner mod Ankara efter tyrkiske interventioner i Syrien og Libyen, dets provokationer i det østlige Middelhav, og især erhvervelsen af ​​et S-400 batteri fra Rusland, gav et hårdt slag mod landets forsvarsindustrielle ambitioner og dets præsident RT Erdogan. Sidstnævnte har faktisk gjort genoplivningen af ​​den tyrkiske forsvarsindustri til en politisk markør for dens handling. Flere større programmer var således stærkt handicappede, især på grund af europæiske og amerikanske virksomheders afvisning af at levere motoriseringssystemer, hvad enten det drejer sig om fregatter og korvetter i MILREM-programmet, T-129 og T-629 helikopterne, Altay kampvognen samt flagskibsprogrammet for denne indsats, TF-X.

I første omgang skulle prototyperne af det nye kampfly udstyres med F-110 turbojetmotorer fra det amerikanske General Electric, identisk med den, der driver F-16 Block 50, som udstyrer det tyrkiske luftvåben, og som er blevet produceret lokalt på licens i 30 år af TUSAS-virksomheden. Til fremdrift af produktionsfly blev F-110 også overvejet, men Ankara henvendte sig også til britiske Rolls-Royce i 2015 for lokal produktion med teknologioverførsel af en turbojet afledt af Eurojet EJ-200 -A1, som udstyrer Eurofighters Typhoon. Men i 2017, længe før vestlige sanktioner, blev forhandlingerne mellem den britiske motorproducent og Tyrkiet opgivet, idet de to hovedpersoners positioner blev anset for at være for langt fra hinanden til at lykkes. Sanktioneringen af ​​Ankara i slutningen af ​​2019, især vedrørende amerikanske turbojetfly, satte en stopper for TF-X-programmet, og selvom de tyrkiske myndigheder offentligt meddelte, at de kunne vende sig mod andre partnere, ligesom Rusland, virkeligheden var meget mere begrænsende. I denne sammenhæng tillod krigen i Ukraine Ankara at fjerne blokeringen af ​​situationen.

TF X Le Bourget Forsvarsanalyse | Jagerfly | Forsvarskontrakter og udbud
TF-X-modellen vakte sensation i juni 2019 på Paris Air Show

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Forsvarskontrakter og udbud

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler