Hvorfor den russiske Belgorod-ubåd og 2M39 Poseidon-atomtorpedoen ikke ændrer noget?

I anledning af kampagnen for det russiske præsidentvalg i 2018 forårsagede den afgående præsident Vladimir Putin en vis stupor i Vesten. ved offentligt at præsentere adskillige "revolutionære" militærprogrammer, der formodes at give en afgørende fordel til de russiske hære i det kommende årti.

Blandt disse programmer skal RS-28 SARMAT ICBM-missilerne og Avangard hypersoniske svævefly tages i brug i år, mens Kinzhal luftbårne hypersoniske missil allerede har udstyret nogle Mig-31Ks modificeret siden 2019. Det atomdrevne krydsermissil Burevestnik har flere eller mindre faldet i glemmebogen.

Med hensyn til den dronede 2M39 Kanyon atomdrevne tunge torpedo, også betegnet Poseidon eller Status-6, skulle den snart træde i aktiv tjeneste, mens Belgorod-ubåden, som skal betjene den, er blevet leveret til den russiske flåde i foråret d. 2022.

24 meter lang og 2 meter i diameter er Kanyon-torpedoen i virkeligheden en autonom drone drevet af en miniaturiseret atomreaktor, som gør det muligt for den at nå meget høje hastigheder på omkring 100 knob og udstyret med en autonomi større end 6000 km, nok til at krydse Atlanten fra side til side, på op til 1000 meters dybde.

Derudover bærer Kanyon en nuklear nyttelast på 100 kiloton svarende til den, der er implementeret af de individuelle atmosfæriske re-entry-systemer MIRV, med en kapacitet til strategisk ødelæggelse.

Scenariet for brugen af ​​dette våben er baseret på en forudindsættelse af den modificerede atommissil-ubåd Belgorod eller af Khabarovsk modificeret til dette formål, hvilket gør det muligt for torpedoen at angribe modstanderens havne- eller kystinstallationer, såsom Norfolks militærhavn.

På grund af sin struktur ville en sådan eksplosion forårsage meget betydelig skade på den forankrede flåde, ødelæggelse af kystnær militær og civil infrastruktur og forurening af et stort kystområde, der kræver den endelige evakuering af dette rum.

Poseidon Nuklear Torpedo Balance mellem militær magt | Forsvarsanalyse | Atom våben
Den russiske Status-6 Poseidon autonome oceangående atomtorpedo er drevet af en miniaturiseret atomreaktor

For at transportere Kanyon modificerede den russiske flåde specielt Belgorod krydsermissil-ubåden. Byggeriet af skibet blev påbegyndt i 1992, inden det nogle år senere blev opgivet på grund af manglende midler.

I 2012 genstartede den russiske flådestab konstruktionen af ​​ubåden efter ændrede planer med hensyn til skibene i 949AM Antey-projektet (Oscar 2 i NATO-betegnelsen), for at øge dens længde fra 154 til 184 meter og dens neddykkede forskydning på 20.000 tons til 30.000 tons, hvilket gør den til den største ubåd i drift i verden, efter at den sidste blev sat i reserve. Typhoon Russisk.

Således vil det nye skib være i stand til at implementere op til 6 Kanyon-torpedoer, mens det drager fordel af Anteys styrkede skøn, meget højere end ældre russiske ubådes.

Faktisk, ifølge russisk kommunikation, ofte gentaget i Vesten, skulle Belgorod/Kanyon-parrets ankomst dybt forstyrre den strategiske balance i Atlanterhavet og udgøre en direkte trussel mod amerikanske havne, især fordi med dens hastighed, dens dybde og rækkevidde , ville Kanyon være umulig at opsnappe.

Vi har der alle kendetegnene for, hvad tyskerne kunne lide at designe under betegnelsen Wunderwaffen, eller mirakelvåben. Men virkeligheden er en helt anden...

Faktisk ville brugen af ​​Kanyon, eller dens simple opstilling nær de amerikanske kyster om bord på Belgorod, udgøre en uacceptabel casus belli for USA, svarende til opstillingen af ​​SS-4 missiler på øen Cuba i 1962, især da ubåden vil være genstand for al opmærksomhed fra den amerikanske flåde og allierede flåder, og Kanyon, efter design, er højst sandsynligt ikke akustisk diskret.

Det er med andre ord meget usandsynligt, at ægteparret Belgorod/Kanyon vil være i stand til at krydse perimeteren af ​​akustisk beskyttelse, som omgiver USA's og Canadas østkyst. Der er fortsat mulighed for at affyre torpedoer på stor afstand for at drage fordel af dens autonomi og satse på dens hastighed til beskyttelse.

Indrømmet, ingen vestlig torpedo overstiger 60 knob i dag, hvilket gør aflytning af Kanyon vanskelig. Svært, men ikke umuligt.

Som en påmindelse havde den sovjetiske flåde allerede i slutningen af ​​80'erne atomubåde, Alphas, der var i stand til tophastigheder, der var højere end vestlige torpedoer. Løsningen var altså at angribe målet forfra, og ikke bagfra, hvilket også gjorde det muligt for torpedoen at detonere nær ubådens torpedorør.

Selv uden påvirkning kunne chokbølgen så udløse eksplosionen af ​​torpedoerne i deres rør, og dermed tabet af ubåden, som udviklede sig med 35 knob som Alphas, så ville være blind og døv og derfor ude af stand til at undgå truslen .

SArmat missil Militær magtbalance | Forsvarsanalyse | Atom våben
ICBM SARMAT vil være i stand til at implementere Avangard hypersonisk atmosfærisk re-entry svævefly

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær magtbalance | Forsvarsanalyse | Atom våben

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler