Hvad bliver prioriteterne i den næste franske militærprogrammeringslov?

Indtil begyndelsen af ​​den russiske intervention i Ukraine havde den franske direktion ét kodeord og kun ét vedrørende udførelsen af ​​forsvarsindsatsen: Al den militære programmeringslov 2019-2025, men at LPM 2019 -2025. Designet på grundlag af den strategiske gennemgang fra 2017, der i sig selv var stærkt begrænset af hvidbogen fra 2013, havde LPM 2019-2025 til formål at reparere de betydelige skader, der var et resultat af to årtiers underinvestering i de franske hære, selv om det operationelle pres forblev meget høj. Det er klart, at hærenes situation på 5 år er blevet væsentligt forbedret, med et årligt budget øget med €8,5 milliarder, dvs. mere end 25 %, adskillige respekterede kritiske programmer såsom SCORPION for the Army, fornyelse af fregatter og ubåde for den franske flåde, eller ankomsten af ​​A330M Phoenix tankfly og A400M transportfly til luft- og rumstyrken. Denne LPM forblev imidlertid inspireret af en doktrin baseret på sammenslutningen af ​​to-komponent afskrækkelse, en ekspeditionsstyrke, der hurtigt kan indsættes til eksterne operationer, og en reduceret konventionel magt, der kun er i stand til at gribe ind i koalition. Krigen i Ukraine, men også de voksende spændinger i Stillehavet, Afrika og Mellemøsten, har nu gjort denne defensive tilgang, hvis ikke forældet, i det mindste uegnet til de udfordringer, som de franske hære bliver nødt til at reagere på i de kommende måneder og år.

Si forsvarsspørgsmål blev fuldstændig ignoreret i den offentlige debat under præsident- og lovkampagner, internationale nyheder og det relative pres fra alle Frankrigs europæiske naboer, som alle bebudede en større indsats for at øge forsvarsinvesteringerne, fik den nyvalgte præsident Macron til at flytte fraen ambition om at revidere LPM i gang, ved annonceringen af ​​en ny LPM, som kunne lanceres inden udgangen af ​​den nuværende, dvs. allerede i 2023. Men hvad bliver prioriteterne for denne nye militære programmeringslov, som vil være en del af en særlig anspændt international og europæisk geopolitisk kontekst, med den betydelige stigning i risikoen for konflikter, herunder på nationalt grundlag, uanset om det er storby eller oversøisk, tilbagevenden af ​​den storstilede atomtrussel, og europæiske samarbejdsprogrammer, der er døende, for ikke at sige meget truede? I denne artikel vil vi studere de vigtigste programmer, der kunne repræsentere spydspidsen for denne nye LPM, ifølge to hypoteser, den ene konservativ og sandsynlig, den anden optimeret til hærenes effektivitet, forsvarsindustriens eksportkonkurrenceevne og derfor medium - og langsigtet budgetbæredygtighed.

Landstyrke

Af de 3 franske hære var hæren den, der betalte den højeste pris for professionaliseringen af ​​styrkerne, idet dens operationelle format blev divideret med næsten 3 på 30 år og mistede, til lejligheden, de fleste af sine kapaciteter. intensitet. Den nye LPM vil derfor utvivlsomt forholde sig til en hurtig rekonstruktion af disse kapaciteter og mod en forøgelse af personale og udstyr.

Sandsynlig hypotese

Hvis SCORPION-programmet med VBMR Griffon og Serval pansrede køretøjer, EBRC Jaguar rekognosceringskøretøjer og moderniseringen af ​​200 Leclerc kampvogne gør det muligt for hæren at styrke sine manøvreevner betydeligt, herunder i en kontekst med høj intensitet, lider det under en flagrant mangel på ildkraft, især inden for tungt artilleri, samt selvbeskyttelsesevner mod luft- og dronetrusler. Desuden mangler selv moderniserede Leclercs, såvel som VBCI infanteri kampvogne, de defensive kapaciteter til et sådant engagement. Endelig forekommer det væsentligt at øge det operative personel, der er til rådighed for Hæren, for at kunne øge de styrker, der kan projekteres inden for rammerne af NATO.

EBRC Jaguar Air Independent Propulsion AIP | Forsvarsanalyse | Artilleri

Faktisk er det meget sandsynligt, at den nye LPM vil tackle disse aspekter, samtidig med at jagten på SCORPION bevares. Vi kan derfor forvente en betydelig stigning i Hærens CAESAR-system, formentlig 60 til 80 stykker for at få 2 til 3 ekstra artilleriregimenter, samt anskaffelse, fra hylden eller i et hurtigt design, meget langtrækkende artillerikapaciteter, især da det fransk-tyske CIFS-program nu synes, om ikke opgivet, under alle omstændigheder udskudt til datoer, der er uforenelige med det umiddelbare operationelle pres. Det er også meget sandsynligt, at der på kort sigt vil blive lanceret et program til at udstyre jordenheder med kortdistance-luftværns-, antidrone- og anti-cruise missilforsvarskapaciteter. For at håndtere virkeligheden af ​​panserværns-truslen under højintensive engagementer, kan det forventes, at Leclerc-tankmoderniseringsprogrammet, der allerede er i gang, men også det kommende vedrørende moderniseringen af ​​VBCI'er, vil integrere Hard-Kill-type selv- beskyttelse. Endelig, hvis størrelsen af ​​de professionelle styrker uden tvivl øges, med en landoperativ styrke, der bringes til 85.000 eller 90.000 mand, er det frem for alt sandsynligt, at der vil blive gjort en stor indsats over for den operative reserve, med målet om at danne mere autonome reserveenheder som det 24. infanteriregiment.

Alternativ hypotese

Faktum er, at selv om man stoler på alle disse programmer, som unægtelig ville give en betydelig operationel merværdi til hæren, ser det ud til, at hovedparten af ​​de franske mekaniserede styrker ville bruge relativt lette panserkøretøjer på hjul, som faktisk tilbyder et lille udviklingspotentiale uden at true deres mobilitet ud over 24 tons for 6×6 køretøjer som Griffon, CAESAR og Jaguar, eller 32 tons for 8×8 pansrede køretøjer til VBCI. Faktisk vil de franske regimenter kun have 200 bæltevogne, Leclerc-kampvognene, i den nærmeste fremtid. Samtidig forekommer det højst usandsynligt, at det fransk-tyske tunge tank MGCS-program kan accelereres, hvis det overhovedet lykkes at overvinde de voksende forhindringer i det fransk-tyske industrisamarbejde. Det ville derfor være relevant for hæren at udvikle en ny familie af bæltekøretøjer beregnet til at passe mellem de lette og mellemstore pansrede køretøjer i SCOPRION-programmet og de tunge panserkøretøjer i MGCS-programmet, og samtidig forstærke ildkraften og effektiviteten af mangel på Leclercs.

ASCALONf Nexter Air Independent Propulsion AIP | Forsvarsanalyse | Artilleri
ASCALON kanonen er foreslået af Nexter til at udstyre MGCS, til stor utilfredshed for Rheinmetall

Et sådant program, som derfor skulle have til formål at udvikle en ny generation af bæltepanserplatforme i intervallet 40-50 tons, ville især gøre det muligt at udvikle en middeltank destroyer, der kan udstyres med den nye ASCALON pistol udviklet af Nexter og panserværnsmissilet Akeron, samt et tungere, bedre beskyttet og bedre bevæbnet infanterikampkøretøj end VBCI. Pansringen kunne også repræsentere en perfekt tilpasset platform til at udvikle et selvkørende artillerisystem under panser, samt et system til antiluftskyts beskyttelse på kort afstand. Programmet vil også gøre det muligt at reducere risiciene omkring MGCS-programmet med mindre afhængighed af dets tidsplan og af industriel voldgift for bæredygtigheden af ​​knowhowen i den forsvarsindustrielle base og dens underleverandørkæde, og samtidig øge mulighederne for eksport og samarbejde omkring dette emne. Flere lande ville faktisk uden tvivl være klar til at gå om bord på et sådant fransk initiativ, i Europa som Grækenland, men også i Mellemøsten som De Forenede Arabiske Emirater.

National Marine


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Air Independent Propulsion AIP | Forsvarsanalyse | Artilleri

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

2 Kommentarer

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler