Svensk medlemskab af NATO åbner store muligheder for samarbejde med Frankrig inden for kampfly

Svensk neutralitet, der stammer fra en international position tilbage til 1814, var en af ​​grundpillerne i landets internationale politik i løbet af det 19. og 20. århundrede, hvilket gav Stockholm mulighed for at bevare freden på sit territorium i mere end 200 år. Landet har dog aldrig i disse år forsømt sit eget forsvar og dets strategiske autonomi. Således forpligtede svenske luftfartsselskaber, såsom ASJA og Saab, sig fra begyndelsen af ​​30'erne til at udvikle nationale kampfly, såsom Svenska Aero Jaktfalken-biplanet, der foretog sin første flyvning i 1929, eller Saab 17-dykkerbombeflyet, det første alle -metalfly designet i landet, og som foretog sin første flyvning i 1940. I slutningen af ​​Anden Verdenskrig forpligtede Stockholm sig til at øge indsatsen på dette område, med designet af kampfly anerkendt for deres effektivitet, som f.eks. Saab 19 Tunnan, det første jagerfly udstyret med en turbojet, hvis første flyvning fandt sted i 1948, og som blev bygget i 661 eksemplarer, herunder 30 til det østrigske luftvåben, et andet alliancefrit land, derefter Saab 32 Lansen, en tosædet langtrækkende jagerbomber, hvis prototype kom i luften i 1952, og som blev produceret i 450 eksemplarer for Flygvapnet, det svenske luftvåben.

saab 19 Tunnan e1658152860662 Militære alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly
Saab 19/29 Tunnan var Saabs første jagerfly efter krigen. Den foretog sin første flyvning i 1948 drevet af en turbojet af britisk oprindelse.

Svensk militær aeronautisk konstruktion opnåede imidlertid reel international anerkendelse i 1960 med ibrugtagningen af ​​J35 Draken, et multi-formål enmotoret delta-wing jagerfly, der var i stand til at nå Mach 2, og producerede 651 eksemplarer mellem 1955 og 1974, herunder 24 for det østrigske luftvåben, 51 for det danske luftvåben og 50 for det finske luftvåben, hvoraf det sidste blev taget ud af tjeneste i 2009. I 1967 producerede Saab endnu et meget succesfuldt fly, Saab 37 Viggen, et multifunktionelt enmotorsfly højtydende deltawing- og canard-fly, som blev produceret fra 1970 til 1990 i 321 eksemplarer til det svenske luftvåben, men som på trods af en bemærkelsesværdig præstation led under konkurrence fra F-16 og F-18 på den internationale scene. Siden 1988 har Saab endelig produceret en sidste enhed af høj kvalitet, JAS 39 Gripen, som blev sat i drift i 1996, og som især blev valgt af Ungarn (14 fly på leje), Sydafrika (16 fly, herunder 9 to-sæders), Tjekkiet (14 fly på leje) og Thailand (12 fly, herunder 4 to- sæder). I 2013 vandt Saab også en kontrakt på 36 JAS 39 Next Generation Gripen E/F'ere i Brasilien, som landet for nylig annoncerede den næste ordre for en anden batch af enheder bygget på stedet.

Saab J 35A 01 Militære Alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly
J-35 Draken demonstrerede svensk ekspertise i at designe højtydende kampfly.

Faktisk er Sverige i dag et af de sjældne vestlige lande, der har demonstreret sin evne til at designe og implementere kampfly på lang sigt på en autonom måde, selv om svenske kampfly altid har integreret vestlige teknologier. Stockholm havde til hensigt at fortsætte indsatsen på dette område med Flysystem 2020-programmet, der sigter mod at udvikle efterfølgeren til Gripen E/F inden 2035. For at gøre dette, de svenske myndigheder har henvendt sig til det britiske FCAS-program i 2021, men i begrænset omfang og kun for at være med til at udvikle visse almindelige teknologier uden at deltage i selve Tempest-programmet. Stockholm ønskede stadig på dette tidspunkt at bevare en neutral holdning og derfor have en udvidet strategisk autonomi. Sveriges og Finlands ansøgning om medlemskab af Atlanterhavsalliancen, efter den russiske aggression mod Ukraine i februar 2022, omrokerer kortene på dette område, både for Stockholm og for Flygvapnet og producenten Saab, med nye interoperabilitetsbegrænsninger, men også nye muligheder for samarbejde, især med en af ​​dets største konkurrenter. langt på den internationale scene, Frankrig.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære Alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

Alle

1 KOMMENTAR

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW