Offensiv mod Taiwan: Hvornår og hvordan vil Kina handle?

I flere år er spændingerne mellem Washington og Beijing, såsom frygten for at se Beijing iværksætte en offensiv mod Taiwan, fortsat med at vokse. De repræsenterer nu et emne, der konstant flirter med casus belli, mellem flådens og de amerikanske og allierede luftstyrkers indfald i Det Sydkinesiske Hav og Taiwanstrædet, aflytningerne og flåde- og luftindgrebene fra People's Liberation Army rundt om øen, og de successive og gensidige reaktioner så snart Washington sender en ny ladning af våben, parlamentarikere eller medlemmer af regeringen i Taipei.

Den krigeriske dynamik er sådan, at begge landes væbnede styrker nu er involveret i et våbenkapløb for at udspille modstanderen i, hvad der i stigende grad virker som en uundgåelig konfrontation.

Men ingen forudser i øjeblikket et udbrud af fjendtligheder i de kommende måneder eller år, Pentagon vurderer på sin side, at fareperioden vil begynde i 2027.

I lyset af de industrielle programmer, der er i gang i Beijing, Taipei og Washington, den geopolitiske udvikling og ambitionerne hos lederne af de store verdensmagter, hvad ville være den mest sandsynlige dato for en kinesisk offensiv for at genvinde besiddelsen af ​​Taiwan, og hvad ville så være den strategi, Beijing har valgt for at opnå dette?

Mod en blokade snarere end et massivt aero-amfibisk angreb

Ofte, når scenariet med en kinesisk offensiv på Taiwan studeres, er det baseret på et stort aero-amfibisk angreb mod øen, forudgået af et intenst bombardement med ballistiske missiler og krydsermissiler, selv droner, for at overvinde øens defensive infrastruktur.

En sådan hypotese ville imidlertid være en yderst risikabel strategi for Folkets Befrielseshær, uanset forberedelsesniveauet og de midler, Beijing sætter ind.

Faktisk har de sjældne store aero-amfibiske operationer, der er blevet udført med succes i historien, været mod svagt forsvarede kyster (Operation Torch i 1942, Operation Musketeer i 1956), eller når angriberen ubestrideligt havde luft- og flådeoverlegenhed og betydelige midler til at svækkes modstanderens forsvar og logistiske linjer, som f.eks Overlord operationer et Drage i 1944 Iwo Jima og Okinawa landinger i 1945, operationen Chromite (Incheon landing) i 1950, eller San Carlos i 1982).

Operation Musketeer 1. REP Spændinger Kina vs Taiwan | Forsvarsanalyse | Amfibisk overfald
Landgangen af ​​franske og britiske styrker i Egypten i 1956 var et af vendepunkterne i den kolde krig. På trods af europæiske styrkers militære succes måtte de trække sig tilbage i lyset af den sovjetiske trussel om at bruge atomvåben og Washingtons fordømmelse af denne operation.

Men som tilbageslagene fra den russiske flåde og luftvåben i Ukraine perfekt har vist, er det meget risikabelt at ville fratage en modstander dens luft-, anti-luft- og anti-skibs defensive kapaciteter, selv ved at gøre intensiv brug forebyggende krydstogt- og ballistiske missilangreb.

Faktisk kunne mobiliseringen af ​​et stort flåde- og luftvåben til at udføre et angreb på Taiwan først finde sted, efter at luftstyrkerne, antiluftværnet, kystforsvaret og den taiwanske flåde er blevet fuldstændig neutraliseret. Den vil først gribe ind efter en første kampfase af relativt lang varighed.

Risikoen vil da være stor for, at en sådan luft-, ballistisk- og cyberkrig vil fremprovokere USA's og dets allieredes intervention, men også, som det er tilfældet i Ukraine, radikaliseringen af ​​den taiwanske civilbefolkning, hvilket gør det vanskeligst at evt. administration af øen, når de taiwanske styrker er besejret.

Der eksisterer imidlertid en anden mulighed for Beijing, nemlig ikke at stole på et luft-amfibisk angreb, men på en uigennemtrængelig flåde- og luftblokade af øen, for at svække taiwanesernes beslutsomhed over tid, og samtidig begrænse konfrontationer mellem PLA og de taiwanske styrker, i det mindste ved at forhindre dem i at påvirke civilbefolkningen og infrastrukturen for meget.

Ligesom den flåde- og luftblokade, der blev implementeret af J. F Kennedy i 1962 omkring Cuba efter leveringen af ​​sovjetiske mellemdistance-ballistiske missiler på øen, ville formålet med en sådan blokade være at holde afstand fra amerikansk og vestlig militær og teknologisk støtte til ø, mens den sætter den amerikanske flåde og det amerikanske luftvåben i en kompleks situation at udføre med hensyn til internationale relationer.

På længere sigt vil blokaden også skade hele økonomien på øen, men også for hele planeten, som er meget afhængig af halvledere produceret i landet.

Faktisk, og selv om sammenstød vil være uundgåelige mellem taiwanske og kinesiske styrker i et sådant scenarie, vil konfrontationen forblive under en tærskel, der sandsynligvis ikke vil mobilisere den offentlige mening og vestlige politiske ledere, i modsætning til den situation, Rusland står over for i dag, efter de talrige angreb og grusomheder mod ukrainske civile af de russiske hære.

En offensiv mod Taiwan ville kræve en stor amfibieflåde
Selvom den kinesiske flåde snart vil have et dusin store Type 072 og Type 075 amfibieskibe, ville et amfibieangreb på Taiwan være en meget risikabel militær operation uden forsikring om absolut luft- og flådeoverlegenhed for styrkerne.

Forudsat at blokaden er tilstrækkeligt begrundet på den offentlige og internationale scene, og at midlerne til at sikre dens effektivitet implementeres effektivt over en tilstrækkelig periode på flere måneder, er det meget sandsynligt, at det så ville være et spørgsmål om den bedste strategi for Beijing at genvinde kontrollen over den 23. provins, samtidig med at taiwanesernes civile modstand holdes under kontrol og på den internationale scene præsentere en fortælling, der sandsynligvis vil demobilisere mange potentielle allierede af øen.

Hvad betyder at holde en flådeblokade mod den amerikanske flåde?


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Spændinger Kina vs Taiwan | Forsvarsanalyse | Amfibisk overfald

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

5 Kommentarer

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler