LPM 2023: Skal Frankrig erhverve taktiske ballistiske missiler igen?

Under den kolde krig havde Frankrig, ligesom USA og Sovjetunionen, et udvidet atomarsenal, der både var afhængige af ballistiske missiler S2 i siloer på Albions plateau ved foden af ​​Alperne, atomdrevne ballistiske missilubåde bevæbnede med MSBS ballistiske missiler, adskillige modeller af bombefly lige fra Mirage IV til strategiske angreb til Jaguar og Super Etendard til taktiske angreb, og senere erstattet af Mirage 2000 og ASMP supersoniske krydsermissiler, såvel som taktiske ballistiske missiler, først Pluton-system med en rækkevidde på 120 km bevæbnet med et 25 kt taktisk atomsprænghoved, erstattet i 1993 af systemet meget mere dygtige Hades, monteret på en trailer-opstillingstransporter på hjul for høj mobilitet, og med betydeligt øget ydeevne med en semi-ballistisk bane , undvigende manøvreevner, der gør det vanskeligt at opsnappe, u rækkevidde på næsten 500 km, øget nøjagtighed og en 90 kt TN80 atomladning.

Hvis disse taktiske baltiske systemer fandt deres operationelle begrundelser for at imødegå en mulig koncentration af sovjetisk rustning, før de udfører en modoffensiv, og hvis Sovjetunionen også havde tilsvarende systemer som f.eks. missiler som 9M79 Toschka, Pluto og senere Hades var særligt upopulære blandt de tyske myndigheder, idet rækken af ​​systemerne gjorde deres brug sandsynligvis til og fra tysk jord. Presset fra Berlin på den ene side og truslens "forsvinden" på den anden side efter sovjetblokkens sammenbrud fik de franske myndigheder til i 1996 at trække Hades-systemerne ud af drift som siloerne og S2-missilerne på plateauet. Albion, til kun at stole på et to-komponent afskrækkende middel, en luftkomponent baseret på Mirage 2000N -ASMP-parret (efterfølgende erstattet af Rafale/ASMP-A), og ubådskomponenten baseret på den nye klasse af nukleare ballistiske missil-ubåde "The Triomphant", og på det nye strategiske flådeballistiske missil, M48, begge meget mere effektive end Le Redoutable-MSBS-parret, som de erstattet.

Un Rafale F3 af luftkomponenten i det franske afskrækkelsesmiddel udstyret med et ASMPA-missil Militære alliancer | Forsvarsanalyse | Atom våben
Parret Rafale -ASMPA udgør i dag spydspidsen i luftkomponenten i fransk afskrækkelse.

Hvis Paris, ligesom Washington, opgav taktiske baltiske missiler i løbet af 90'erne og foretrak at stole på krydsermissiler som den amerikanske Tomahawk og den franske Scalp/MdCN, var dette dog ikke tilfældet for andre hære, såsom russerne, der udviklede 9K720 Iskander system med egenskaber meget tæt på Hades, men også fra Kina (DF-21, DF-17), af Nordkorea (KN-23) ou fra Iran (Fateh-110, Shahab 2..). De fleste af disse systemer, bortset fra de iranske modeller, er bevæbnet med en taktisk atomladning eller en konventionel ladning, som tilbyder deres indehavere dybe angrebskapaciteter meget hurtigere og sværere at imødegå end dem, der tilbydes af krydsermissiler og kampfly, mens de udvides deres afskrækkende muligheder. Ville Frankrig i denne sammenhæng ikke have enhver interesse, ligesom USA, i at erhverve denne type kapacitet igen inden for rammerne afen ny lov om militær programmering 2023, der i øjeblikket er under udformning ?


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære Alliancer | Forsvarsanalyse | Atom våben

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

3 Kommentarer

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler