Erdogan mobiliserer sin nationalistiske vælgerskare ved at true Grækenland med et angreb uden varsel

I et stykke tid så det ud til, at den tyrkiske præsident RT Erdogan forsøgte at forløse sin mødom over for sine NATO-partnere og USA, efter Rusland angreb Ukraine. Oprindeligt fast med Moskva, støttede Ankara især ukrainsk forsvar ved at levere TB2 Bayraktar-droner, som hurtigt blev et af symbolerne på landets modstand, og ved at lukke strædet, der fører til Sortehavet, for at forhindre den russiske flåde i at overføre skibe dertil. Samtidig pressede Tyrkiet Washington og Det Hvide Hus til at godkende anskaffelse af nye F-16 kampfly og moderniseringssæt til egne fly, samt at kunne erhverve turbiner igen, helikoptere til sin egen industri. Da Finland og Sverige efterfølgende ansøgte om at blive medlem af NATO, den tyrkiske præsident nedlagde veto, officielt for at bringe Stockholm og Helsinki til at hærde deres positioner mod de kurdiske militante, der har søgt tilflugt i disse lande, men også for at få Washington til at give efter i spørgsmålet om oprustning.

Desværre for den tyrkiske lederDen amerikanske kongres synes ikke at være tilbøjelig til hurtigt at give efter i emnet, mens sidstnævnte samtidig med sit parti står over for et markant fald i meningsmålingerne kun få måneder før det næste lov- og præsidentvalg i landet. Ude af stand til at vende sig mod den kurdiske fjende på syrisk territorium, som han tidligere havde annonceret, mens Rusland allerede er på knivspids med Vesten, ser det ud til, at RT Erdogan har besluttet at genstarte en dynamik af spændinger med nabolandet Grækenland, først ved at afbryde bilaterale diskussioner i maj, derefter ved at annoncere genoptagelsen af ​​mineefterforskningen i Det Ægæiske Hav og ved at mangedoble luftindtrængen i luftidentifikationszonen under græsk kontrol, samtidig med at Athen beskyldes for provokation ved at få dets jagerfly og dets antiluftværn til at gribe ind. Det seneste argument til dato, de tyrkiske myndigheder har fordømt remilitariseringen af ​​de græske øer i Det Ægæiske Hav, der grænser op til dets kyster, såsom øen Lesbos, og præsident Erdogan for direkte at true Athen med et muligt militærangreb uden varsel som gengældelse ved at bruge stærkt nationalistisk symbol for dette, især slaget ved Izmir, som så en tyrkisk sejr over de græske styrker i 1922.

Præsident RT Erdogan Militære Alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly
Nede i meningsmålingerne og et par måneder før en national valgfrist vender præsident Erdogan sig til sin nationalistiske vælgerskare ved at genoplive spændingerne med Athen

Det må siges, at præsident- og parlamentsvalget i 2023 ser dårligt ud for præsident Erdogan og hans AKP-parti. Givet mere end 45 % i meningsmålingerne i midten af ​​2021, er partiet faldet mellem 30 og 35 % af stemmeintentionerne i dag, efter at have mistet en stor del af medlemstallet af tyrkiske unge. Samtidig vedtog det vigtigste kemalistiske oppositionsparti, CHP, hensigten med 30 % stemmer, efter at have overgået AKP midlertidigt i april, før Erdogan genoplivede spændingerne med Athen. Ude af stand til at prale af hverken en stor symbolsk sejr inden for rammerne af NATO eller af at have fået Washington til at bøje sig over F-16'erne, er det nødvendigt for den tyrkiske præsident at stole på, at hans nationalistiske vælgere forsøger at vende udviklingen, mens inflationen i landet fortsætter i galop efter at have overskredet 80 %-grænsen i august, og arbejdsløsheden er fortsat meget høj, især for unge over 20 %.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame.

Meta-Defense fejrer sit 5-års jubilæum!

LOGO meta forsvar 114 Militære alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly

- 20% på dit Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbuddet gælder fra 10. til 20. maj for online abonnement på et nyt Classic eller Premium, årligt eller ugentligt abonnement på Meta-Defense hjemmesiden.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler