LPM 2023: 5 teknologiske Quickwins til at styrke de franske hære i lyset af høj intensitet

Vi kommer til konklusionen på denne serie af artikler om de problemer, risici og muligheder, der danner rammen om udformningen af ​​den næste militære programmeringslov. I de seneste dage er der gennem stemme fra ministeren for de væbnede styrker Sebastien Lecornu blevet afsløret visse spor med hensyn til de prioriterede mål for denne LPM, såsom fordoblingen af ​​den operationelle reserve (Hypotese 1 i artiklen "The" Army at the crossroad "), og ligesom omlægningen af ​​den industrielle indsats for at styrke landets strategiske autonomi. Det er åbenlyst, at det hidtil største ukendte fortsat er organisationen, finansieringen og omfanget af denne indsats, emner, som vil give anledning til talrige debatter og kommentarer i de kommende uger og måneder. Men ud over denne globale indsats, der har været fastholdt over tid, er der teknologiske muligheder inden for de franske hære, som ville gøre det muligt at øge engagementskapaciteten markant i en højintensiv kontekst med reducerede omkostninger og forsinkelser, forenelig med de kortsigtede mål og midler. som de nok skal have.

I denne artikel vil vi studere 5 af disse muligheder, der er kvalificeret som quickwin, og forsøge at evaluere deres effektivitet via en enkelt indikator, den operationelle multiplikatorkoefficient eller CMO, en oversigt over de operationelle fordele, der forventes med hensyn til nødvendige investeringer: en hard-kill beskyttelse system til Leclerc-tanken, et CIWS-system til franske skibe, en Rafale elektronisk krigsførelse, en undervandskampdrone, samt udviklingen af ​​SYLVERs vertikale missilaffyringssystem.

Hard-Kill beskyttelsessystem til Leclerc CMO x3 tank

Uanset om vi kan lide det eller ej, er det mere end sandsynligt, at hæren kun vil have et begrænset antal kampvogne i de næste 15 år. I bedste tilfælde, som nævnt ovenfor, hun kan håbe på at stille 270 af disse pansrede køretøjer, altså en tildeling næsten 3 gange lavere pr. division end de polske eller amerikanske hære. I mangel af et foreløbigt program, eller hyldevarekøb af en udenlandsk model, er der ikke noget åbenlyst alternativ til denne dimensionerende svaghed i form af højintensivt engagement, som kampene i Ukraine til fulde har vist. . Imidlertid, ligesom Tyskland ou af Storbritannien Over for de samme begrænsninger kunne hæren vende sig til en effektiv teknologisk løsning for at kompensere for denne svaghed, Hard-kill aktive beskyttelsessystemer, såsom det berømte israelske trofæ og Iron Fist, eller tyske ADS og TAPS. Dette system gør det muligt med stor effektivitet at opsnappe direkte trusler rettet mod tanken, såsom raketter og panserværnsmissiler, samt granater med lav begyndelseshastighed såsom formede ladningsgranater. Under deres første kampudsendelse i 2011 i de besatte områder i Palæstina registrerede de israelske Merkava-tanks udstyret med Trophy-systemet således ingen kamptab, selvom deres APS havde opsnappet snesevis af raketter og panserværnsmissiler, som ville have alvorligt beskadiget eller ødelagde de pansrede køretøjer, der var målrettet.

Merkava MkIV M Trophy analyserer forsvar | Awacs og elektronisk krigsførelse | MBT kampvogne
De israelske Merkava Mk-IV er alle udstyret med Trophy-systemerne. Læg mærke til radarerne på begge sider af tårnet

Nuværende APS, såsom Trophy eller Iron Fist, kan dog ikke opsnappe alle trusler. Således forbliver missiler med en styrtende bane, omvandrende ammunition, tunge artillerigranater og pilegranater affyret af en anden kampvogn uden for rækkevidde af disse APS, i det mindste i deres nuværende version. Den vigtigste højintensive konflikt i de sidste 30 år, krigen i Ukraine, har imidlertid vist, at et flertal af kampvogne og infanterikampvogne, uanset om de er russiske eller ukrainske, er blevet ødelagt af panserværnsmissiler og raketter i anspændt ild. , netop dem, som Hard Kill APS er mest effektive imod. Derudover tilbyder nyere versioner af Hard-kill APS beskyttelsesegenskaber mod styrtende trusler som Javelin anti-tank missil eller omstrejfende ammunition. Som sådan, KF51 prototypen Panther af Rheinmetall har et APS Hard-kill Active Defense System mod afstandsild og kinetiske trusler (inklusive pile-runder), samt det hard-dræbende Top Attack Protection System (TAPS) til styrtrusler. Således udstyret ser tanken sin overlevelsesevne vokse betydeligt.

KF 51 Panther Forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigsførelse | MBT kampvogne
KF51 Panther fra Rheinmetall har en højt udviklet Hard-Kill APS, baseret på ADS for at imødegå kinetiske trusler og TAPS for dykkertrusler

Det nuværende israelske trofæsystem tilbyder en minimumsoverlevelsesgevinst på 2, da mindst hver anden kampvogn i Ukraine er blevet ødelagt af ammunition, som Trofæet ville have været effektiv imod. Desuden koster installationen af ​​Trophy på et eksisterende pansret køretøj $4 millioner i gennemsnit, både for Leopard 2A7 end for Challenger 3. I tilfælde af Leclerc ville den operationelle multiplikatorkoefficient eller CMO derfor være 2 (overlevelsesgevinst) x 12(enhedspris på tanken i m$)/(12 (enhedspris på tanken i m$)+4(installeret Trophy pris), dvs. en multiplikator på 1,5, 1 tank udstyret med Trophy svarer derfor til 1,5 tanke uden den. På den anden side gælder denne vision kun hvad angår forskellen mellem en ny tank udstyret med Trophy og en ny tank, som ikke ville være udstyret med den. For de franske hæres tilfælde, hvor kampvognene allerede er bygget og finansieret, er der ikke tale om at finansiere den samme kampvogn to gange. Med andre ord, at udstyre de 200 franske Leclerc-tanke beregnet til MLU-konverteringen med Hard-Kill-systemer, ville give en tilsvarende kampflåde på 400 kampvogne (+200 tanke / overlevelsesevne x2) til prisen for 66 ekstra tanke (200×4/12), eller en CMO på 200/66.66 = 3.

Combat Ship Missile Protection System CIWS – CMO x4

Tæt beskyttelsessystemer til kampskibe, eller CIWS, er flådeækvivalenten til pansrede hard-kill-systemer. Disse kan være meget kortrækkende missilsystemer som SeaRam, automatiske lette artillerisystemer som Phalanx eller blandede systemer som den russiske flåde Pantsir. Disse systemer har til funktion at opsnappe trusler, der ville have brudt lang- og mellemdistanceforsvaret af kampskibe, især for at imødegå antiskibsmissiler. Alle de store flåder på planeten udstyrer deres store kombattante overfladeskibe med denne type beskyttelse, fra USA til Kina, fra Rusland til Grækenland. Som sådan adskiller de 3 græske FDI'er fra Naval Group sig fra den franske version i to aspekter: tilføjelsen af ​​2 Sylver 50-systemer til at modtage 16 yderligere Aster 30 antiluftskytsmissiler og et CIWS SeaRam-system på vogntagets bagside. Fordi den franske flådes bygninger til dato faktisk ikke har CIWS-systemer.

FDI HN Forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigsførelse | MBT kampvogne
Græske IDF'er vil blive udstyret med et CIWS SeaRAM-system til tæt-in missilbeskyttelse

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Awacs og elektronisk krigsførelse | MBT kampvogne

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

2 Kommentarer

  1. […] Adskillige kritiske svagheder, der påvirker de franske hære, er gentagne gange blevet beskrevet i Meta-Defense. Som led i udarbejdelsen af ​​loven om militær programmering 2024-2030 ser det ud til, ifølge oplysninger, der har filtreret sig ind i det offentlige domæne, at flere af dem nu er taget i betragtning, med løsninger, der er forudset på relativt kort sigt. Dette er især tilfældet for kapaciteten til at ødelægge fjendens antiluftskyts forsvar og elektronisk krigsførelse Rafale, hvor stabschefen for luft- og rumstyrken under sin høring i nationalforsamlingens forsvarskomité har meddelt, at denne kapacitet, som oprindeligt var planlagt inden for rammerne af FCAS, skulle fremskyndes inden for rammerne af den næste LPM . Dette er også tilfældet for SYLVER VERtical Launch System, der bevæbner fregatter fra den franske flåde, og Naval Group har meddelt, at der er blevet arbejdet på at tilbyde større fleksibilitet til systemet, så det er i stand til at bære forskellige missiler, hvis det er nødvendigt. Med hensyn til hærens stabschef meddelte han, i samme sammenhæng som sin AAE-modpart, at målet nu var at udstyre pansrede køretøjer som Griffon og Jaguar, et hard-Kill aktivt beskyttelsessystem, mens man var i dette område. , Thales og Nexter annoncerede sidste år udviklingen af ​​PROMETHEUS-systemet. […]

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler