US Navy's Lightning-Carrier lysbærerkoncept anses for vellykket i forsøg

På højden af ​​den amerikanske indsats for generobringen af ​​Stillehavsøerne rettede den amerikanske flåde omkring tyve Essex-klasse tunge hangarskibe, disse skibe udgjorde det amerikanske flådeslagskorps for at imødegå og ødelægge den magtfulde japanske flåde. . Imidlertid blev en stor del af den amerikanske flådeflyvnings missioner, i Stillehavet som i Atlanterhavet, hvad enten de eskorterede flådekonvojer eller støttede amfibiestyrker under angreb, udført fra 9 letskibe af uafhængighedsklassen og 50 eskorteskibe af Casablanca-klassen. . 190 meter lang for et lastet deplacement på 15.000 tons implementerede de lette hangarskibe af uafhængighedsklassen 35 Hellcat- og Avenger-fly, mod 28 for de 10.000 tons eskorte hangarskibe, for at holde luft-, sø- og ubådstrusler på linje. konvojer eller afmonterede styrker.

Med ankomsten af ​​de første indskibede jetfly i slutningen af ​​40'erne blev dimensionerne på hangarskibene hurtigt revideret opad, fra 250m og 30.000 tons for Essex-klassen, til 300 meter og 55.000 tons for hangarskibene Midway class sværvægtere. Med hensyn til lette hangarskibe eller eskorte hangarskibe forlod de tjenesten, da de var ude af stand til effektivt at indkvartere det nye fly på grund af deres begrænsede tonnage. I 60'erne var den amerikanske flåde definitivt sluppet af med denne type skib for udelukkende at udstyre sig med tunge hangarskibe. Frankrig og Storbritannien udviklede på deres side modeller af mellemstore hangarskibe med mindre dimensioner end de amerikanske skibe, men i stand til at implementere moderne skibsbårne jagerfly, med klasserne Clemenceau og Hermes, skibe på 35.000 tons og 270 meter.

Med en deplacement på kun 32.000 tons vejede Clemenceau halvdelen af ​​dens samtidige amerikanske flåde. Sådan er det stadig i dag med Charles de Gaulle og dens 45.000 tons, sammenlignet med de 90.000 tons Nimitz.

Mens kampflyene ombord blev tungere og mere effektive med årene, virkede konceptet med et let hangarskib anakronistisk i begyndelsen af ​​70'erne, i det mindste indtil fremkomsten af ​​parret dannet af de britiske hangarskibe af Invincible-klassen og Sea Harrier, den transportørbaserede flådeversion af Hawker Siddeleys korte og lodrette start- og landingsjager, et par, der demonstrerede sin effektivitet under Falklandskrigen i 1982. Knap lang 207 meter for en deplacement på 20.000 tons, Invincible-klassens fly hangarskibe bragte konceptet med lette hangarskibe ajour og inspirerede mange flådestyrker, som forpligtede sig til at udstyre sig med et jagerfly om bord baseret på de samme paradigmer. Samtidig, inspireret af Skijump udviklet af briterne, udviklede sovjeterne en model af mellemstore hangarskibe uden katapulter, men udstyret med arresterende tråde, Kuznetzov-klassen, og baseret på fly men med et fremragende startvægtforhold , såsom Mig-29 og Su-33. Disse to tilgange er meget brugt i dag, hvad enten det er af vestlige flåder baseret på Harrier og nu F-35B, eller af de russiske, kinesiske og indiske flåder med tilgange afledt af Kuznetzov.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra webstedet – Abonnementer og værktøjer sektionen


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW