Hvilket alternativ i Frankrig til den nye generation hangarskib?

I flere dage er en baggrundsstøj blevet mere og mere hørbar i den franske forsvars-økosfære: konfronteret med de budgetmæssige begrænsninger omkring den næste militære programmeringslov, der i øjeblikket er under udarbejdelse, New Generation hangarskibsprogrammet eller PANG, som ikke desto mindre var det ubestridte stjernen i Euronaval 2022-showet for et par uger siden, ville være truet. Selv med en betydelig budgetstigning, med 100 milliarder euro mere mellem 2024 og 2030 sammenlignet med perioden 2018-2025, omkring 400 milliarder euro, dvs. 57 milliarder euro om året i gennemsnit, ville de tilgængelige ressourcer faktisk ikke være tilstrækkelige til at finansiere udvidelsen af ​​styrkerne med især rekruttering af 40 til 60.000 ekstra reservister, finansieringen af ​​de igangværende programmer (SNA Suffren, FDI, Rafale F4/F5, Hélicoptères H160M Guépard, program SCORPION, CAESAR NG osv.) udvikling af nye programmer, såsom SNLE 3G-erstatningen for Triomphant-klassens nukleare ballistiske missil-ubåde, SCAF-kampflyet udviklet i fællesskab med Tyskland og Spanien, eller den nye generation af fransk-tyske kampvogn MGCS.

Med en udviklingsomkostning, der nu ville nå op på eller endda overstige €8 milliarder, hvilket ville være mindst halvdelen forbrugt på den kommende LPM, ville finansieringen af ​​PANG som forudset i dag kræve vanskelige voldgiftssager vedrørende andre store programmer. , og ministeren for de væbnede styrker, Sebastien Lecornu, antydede, at der nu blev foretaget en refleksion, ikke blot for at vurdere en eventuel udsættelse af programmet, men også for at annullere det rent og enkelt, for at blive eller ej erstattet af et løsningsalternativ. I denne artikel vil vi studere de 4 mulige alternativer: at give afkald på hangarskibet for den franske flåde, udskyde programmet, designe et mindre imponerende atomhangarskib eller et eller flere lette hybrid hangarskibe.

At opgive hangarskibets magt ville være en historisk fejltagelse.

Hver gang hypotesen om konstruktionen af ​​et hangarskib diskuteres i Frankrig, er der stemmer, der stiller spørgsmålstegn ved effektiviteten af ​​denne type skib. For sine modstandere ville hangarskibet i dag være et forældet værktøj, for dyrt i forhold til dets effektive effektivitet, hvilket ville fratage andre styrker yderligere midler, der også er i stand til at angribe på lang afstand. Frem for alt ville det nu være for sårbart til at udvikle sig i en kontekst af moderne krigsførelse. Mens nogle af disse argumenter kan høres, især vedrørende fratagelsen af ​​kreditter til andre behov, vejer argumenterne vedrørende hangarskibets manglende effektivitet eller formodede sårbarhed ikke mere vægt i dag, end de havde hver gang de var. avanceret i fortiden: i 50'erne efter ankomsten af ​​atomvåben viste Korea- og Vietnamkrigen, hvor meget denne type skib var kritisk; i 70'erne og 80'erne med ankomsten af ​​sovjetiske langdistancebombefly bevæbnet med meget dygtige anti-skibsmissiler, mod hvilke parret F-14 Tomcat / luft-til-luft missil AIM-54A Phoenix og anti-shipping-systemet luften AEGIS blev udviklet, og i de seneste nyheder, da USA vender tilbage til en flåde på 11 tunge hangarskibe og udvikler konceptet Lightning Carrier, gør Kina en enorm indsats for hurtigt at erhverve en flåde af tunge hangarskibe, og at flere lande, f.eks. som Italien, Japan, Indien og Sydkorea, også gør en stor indsats for at erhverve dem.

PANG var den ubestridte stjerne i Euronaval 2022-showet. Her præsenterer admiral Vandier skibet for ministeriet for de væbnede styrker Sebastien Lecornu og DGA Emmanuel Chiva

For at parafrasere stabschefen for den franske flåde foran de franske deputerede, hvis hangarskibet var forældet, for sårbart eller ineffektivt, ville størstedelen af ​​verdens største flåder ikke gøre en sådan indsats for at erhverve det eller for at styrke deres flåder. På dette område fungerer Frankrig som en verdensundtagelse, idet det er det eneste land, bortset fra USA, der er udstyret med et atomdrevet hangarskib og udstyret med katapulter, hvilket er en betydelig fordel set fra et operationelt synspunkt. - i forhold til hangarskibe, der ikke har dem, især ved at tillade kampfly at tage i luften med maksimal bevæbning og brændstof, men også ved at tillade visse enheder, såsom det avancerede luftvagtfly E-2 Hawkeye, at ledsage den ombordværende luft gruppe. Ud over selve midlerne har den franske flåde de færdigheder, der er arvet fra årtiers indsats og operativ brug, til at implementere dette værktøj. At fratage ham det, selv midlertidigt, ville resultere i et tab af færdigheder, der ville tage mange år at komme sig, som det var tilfældet med briten.

Det er netop disse færdigheder og dette værktøj, som i dag udgør en af ​​de største merværdier for de franske væbnede styrker, især i Europa og inden for NATO, og som ligesom sine underatomdrevne marinefartøjer og dens ubåd , luft- og flådeluftafskrækkende komponenter, udgør landets internationale legitimitet, især med hensyn til dets sæde som permanent medlem af FN's Sikkerhedsråd. At give afkald på kampflykomponenten om bord i fransk flådeflyvning ville med andre ord være et strategisk afkald med meget betydelige konsekvenser på den internationale scene, men også på Frankrigs tiltrækningskraft som forsvarspartner og som udstyrsleverandør.

Udsættelse af PANG og forlængelse af Charles de Gaulle

Ud over et utænkeligt afkald på det franske hangarskib, ville det enkleste alternativ ved første øjekast være intet andet end ændringen af ​​programmet med et par år, så især de investeringer, der kræves for at genopbygge hærenes franske virksomheder for at klare udfordringen af høj intensitet, er ikke begrænset af skibets udvikling. En sådan antagelse er imidlertid ikke blottet for risici, og endda høje risici. For det første, for at opnå dette, ville det være vigtigt at forlænge Charles de Gaulles driftslevetid med et par år. Skibet blev søsat i 1994 og optaget i drift i 2001, og skibet vil faktisk "kun" have 37 års drift i 2038, hvorimod f.eks. det atomdrevne hangarskib Nimitz, det første skib i den samme klasse, stadig er i drift. efter 48 års tjeneste, og at USS Enterprise, det første amerikanske atomhangarskib, forblev i tjeneste i 51 år, og fungerede som reserve hangarskib i yderligere 6 år derefter.

Frankrig er i dag det eneste land, bortset fra USA, der implementerer et atomdrevet hangarskib udstyret med katapulter, en kapacitet, der misundes af mange lande.

Til dato er ingeniører fra Naval Group, DGA og Framatome dog ude af stand til at afgøre, om Charles de Gaulle kan se dens driftslevetid forlænget. Faktisk er denne udvidelse af driften begrænset af slidtilstanden på reaktoren og indeslutningsbeholderen og kan ikke endeligt bekræftes eller ugyldiggøres før begyndelsen af ​​det næste årti. Det er derfor forståeligt, at denne løsning ville løbe en meget reel risiko for opretholdelsen af ​​den franske flådeflyvnings operationelle færdigheder, fordi det ville være meget vanskeligt, hvis ikke umuligt, at designe og bygge en efterfølger til Charles de Gaulle, der er i stand til at tager tjeneste i 2038 fra 2030, hvis levetidsforlængelse ikke var mulig. Desuden, og det er langt fra at være anekdotisk, viser den nyere historie om industrielle forsvarsprogrammer, at et flertal af programmerne, der var blevet "udskudt", nogle år senere endte med blot at blive aflyst. Faktisk ville en udskydning af designet og konstruktionen af ​​Charles de Gaulles efterfølger, baseret på forlængelse af skibets levetid, udgøre en uacceptabel risiko for denne kapacitet, og det kan ikke forudses, i det mindste på denne måde.

Kan dimensionerne af PANG reduceres for at gøre den mere økonomisk?


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artiklerne i fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyse, nyheder og syntese. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra hjemmesiden - afsnittet Abonnementer og værktøjer


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW