Disse 5 lavdødelige strategiske trusler vil forstyrre den globale militære balance

sværme af droner er en af ​​de mange anvendelser af militær kunstig intelligens

Mens strategiske trusler oftest er forbundet med masseødelæggelsesvåben, omdefinerer nyt militært udstyr og kapaciteter virkeligheden med fremkomsten af ​​lavdødelige strategiske trusler.

Begrebet strategisk strejke opstod under Anden Verdenskrig, først gennem Tysk blitz mod britiske byer som strakte sig mellem slutningen af ​​det egentlige Slaget om Storbritannien i september 1940 og maj 1941, hvor Luftwaffe blev omdirigeret mod øst i forventning om Plan Barbarossa.

Det var et spørgsmål for de tyske strateger og i særdeleshed for Herman Goehring, der kommanderede Luftwaffe, om at ødelægge briternes modstandsvilje ved ikke kun at ramme militære mål som baser og fabrikker, men også de store byer i landene, som London, men også Coventry, Plymouth, Birmingham og Liverpool.

Denne kampagne, som resulterede i 43.000 civile dødsfald og 90.000 alvorlige kvæstelser, var en fiasko, da Luftwaffe havde mistet næsten 900 fly, inklusive en stor del af sin bombeflåde, uden at nå de tilsigtede mål.

Denne fiasko afholdt dog ikke briterne og amerikanerne fra at gøre det samme, ved at udføre flere strategiske razziaer om dagen (US Army Air Force) og natten (Royal Air Force) mod industriområder, men også tyske byer, samt end visse byer i den besatte zone, hvilket forårsagede mere end 500.000 dødsfald i Tyskland, lige så mange i Japan, med 100.000 døde i Italien og 67.000 dræbte i Frankrig.

Fordelene ved denne allierede strategiske luftkampagne er stadig under debat, selvom de objektivt og væsentligt udhulede Axis industrielle kapaciteter og brændstofreserver.

Eksplosionen af ​​de to bomber i Hiroshima og Nagasaki i august 1945 ændrede imidlertid situationen og skabte for første gang, ved at ramme civile mål, en stor strategisk effekt med overgivelsen af ​​det japanske imperium, det er sandt allerede i en meget dårlig position efter at have mistet det store flertal af sin flåde og ankomsten af ​​de russiske divisioner engageret i Europa for at lede offensiven mod de japanske styrker i Manchuriet.

Men det er i sandhed atomvåbenet, der har betinget den globale magtbalance siden den dato, ved at skabe konceptet om et masseødelæggelsesvåben, der samtidig er i stand til at ødelægge infrastrukturen og civilbefolkningen i en stor by, for at nå de politiske mål, snarere end at sigte mod ødelæggelsen af ​​det modstridende militære værktøj som i de 50 århundreder før den menneskelige historie.

strategiske trusler har hidtil oftest været forbundet med atomvåben
Atomvåben har været grundpillen i supermagts strategiske kommunikation siden slutningen af ​​Anden Verdenskrig.

Hvis A-bomben, og derefter brintbomben, udgjorde hjertet af de mest magtfulde nationers strategiske kapaciteter på planeten, udviklede de i årenes løb andre afledte kapaciteter, såsom kemiske eller bakteriologiske våben eller strålingsvåben, tilsigtet mere specifikt at ødelægge befolkninger uden at ødelægge infrastruktur.

Disse våben, samlet i akronymet NRBC for Nuclear, Radiological, Biological and Chemical, udgjorde omdrejningspunktet for den strategiske magtbalance gennem hele den kolde krig og endda derefter. Men i flere år, endda et par årtier, er der gradvist dukket en anden kategori af strategiske våben op.

I modsætning til de tidligere har disse til formål ikke at ødelægge befolkningerne, men at ødelægge et lands infrastrukturer og økonomiske og sociale kapaciteter, for at opnå det målrettede strategiske mål uden at overskride den nukleare eller lignende tærskel ved at forårsage millioners død af civile.

I denne artikel vil vi studere de fem strategiske kapaciteter, der svarer til denne klassifikation, som meget vel kunne ændre ikke kun magtbalancen i de kommende år, men også selve logikken i strategisk tærskel og respons.

1- Elektromagnetiske pulsvåben

Af alle ikke-dødelige strategiske kapaciteter er brugen af ​​elektromagnetiske pulsvåben den ældste. Faktisk fra de første atomeksplosioner i 1945 blev konsekvenserne af den kraftige elektromagnetiske puls, der dengang genereredes, først studeret af USA, derefter, fra 1949, af Sovjetunionen.

I 1962 udførte de to supermagter eksperimenter i denne retning næsten samtidigt, med det amerikanske projekt Starfish Prime, der detonerede en atomladning på 1,44 megaton i en højde af 400 km over Stillehavet, og det sovjetiske projekt 184, der gjorde det samme med mindre vigtige belastninger på 300 kt over Kasakhstan.

I begge tilfælde handlede det først og fremmest om at neutralisere modstanderens militære kapaciteter over et stort område ved at ødelægge alle de elektroniske kredsløb, der dengang dukkede op i militærkøretøjer, skibe og fly.

På den anden side blev brugen som et alternativ af atombomber og missiler i afskrækkende stilling på det tidspunkt ikke engang overvejet, idet civile infrastrukturers sårbarhed over for EMP'er blev anset for at være for begrænset.

United States Electric Grid er meget udsat for cyberangreb
Elnettet er et af de mest oplagte mål for et elektromagnetisk pulsangreb.

Situationen ændrede sig næppe på dette emne før begyndelsen af ​​2000'erne, og begyndelsen på den globale digitalisering af økonomien, men også af hele det sociale liv i landene. Samtidig var kendskabet til fænomenet elektromagnetisk puls og dets virkninger også gjort store fremskridt, så den amerikanske kongres i 2001 iværksatte en undersøgelse af USA's sårbarhed over for denne type trusler, med oprettelsen af ​​USA staternes EMP-kommission.

Den første tilbagemelding fra denne kommission, i 2004 og især under en høring i Senatet i 2005, viste, at denne type våben nu repræsenterede en strategisk trussel mod landet, ikke kun gennem deres effektivitet på strategisk infrastruktur såsom elnettet eller telekommunikation. , men også ved at ødelægge næsten hele landets transportkapacitet.

Derudover identificerede kommissionen ikke mindre end 15 lande, foruden USA, som udførte eksperimenter på dette område, herunder Nordkorea, Iran, Rusland, Kina, Cuba, Indien, Pakistan og Cuba.

Alligevel er "adgangsbilletten" til at erhverve en sådan strategisk kapacitet uden for rækkevidde af langt de fleste lande. Ud over de ikke-nukleare elektromagnetiske pulsvåben, som ikke har tilstrækkelig kraft til at blive kvalificeret som strategiske, er det samtidig nødvendigt at have en avanceret langtrækkende ballistisk kapacitet, såvel som nukleare sprænghoveder med høj effekt (over 100 kt) og tilstrækkelig miniaturiseret til at finde sted om bord på disse missiler.

Desuden, selvom de store ødelæggende virkninger af atomvåbenet, der anvendes i en sådan hypotese, såsom chokbølgen og varmevæggen, stort set dæmpes af den eksoatmosfæriske eksplosion, såsom det radioaktive nedfald, vil ofrene for et sådant våben, som f.eks. passagererne på transportmidlet og patienterne, der er indlagt eller afhængige af en teknologi, kunne overbevise det målrettede land om angrebets "nukleare" og "massive ødelæggelses" karakter og derfor føre til en nuklear reaktion.

Truslen anses dog for at være betydelig nok til at overbevise de japanske myndigheder om at begrave kommando- og støttekapaciteten i fem af dets store militærdistrikter, netop for at modstå et EMP-angreb.

2- Dronesværme, fra science fiction til strategiske trusler;

Hvis brugen af ​​droner bevæbnet med en militær ladning ikke dukkede op under krigen i Ukraine, var det under denne, at de for første gang blev brugt på en massiv og koordineret måde for på lang sigt at ødelægge modstanderens civile infrastruktur.

Til dette er de russiske hære afhængige af den iranske Shahed-136-drone, en enhed af relativt simpelt design, der vejer omkring hundrede kilo, der er i stand til at bære en militær belastning på 2 kg over 500 km for at slå til med stor præcision, takket være satellitnavigation, dens mål.

Disse droner er blevet brugt af Moskva, sammen med mere traditionelle kapaciteter såsom krydsermissiler, til at ødelægge ukrainske energikapaciteter med det formål at udløse en masseudvandring af civilbefolkningen mod vest, og for at få myndighederne ukrainere til at forhandle på ugunstige vilkår .

Indtil videre har omfanget af russiske strejker ikke gjort det muligt at nå sådanne mål. Den ukrainske offentlige menings modstandskraft synes stærkere end nogensinde, som den gjorde for briterne under Blitz.

Shahed 136 Iran
Med en enhedspris på kun $20.000 sætter den iranske Shahed 136-drone strategisk angrebskapacitet inden for rækkevidde af (næsten) alle budgetter.

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis artikler". Flash-artikler er åbne i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser og syntese. Artikler i arkiverne (mere end to år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

- 15% på dit abonnement Classic eller Premium (månedlig eller årlig) med koden Tilbage til skolen 23
Kun indtil 30. september!


Del artiklen:

Hæld en savoir plus

2 tanker om “Disse 5 lavdødelige strategiske trusler vil forstyrre den globale militære balance”

  1. […] Mens strategiske trusler oftest er forbundet med masseødelæggelsesvåben, er nyt udstyr […]

Kommentarer er lukket.