Torsdag den 7. december 2023

Disse 5 lavdødelige strategiske trusler vil forstyrre den globale militære balance

Hvis strategiske trusler oftest er forbundet med masseødelæggelsesvåben, omdefinerer nyt udstyr og nye militære kapaciteter virkeligheden med fremkomsten af ​​lavdødelige strategiske trusler.

Konceptet med strategisk strejke opstod under Anden Verdenskrig, først gennem den tyske blitz mod britiske byer , som varede mellem slutningen af ​​selve slaget om Storbritannien, i september 1940, og maj 1941, da Luftwaffe blev reorienteret mod øst i forventning om Barbarossa plan.

For tyske strateger og i særdeleshed for Herman Goehring, chef for Luftwaffe, var det et spørgsmål om at ødelægge briternes modstandsvilje ved ikke kun at ramme militære mål som baser og fabrikker, men også de store byer i landene. , såsom London, men også Coventry, Plymouth, Birmingham og Liverpool.

Denne kampagne, som efterlod 43.000 dræbte og 90.000 alvorligt sårede blandt civilbefolkningen, var en fiasko, da Luftwaffe havde mistet næsten 900 fly, inklusive en god del af sin bombeflåde, uden at nå de tilsigtede mål.

Denne fiasko afholdt imidlertid ikke briterne og amerikanerne fra at gøre det samme ved at udføre flere strategiske angreb om dagen (US Army Air Force) og nat (Royal Air Force) mod industriområder, men også tyske byer, samt som visse byer i den besatte zone, der forårsagede mere end 500.000 dødsfald i Tyskland, lige så mange i Japan, med 100.000 dødsfald i Italien og 67.000 dræbte i Frankrig.

Fordelene ved denne allierede strategiske luftkampagne forbliver under debat, selv om de objektivt og væsentligt udhulede aksens industrielle kapacitet og brændstofreserver.

Eksplosionen af ​​de to bomber fra Hiroshima og Nagasaki i august 1945 ændrede imidlertid situationen og skabte for første gang, gennem angreb af civile mål, en stor strategisk effekt med overgivelsen af ​​det japanske imperium sandt allerede i en meget dårlig position efter at have mistet det enorme flertal af sin flåde og ankomsten af ​​russiske divisioner engageret i Europa for at lede offensiven mod de japanske styrker i Manchuriet.

Men det er i sandhed atomvåbenet, der har betinget den globale magtbalance siden den dato, ved at skabe konceptet om et masseødelæggelsesvåben, der samtidig er i stand til at ødelægge infrastrukturen og civilbefolkningen i en stor by, for at opnå den ønskede politiske mål, ssnrere end at sigte mod ødelæggelsen af ​​det modsatte militære værktøj som i de 50 århundreder af menneskehedens historie før det.

strategiske trusler har indtil nu oftest været forbundet med atomvåben
Atomvåben har været grundpillen i supermagts strategiske kommunikation siden slutningen af ​​Anden Verdenskrig.

Hvis A-bomben, og derefter brintbomben, udgjorde hjertet af de mest magtfulde nationers strategiske kapaciteter på planeten, udviklede de i årenes løb andre afledte kapaciteter, såsom kemiske eller bakteriologiske våben eller strålingsvåben, tilsigtet mere især at ødelægge befolkninger uden at ødelægge infrastruktur.

Disse våben, samlet i akronymet NRBC for Nuclear, Radiological, Biological and Chemical, udgjorde omdrejningspunktet for den strategiske magtbalance gennem hele den kolde krig og endda derefter. Men i flere år, endda et par årtier, er der gradvist dukket en anden kategori af strategiske våben op.

I modsætning til de tidligere har disse til formål ikke at ødelægge befolkningerne, men at ødelægge et lands infrastrukturer og økonomiske og sociale kapaciteter for at opnå det målrettede strategiske mål uden at krydse atom- eller lignende tærsklen ved at føre til millioners død. af civile.

I denne artikel vil vi studere de fem strategiske kapaciteter, der opfylder denne klassifikation, som meget vel kunne ændre ikke kun magtbalancen i de kommende år, men også selve logikken i strategisk tærskel og respons.

1- Elektromagnetiske pulsvåben

Af alle ikke-dødelige strategiske kapaciteter er brugen af ​​elektromagnetiske pulsvåben den ældste. Faktisk fra de første atomeksplosioner i 1945 blev konsekvenserne af den kraftige elektromagnetiske puls, der dengang genereredes, først studeret af USA, derefter, fra 1949, af Sovjetunionen.

I 1962 udførte de to supermagter eksperimenter i denne retning næsten samtidigt med det amerikanske Starfish Prime-projekt, der detonerede en 1,44 megaton atomladning i en højde af 400 km over Stillehavet, og det sovjetiske projekt 184, der gjorde det samme med lavere belastninger. på 300 kt over Kasakhstan.

I begge tilfælde handlede det først og fremmest om at neutralisere modstanderens militære kapaciteter over et stort område ved at ødelægge alle de elektroniske kredsløb, som dengang dukkede op i militærkøretøjer, skibe og fly.

På den anden side blev brugen af ​​atombomber og missiler på det tidspunkt ikke engang overvejet som et alternativ i afskrækkelsespositionen, idet sårbarheden af ​​civile infrastrukturer over for EMP blev anset for at være for begrænset.

United States Electric Grid er meget udsat for cyberangreb
Elnettet repræsenterer et af de mest oplagte mål for et elektromagnetisk pulsangreb

Situationen ændrede sig næppe på dette emne før i begyndelsen af ​​2000'erne, og starten på den globale digitalisering af økonomien, men også af hele det sociale liv i landene. Samtidig var kendskabet til fænomenet elektromagnetisk puls og dets virkninger også gjort store fremskridt, så den amerikanske kongres i 2001 iværksatte en undersøgelse af USA's sårbarhed over for denne type trusler, med oprettelsen af ​​USA staternes EMP-kommission.

Den første tilbagemelding fra denne kommission, i 2004 og især under en høring i Senatet i 2005, viste, at denne type våben nu repræsenterede en strategisk trussel for landet, ikke kun gennem deres effektivitet på strategiske infrastrukturer såsom elnettet. eller telekommunikation, men også ved at ødelægge næsten hele landets transportkapacitet.

Derudover identificerede kommissionen ikke færre end 15 lande, foruden USA, som gennemførte eksperimenter på dette område, herunder Nordkorea, Iran, Rusland, Kina, Cuba, Indien, Pakistan og Cuba.

Faktum er, at "adgangsbilletten" til at udstyre sig selv med en sådan strategisk kapacitet er uden for rækkevidde af langt de fleste lande. Ud over ikke-nukleare elektromagnetiske pulsvåben, som ikke har tilstrækkelig kraft til at blive kvalificeret som strategiske, er det samtidig nødvendigt at have en avanceret langrækkende ballistisk kapacitet, såvel som nukleare sprænghoveder med høj effekt (over 100 kt) og tilstrækkeligt miniaturiseret til at finde sted om bord på disse missiler.

Desuden, selvom de store ødelæggende virkninger af det atomvåben, der anvendes i en sådan hypotese, såsom chokbølgen og varmevæggen, stort set dæmpes af den eksoatmosfæriske eksplosion, såsom det radioaktive nedfald, vil ofrene for et sådant våben, som f.eks. passagerer af transportmidler og patienter indlagt på hospital eller afhængige af teknologi, kunne overbevise det målrettede land om angrebets "nukleare" og "masseødelæggelses" karakter og derfor føre til en nuklear reaktion.

Truslen anses dog for at være betydelig nok til at overbevise japanske myndigheder om at begrave kommando- og støttekapaciteten i fem af dets store militærdistrikter, netop for at modstå et EMP-angreb.

2- Dronesværme, fra science fiction til strategiske trusler;

Selvom brugen af ​​droner bevæbnet med et militært sprænghoved ikke dukkede op under krigen i Ukraine, var det under denne krig, at de for første gang blev brugt på en massiv og koordineret måde for med tiden at ødelægge den civile infrastruktur af modstanderen.

Til dette er de russiske hære afhængige af den iranske Shahed-136-drone, en relativt simpel enhed, der vejer omkring hundrede kilo, der er i stand til at transportere en militær last på 40 kg over 2.500 km for at angribe med stor præcision, takket være satellitnavigation, dets mål .

Disse droner blev brugt af Moskva, sammen med mere traditionelle kapaciteter såsom krydsermissiler, til at ødelægge ukrainske energikapaciteter, med det formål at udløse en masseudvandring af civilbefolkningen mod Vesten og bringe myndighederne ukrainere til at forhandle på ugunstige vilkår.

I øjeblikket har omfanget af russiske strejker ikke gjort det muligt at nå sådanne mål. Den ukrainske offentlige menings modstandskraft fremstår stærkere end nogensinde, som den gjorde for briterne under Blitz.

Shahed 136 Iran
Med en enhedspris på kun $20.000 sætter den iranske Shahed 136-drone strategisk angrebskapacitet inden for rækkevidde af (næsten) alle budgetter.

LOGO meta defense 70

Resten af ​​denne artikel er forbeholdt abonnenter -

Klassiske abonnementer giver adgang til alle Flash-artikler, analyser og synteser, uden reklame , fra €1,99.

Premium-abonnementer også adgang til artikler, der er over to år gamle i arkivet, samt avancerede forskningsværktøjer og til at offentliggøre to pressemeddelelser eller jobtilbud gratis om måneden i Partners-sektionen (+ Push sociale netværk / ansøgning).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
En tidligere fransk flådeluftfartspilot, Fabrice er redaktør og hovedforfatter på Meta-defense.fr-siden. Hans ekspertiseområder er militær aeronautik, forsvarsøkonomi, luft- og ubådskrigsførelse og Akita inu.

For yderligere

2 kommentarer

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler