Hvordan vil de 5 lavdødelige strategiske trusler forstyrre den globale militære balance?

Konceptet med strategisk strejke opstod under Anden Verdenskrig, først gennem den tyske blitz mod britiske byer, som fandt sted mellem slutningen af ​​selve slaget om Storbritannien, i september 1940, og maj 1941, da Luftwaffe blev omdirigeret mod øst i forventning. af Plan Barbarossa. Det var et spørgsmål for de tyske strateger og i særdeleshed for Herman Goehring, chef for Luftwaffe, om at ødelægge briternes modstandsvilje ved at angribe ikke kun militære mål som baserne og fabrikkerne, men også de store byer. landene, såsom London, men også Coventry, Plymouth, Birmingham og Liverpool. Denne kampagne, som resulterede i 43.000 civile dødsfald og 90.000 alvorlige kvæstelser, var en fiasko, da Luftwaffe havde mistet næsten 900 fly, inklusive en god del af sin bombeflåde, uden at nå de tilsigtede mål. Denne fiasko afholdt dog ikke briterne og amerikanerne fra at gøre det samme, ved at udføre adskillige strategiske razziaer om dagen (US Army Air Force) og natten (Royal Air Force) mod industriområder, men også tyske byer, såvel som end visse byer i den besatte zone, hvilket forårsagede mere end 500.000 dødsfald i Tyskland, lige så mange i Japan, samt 100.000 dødsfald i Italien og 67.000 dødsfald i Frankrig.

Fordelene ved denne allierede strategiske luftkampagne er stadig under debat, selvom de objektivt og væsentligt udhulede Axis industrielle kapaciteter og brændstofreserver. Eksplosionen af ​​de to bomber i Hiroshima og Nagasaki i august 1945 ændrede dog situationen og skabte for første gang ved at ramme civile mål en stor strategisk effekt med overgivelsen af ​​det japanske imperium, det er sandt allerede i en meget dårlig position efter at have mistet det store flertal af sin flåde, og ankomsten af ​​de russiske divisioner engageret i Europa for at lede offensiven mod de japanske styrker i Manchuriet. Men det er i sandhed atomvåbnet, der har betinget den globale magtbalance siden den dato, ved at skabe konceptet om et masseødelæggelsesvåben, der samtidig er i stand til at ødelægge infrastrukturen og civilbefolkningen i en stor by, for at opnå det tilsigtede mål. politiske mål, snarere end at sigte mod at ødelægge fjendens militære værktøj som i de 50 århundreder af menneskehedens historie før det.

Atomvåben har været grundpillen i strategisk supermagtskommunikation siden slutningen af ​​Anden Verdenskrig.

Hvis A-bomben, og derefter brintbomben, udgjorde hjertet af de mest magtfulde nationers strategiske kapaciteter på planeten, udviklede de i årenes løb andre afledte kapaciteter, såsom kemiske eller bakteriologiske våben eller strålingsvåben, tilsigtet mere specifikt at ødelægge befolkninger uden at ødelægge infrastruktur. Disse våben, samlet i akronymet NRBC for Nuclear, Radiological, Biological and Chemical, udgjorde omdrejningspunktet for den strategiske magtbalance gennem hele den kolde krig og endda derefter. Men i flere år, endda nogle få årtier, er der gradvist dukket en anden kategori af strategiske våben op. I modsætning til de foregående sigter disse ikke på at ødelægge befolkningerne, men på at ødelægge et lands infrastrukturer og økonomiske og sociale kapaciteter, for at opnå det målrettede strategiske mål uden at krydse den nukleare eller lignende tærskel ved at forårsage død.millioner af civile. I denne artikel vil vi studere de 5 strategiske kapaciteter svarende til denne klassifikation, som meget vel kunne ændre ikke kun magtbalancen i de kommende år, men også selve logikken i strategisk tærskel og respons.

1- Elektromagnetiske pulsvåben

Af alle ikke-dødelige strategiske kapaciteter er brugen af ​​elektromagnetiske pulsvåben den ældste. Faktisk fra de første atomeksplosioner i 1945 blev konsekvenserne af den kraftige elektromagnetiske puls, der dengang blev genereret, først studeret af USA, derefter fra 1949 af Sovjetunionen. I 1962 udførte de to supermagter eksperimenter i denne retning næsten samtidigt, med det amerikanske projekt Starfish Prime, der detonerede en atomladning på 1,44 megatons i en højde af 400 kilometer over Stillehavet, og det sovjetiske projekt 184, som det samme med mindre vigtigt. belastninger på 300 kt over Kazakstan. I begge tilfælde handlede det først og fremmest om at neutralisere modstanderens militære kapaciteter over et stort område ved at ødelægge alle de elektroniske kredsløb, der dengang dukkede op i militærkøretøjer, skibe og fly. På den anden side blev brugen som et alternativ af atombomber og missiler i afskrækkende stilling på det tidspunkt ikke engang overvejet, idet civile infrastrukturers sårbarhed over for EMP'er blev anset for at være for begrænset.

Elnettet er et af de mest oplagte mål for et elektromagnetisk pulsangreb.

Situationen ændrede sig næppe på dette emne før begyndelsen af ​​2000'erne, og begyndelsen på den globale digitalisering af økonomien, men også af hele det sociale liv i landene. Samtidig var kendskabet til fænomenet elektromagnetisk puls og dets virkninger også gjort store fremskridt, så den amerikanske kongres i 2001 iværksatte en undersøgelse af USA's sårbarhed over for denne type trusler, med oprettelsen af ​​USA staternes EMP-kommission. Den første tilbagemelding fra denne kommission, i 2004 og især under en høring i Senatet i 2005, viste, at denne type våben nu repræsenterede en strategisk trussel for landet, ikke kun på grund af deres effektivitet på strategiske infrastrukturer såsom elnettet eller telekommunikation, men også ved at ødelægge næsten hele landets transportkapacitet. Derudover identificerede kommissionen ikke mindre end 15 lande, foruden USA, som udførte eksperimenter på dette område, herunder Nordkorea, Iran, Rusland, Kina, Cuba, Indien, Pakistan og Cuba.

Alligevel er "adgangsbilletten" til at udstyre den med en sådan strategisk kapacitet uden for rækkevidde af langt de fleste lande. Ud over ikke-nukleare elektromagnetiske pulsvåben, som ikke har tilstrækkelig kraft til at blive kvalificeret som strategiske, er det på samme tid nødvendigt at have en avanceret langdistance ballistisk kapacitet, såvel som kernesprænghoveder med høj effekt (over 100 kt) og tilstrækkeligt miniaturiseret til at finde sted om bord på disse missiler. Desuden, selvom de store ødelæggende virkninger af atomvåbenet, der anvendes i en sådan hypotese, såsom chokbølgen og varmevæggen, stort set dæmpes af den exo-atmosfæriske eksplosion, ligesom det radioaktive nedfald, er ofrene for et sådant våben. , såsom passagerer på transportmidler og patienter indlagt på hospitalet eller afhængige af teknologi, kunne overbevise det målrettede land om angrebets "nukleare" og "masseødelæggelses"-karakter og derfor føre til en reaktion atomkraft. Truslen anses dog for at være betydelig nok til at overbevise de japanske myndigheder om at begrave kommando- og støttekapaciteten i 5 af dets store militærdistrikter, netop for at modstå et EMP-angreb.

2- Sværme og massive droneangreb


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Alle abonnementer er uforpligtende.


Hæld en savoir plus