Præsident Erdogan hæver indsatsen for Sveriges NATO-medlemskab

For et par dage siden meddelte præsident Joe Biden offentligt, at han forventede, at den amerikanske kongres ville acceptere anskaffelsen af ​​40 nye F-16V Viper jagerfly samt 80 moderniseringssæt for at sætte det tyrkiske luftvåben i stand til at transportere en del af dets F- 16 C/D flåde til denne nye standard, som er væsentligt mere effektiv, især på grund af AESA AN/APG-83 radaren. For Det Hvide Hus var det et spørgsmål om at få præsident Erdogan til at trække sit veto tilbage vedrørende Sveriges og Finlands optagelse i NATO efter anmodningen fra disse lande efter den russiske aggression mod Ukraine. Man skulle have troet, at denne stærke gestus fra den amerikanske direktions side, mens Tyrkiet forbliver under de amerikanske sanktioners åg efter Ankaras erhvervelse af et russisk S-400 langrækkende antiluftfartøjsbatteri, ville have været nok. formilde den tyrkiske leder. Det skete ikke.

Selve dagen efter den amerikanske præsidents meddelelse meddelte præsident Erdogan, at han ikke ville give Sverige tilladelse til at tilslutte sig Atlanterhavsalliancen, medmindre Stockholm går med til at udlevere 130 kurdiske flygtninge samt tyrkiske modstandere til Tyrkiet. For den tyrkiske præsident er disse flygtninge faktisk identificeret som terrorister og skal i virkeligheden overgives til sit lands retfærdighed. Desuden antyder formuleringen, som RT Erdogan har brugt, "Vi skal starte med at udlevere 130 terrorister...", at dette påbud kun er det første af en lang liste, som kan relatere til andre medlemmer af NATO, som også beskyttede flygtninge anklaget for terrorisme fra Ankara. Det skal i denne forbindelse erindres, at den eneste officielle udleveringsanmodning, som Ankara har fremsendt til Stockholm indtil videre, handlede om Bulent Kenes, den tidligere redaktør af Today's Zaman Daily, anklaget af Ankara for at tilhøre prædikanten Fetullah Gulens politiske parti, en modstander af Erdogan, som havde søgt tilflugt i USA, og af sidstnævnte anklaget for at stå bag kupforsøget i 2016.

Radar F 16 APG83 Militære alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly
F-16V bærer den nye AESA AN/APG-83 radar

Det er naturligvis utænkeligt for Stockholm at aflevere 130 flygtninge til tyrkisk retfærdighed, så meget desto mere hvis de anklager, som Ankara har overført, er meget begrænsede, som det var tilfældet for Bulent Kenes, hvis udleveringsanmodning blev afvist af den svenske højesteret. Faktisk er der ingen tvivl om, at præsident Erdogan ved at formulere et sådant krav godt ved, at det vil være umuligt for de svenske myndigheder at reagere positivt, selv delvist. Ved at indtage en sådan holdning må sidstnævnte faktisk også forudse, at han fuldstændig vil blokere processen for svensk optagelse i NATO, dette i en periode med den mest spændte i Skandinavien, mens Rusland øger sine provokationer og magtdemonstrationer, og at de to skandinaviske landes ansøgning om medlemskab måtte fra starten opnå et positivt svar og en ekstremt forkortet medlemskabsproces for at undgå eventuelle gengældelsesforanstaltninger fra Moskvas side. Så hvad er det præcis, Erdogan vil med at gøre dette?


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære Alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

2 Kommentarer

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler