Nordkorea vil investere næsten 16 % af sit BNP i sit forsvar i 2023

For mange vestlige lande, i Europa som i Asien, er opnåelse af en forsvarsindsats svarende til 2 % af dets bruttonationalprodukt et tilstrækkeligt mål til at garantere dets sikkerhed, og endda et meget ambitiøst mål for nogle som Belgien, der kæmper for at opnå et forsvar indsats på 1,5 % af BNP. Opfattelsen er meget forskellig i andre lande, afhængigt af den opfattede trussel eller ambitionerne hos dens ledere. Således afsætter USA 3,7 % af sin årlige produktion af rigdom til sine hære, og Rusland vil i 2023 afsætte mere end 5 % af sit BNP til denne indsats. Sydkorea, der er truet af Pyongyang i mere end 70 år, bruger næsten 2,8 % af sit BNP på denne indsats, hvor Taiwan afsætter 2,5 %. Nogle lande kan endelig stole på et meget stort BNP for at finansiere deres hære effektivt uden at afsætte en stor del af deres BNP til det, såsom Kina med en indsats på 1,7 % for et BNP på 17,800 milliarder dollar, eller Japan med 1 % af dets BNP på 5.000 billioner USD. Men meget få lande afsætter mere end 15 % af deres BNP til deres forsvar. Dette er imidlertid tilfældet med Nordkorea.

Med en befolkning på næsten 26 millioner indbyggere til et BNP på kun 18 milliarder dollars er Nordkorea et af de fattigste lande på kloden med et BNP per indbygger på mindre end 700 USD om året, knap 1,5 % af BNP per indbygger i en land som Frankrig. Selv om man tager konverteringen til købekraftsparitet, hvilket bringer Nordkoreas BNP til 40 milliarder dollars og BNP per indbygger til 1300 dollars, forbliver det nummer 206 ud af 230 i ranglisten over lande på planeten. Disse katastrofale makroøkonomiske data forhindrer imidlertid ikke landet i at have en meget magtfuld hær, der stiller op med mere end 5.000 kampvogne, så mange infanteri-kampkøretøjer og pansrede mandskabsvogne, såvel som næsten 10.000 stykker 'artilleri. Frem for alt har den nu et nukleart lager anslået til omkring halvtreds sprænghoveder og flere hundrede kort-, mellem- og langdistance ballistiske missiler og krydsermissiler, hvilket gør det til en meget betydelig trussel mod sine naboer og mod Sydkorea i særdeleshed.

M2020 Tank Nordkorea Parade Forsvarsanalyse | Atomvåben | Artilleri
Den nye nordkoreanske M2020 kampvogn, præsenteret (uden at blive demonstreret) som ækvivalent til den russiske T-90M, blev første gang præsenteret under militærparaden i oktober 2020

Og den er ikke klar til at stoppe. Faktisk for at støtte udtalelserne fra præsident Kim Jung-un for et par uger siden, lovende en "eksponentiel" vækst af landets atomangrebskapacitet, bekræftede Pyongyangs parlament en stigning på 1,7 % i landets forsvarsudgifter for 2023, hvilket bringer disse til 15,9 % af dets BNP, eller omkring 4 milliarder dollars ifølge de faktisk tilgængelige makroøkonomiske data. Siden Kim Jong-un kom til magten i december 2011, er Nordkoreas årlige forsvarsbudget blevet ganget med 5, og forsvarsindsatsen med næsten 2,5, hvilket har muliggjort spektakulære fremskridt, der er observeret i de senere år med de midler, der er til rådighed for de nordkoreanske hære, især inden for missiler, hvad enten det er ballistisk, krydstogt, luftværn eller anti-skib, men også på flådeområdet med ankomsten af ​​nye skibe og ubåde, og inden for landrustning med nye panser- og artillerisystemer. Det er klart, at i dag har hele landet og dets økonomi vendt sig mod udviklingen af ​​dets militære kapaciteter.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Atomvåben | Artilleri

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

1 KOMMENTAR

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler