Abrams, Challenger 3, Armata...: Hvad er moderne tunge kampvogne værd? 2/3

Efter at deres planlagte forsvinden næsten blev annonceret med fremkomsten af ​​nye våbensystemer, er tunge kampvogne igen ved at blive en nøglemarkør for en væbnet styrkes militære magt i alle teatre. Denne artikel er den anden i en serie på tre, der har til formål at præsentere de vigtigste modeller af moderne kampvogne, som udstyrer eller vil udstyre de væbnede styrker rundt om i verden.

En første artikel præsenterede Leopard 2, den kinesiske Type 99A, den israelske Merkava Mk IV og den franske Leclerc. Dette præsenterer den amerikanske M1A2C Abrams, den britiske Challenger 3 og den russiske T-90M og T-14 Armata. En sidste artikel vil præsentere den tyrkiske Atlay, K2 Black Panther Sydkoreaner, den japanske Type 10 og den italienske C1 Ariete.

USA: M1A2C Abrams tunge tanke

I 1972, i slutningen af ​​Vietnamkrigen, var de amerikanske hære udmattede, handicappede af 10 års investeringer i et specifikt teater, og mange af dets land- og luftudstyr tilbød ikke længere væsentlig merværdi sammenlignet med deres sovjetiske ækvivalenter. Dette var især tilfældet med M60 Patton-tanken, der stammer fra M48 og har været i drift siden 1960, men som på mange områder blev overgået af den sovjetiske T-64 samt af den nye T-72, der skal tages i brug i 1973.

For at håndtere dette, og ikke uden store vanskeligheder, iværksatte den amerikanske hær et superprogram, som får betegnelsen BIG 5, og som vil give anledning til 6 af 80'ernes mest effektive udstyr: M2/Infantry Combat Vehicle M3 Bradley, den M108/109 selvkørende pistol, Patriot antiluftskytssystemet, AH-64 Apache og UH-60 Black Hawk helikopterne, samt den mest symbolske af alle, M1 Abrams tunge kampvogn.

Ved at bryde med doktrinen om enkelhed, arvet fra M4 Sherman, og foreviget af M48 og M60, var Abrams på samme tid et rullende monster, et koncentrat af teknologi og havde ildkraft svarende til den eneste Leopard 2 tysk på det tidspunkt. Han gjorde demonstrationen af ​​denne magt under den første golfkrig, der tog en meget klar fordel i forhold til de irakiske T62 og T72, og ødelagde størstedelen af ​​de kampvogne, man stødte på for minimale tab, hovedsageligt forbundet med skud fra andre Abrams eller HOT missiler fra M2 Bradley.

abrams tyskland MBT kampvogne | Konstruktion af pansrede køretøjer | Forsvarskontrakter og udbud
Den første version af M1 Abrams var udstyret med en 105 mm kanon som de fleste kampvogne i 60’erne og 70’erne

Den amerikanske kampvogn gennemgik flere successive moderniseringsfaser, den første i 1984 udstyrede den med en længere og mere effektiv 105 mm kanon, den anden, i 1988, udstyrede den med 120 mm M256 kanonen afledt af Rheinmetalls L44, som udstyrede Leopard 2, til føde M1A1-standarden (den, der kæmpede under Golfkrigen).

Et par år senere dukkede M1A2-versionen op, hovedsageligt bestående af en transformation af det elektroniske system ombord til en fuldt digital version, inklusive nye detektions- og visualiseringsmuligheder, indbygget integration af GPS-positionering og implementering i stedet for en digital bus . Denne struktur gjorde det muligt for M1A2 at udvikle sig hurtigt gennem System Enhancement Package (SEP), stort set svarende til software- og systemudvikling.

M1A2 SEP2-versionen var udstyret med et automatisk maskingeværtårn, nye skærme og nye grænseflader. Den seneste version, M1A2 SEPv3, nogle gange omtalt som M1A2C, kom i brug fra 2017, har oplevet dets netværks- og kommunikationsevner væsentligt forbedret, dens elektriske produktion øget betydeligt, kapaciteten af ​​dens FLIR forbedret, og dens beskyttelse forstærket med tilføjelsen af nye ARAT aktive panserfliser, og frem for alt muligheden for at blive udstyret med systemet Hard-Kill Trophy bestilt af den amerikanske hær fra den israelske Rafael.

M1A2C Abrams er en af ​​de mest imponerende moderne tunge kampvogne i øjeblikket med challenger 3
M1A2SEPv2 udstyret med Trophy hard-kill-systemet under test udført af den amerikanske hær. Læg mærke til Trophy System-radarerne på hver side af tårnet

Alle disse tilføjelser blev ikke foretaget uden kompensation, idet vægten af ​​tanken gradvist er steget fra 55 til 67 tons i løbet af årene, hvilket tilføjede betydelige begrænsninger til den 1500 hk Honeywell AGT 1500 gasturbine, som driver rustningen. Dens pris er også steget fra $8,5 millioner (prisjusteret for inflation) til mere end $15 millioner for M1A2 SEPv3-versionen, hvilket gør den til en af ​​de dyreste tanke i øjeblikket. Men den største svaghed ved Abrams er fortsat dens enorme forbrug, der begrænser dens autonomi på vejen til 400 km på trods af en 1900 liters tank, eller det dobbelte forbrug af en T90M eller en Leclerc.

Derudover er det pansrede køretøj kendt for at være komplekst at vedligeholde og kræver tung og perfekt etableret logistik for at blive brugt til sit fulde potentiale. På den anden side, når disse betingelser er opfyldt, forbliver den en af ​​de mest magtfulde kampvogne i øjeblikket, hvilket forklarer dens seneste kommercielle succeser. Taiwan ou Polen, to lande særligt udsatte.

Storbritannien: Challenger 3 tank

Siden Cheftain trådte i tjeneste i slutningen af ​​60'erne, har de britiske hære altid favoriseret tunge, endda meget tunge, kampvogne, selvom deres mobilitet led lidt. Cheftain havde således kun en 720 hk motor til at flytte sine 55 tons, og Challenger 2, der kom i drift i 1998 og en radikal udvikling af Challenger 1, som den kun deler 5% af delene med, kun havde med en 1200 hk motor til en kampvægt fra 65 til mere end 70 tons.

Britiske kampvogne har dog altid været formidable modstandere på slagmarken, især på grund af den meget avancerede Chobham dengang Dorchester kompositrustning og deres store ildkraft.

På den anden side, og ligesom deres franske eller tyske europæiske kolleger, så de britiske hære deres flåde af tunge kampvogne svinde ind fra 2000 og frem, til det punkt, at under det forberedende arbejde til 2021-hvidbogen om La Défense, mange rygter cirkulerede hvorefter de omkring 165 Challenger 2'ere, som i dag bevæbner de 3 panserbataljoner i den britiske hær, rent og enkelt ville blive elimineret.

udfordrer 3 MBT kampvogne | Konstruktion af pansrede køretøjer | Forsvarskontrakter og udbud
Challenger 3 vil være en af ​​de bedst beskyttede kampvogne i løbet af de 10 år, hvor den skal sikre den midlertidige indtil ankomsten af ​​dens erstatning fra 2035

Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Konstruktion af pansrede køretøjer | Forsvarskontrakter og udbud

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

5 Kommentarer

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler