Det amerikanske senat vil modsætte sig salget af F-16 til Tyrkiet, indtil Sverige og Finland tilslutter sig NATO

Siden den fælles meddelelse fra Stockholm og Helsinki om et kandidatur af de to lande til NATO i en procedure, der hævder at være presserende på grund af krigen i Ukraine, har Ankara og dets præsident RT Erdogan gentagne gange argumenteret for sin vetoret under påskud af, at to lande, og Sverige i særdeleshed, ville byde velkommen til "terrorister" fra det kurdiske arbejderparti og den gulenistiske bevægelse, der ifølge de tyrkiske myndigheder er ansvarlige for kupforsøget i 2016. På trods af forsøg på forhandlinger mellem de 3 hovedstæder, stod det hurtigt klart. at kravene fra Ankara var uacceptable for de to skandinaviske lande, som er meget optaget af respekt for menneskerettigheder og retsstatsprincippet. Faktisk tyder alt i dag på det Tyrkiet vil ikke tillade, at Sverige, og muligvis også Finland, tilslutter sig Atlanterhavsalliancen, hvilket ville blokere hele processen, som kræver enstemmighed for en udvidelse af NATO.

På samme tid Ankara har sendt USA en meget stor anmodning om eksport af forsvarsmateriel, i størrelsesordenen 20 milliarder dollars., der især vedrører anskaffelsen af ​​40 F-16 Block 70 Vipers og 80 kits for at opgradere 80 af dets fly til denne standard. For Ankara er det et spørgsmål om at modernisere sine luftstyrker, måske over for Rusland; til Grækenland og købet af 24 Rafale, moderniseringen af ​​80 F-16'ere til Block 70-standarden og snart af F-35'ere, helt sikkert. Indtil nu, selvom det tilhørte NATO, var Ankara ikke i stand til at bestille militært udstyr fra USA efter sanktioner vedtaget af Senatet efter ibrugtagningen af S-400 system erhvervet fra Rusland. Uden at det nogensinde er blevet officielt behandlet, er der faktisk en forbindelse mellem denne tyrkiske anmodning om at modernisere sine styrker og det mulige medlemskab af Sverige og Finland i NATO.

RAfale Grækenland Militære alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly
Den tyrkiske anmodning om at anskaffe nye F-16'er kom efter, at Grækenland begyndte at modtage deres første Rafale F3R

Det er netop fra dette link, deret underskrevet brev fra det amerikanske senat, både demokrater og republikanere og sendt til Det Hvide Hus, netop oprettet. For New Hampshires demokratiske senator Jeanne Shaheen og hendes republikanske kollega fra North Carolina Thom Tillis vil kongressen først overveje Tyrkiets anmodning om salg af F-16 jagerflyet, når Sveriges tiltrædelsesprotokol og Finland til NATO faktisk er underskrevet af Ankara. Paradoksalt nok underskrev nogle senatorer ikke dette brev, ikke fordi de går ind for salg af F-16 til Tyrkiet, men fordi de kræver skærpede sanktioner mod Ankara, som det er tilfældet med New Jersey Senator Bob Menendez, der havde ofte indtaget meget hårde positioner over for Tyrkiet i fortiden, og den demokratiske senator fra Maryland Chris Van Hollen, som opfordrer til sanktioner mod Tyrkiet på grund af Ankaras modstand mod de to skandinaviske landes optagelse i alliancen. Hvorom alting er, så viser dette brev, at der i det amerikanske senat er et klart flertal imod at tillade eksport af nye F-16 til Tyrkiet, i hvert fald så længe landet er imod disse to landes NATO-medlemskab. Bemærk, at dette på ingen måde indikerer, at når dette medlemskab er erhvervet, vil senatet godkende udførelsen af ​​den tyrkiske kontrakt.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære Alliancer | Forsvarsanalyse | Jagerfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

1 KOMMENTAR

Kommentarer er lukket.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler