Det er et godt tidspunkt at forlade de afskrækkende investeringer fra budgetunderskuddet

Frankrig investerer hvert år mellem 5 og 7 milliarder euro for at finansiere den vigtigste del af sit forsvar, nemlig dets nukleare afskrækkelse. Den franske afskrækkelse er designet til at holde enhver modstander i skak, der er afhængig af 4 triomphant-klasse ballistiske missilubåde, hver bevæbnet med 16 M45 og M51 interkontinentale ballistiske missiler, samt to eskadroner af Rafale jagerfly bevæbnet med ASMPA supersoniske atommissiler. landet eller dets strategiske interesser, selvom det selv er udstyret med en afskrækkende kraft. I de kommende år, med udviklingen af ​​de nye 3. generations nukleare ballistiske missil-ubåde, som vil erstatte Triomphant-klassens skibe fra slutningen af ​​det næste årti, udviklingen af ​​ASMPA-missilet samt moderniseringen af ​​implementeringsstøttestyrker , forventes omkostningerne til fransk afskrækkelse at stige betydeligt og vil ligge på mellem €8 og €10 milliarder om året under den næste militærprogrammeringslov.

Hvis fransk afskrækkelse udgør hovedsøjlen i det nationale forsvar såvel som en kritisk komponent i de europæiske lande, der er allieret med Frankrig inden for rammerne af Den Europæiske Union eller NATO, repræsenterer det også en budgetmæssig vægt af de væsentligste. , hvilket hæmmer finansieringen af andre programmer på den konventionelle sfære. Dette skader faktisk de franske hæres præstationer, men også dens forsvarsindustris innovation og derfor eksportkapacitet. Samtidig er Frankrig, ligesom sine europæiske partnere i eurozonen, underlagt budgetstabilitetspagten og skal bringe sit budgetunderskud under 3 % af BNP. Ved flere lejligheder i de senere år er der blevet rejst stemmer i Frankrig og andre steder i et forsøg på at få forsvarsinvesteringer ud af tællingen af ​​det offentlige underskud, hvilket har hæmmet de lande, der gør en stor indsats på dette område til gavn for bl.a. hele alliancen, mens den favoriserer dem, der investerer væsentligt mindre på dette område, og som faktisk er afhængige af den kollektive forsvarskapacitet til at balancere deres offentlige udgifter.

Luft- og rumstyrken bruger to nukleare eskadriller udstyret med Rafale og ASMPA supersoniske atommissiler

Men der er netop opstået en fejl i europæernes uforsonlighed, især i de lande, der er mest solide med hensyn til budgetbalancer. Efter den russiske aggression mod Ukraine er forsvars- og investeringsstillingerne på dette område blevet fuldstændig sat i tvivl, også på budgetområdet. Således meddelte den estiske premierminister, den meget beslutsomme Kaja Kallas, for to dage siden, at hun havde til hensigt at foreslå sine europæiske partnere implementeringen af ​​en saminvesterings- og fællesudviklingsprocedure, der kan sammenlignes med den, der blev etableret under Covid-krisen. finansiere produktion og erhvervelse af ammunition, især artilleri, for hurtigt at forstærke de europæiske hæres beholdninger og effektivt støtte de ukrainske hære, som er meget anstrengte i dette område. Andre lande, såsom Polen, men også Italien, har implementeret investeringsstrategier inspireret af dem, der er arvet fra Covid-krisen og er afhængige af europæisk finansiering til at finansiere moderniseringen af ​​deres hære. I denne sammenhæng er det måske relevant for Frankrig at anmode om, at investeringer knyttet til nuklear afskrækkelse fjernes fra beregningen af ​​budgetunderskud inden for rammerne af stabilitetspagten.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra webstedet – Abonnementer og værktøjer sektionen


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW